Με παραποιημένες φωτογραφίες, εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και ψεύτικους ισχυρισμούς για το παρελθόν που κυκλοφορούν στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να διαχωρίσει κάποιος τα πραγματικά γεγονότα από τη φαντασία, φαίνεται πιο δύσκολο από ποτέ.
Στο βιβλίο “Fake History 100 + 1 μύθοι της ιστορίας υπό κατάρριψη”, από τις εκδόσεις Μίνωας, η συγγραφέας Jo Hedwig Teeuwisse γνωστή ως “η κυνηγός της ψεύτικης ιστορίας” καταρρίπτει μύθους, και αποκαλύπτει τις αληθινές ιστορίες που κρύβονται πίσω από ψεύδη που έχουν παγιωθεί. Την εποχή που η διαστρέβλωση και το ακραίο ψέμα παράγουν πολιτική, το έργο της είναι πολύτιμο.
Παραθέτουμε την ιστορία μιας φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικόνιζε ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γιατρούς και νοσοκόμες που απαγχονίστηκαν δημοσίως στη Νυρεμβέργη το 1945. Η δημοσίευση και τα σχόλια δεν ήταν τυχαία. Πηγή ήταν οι αντιεμβολιαστές.
Τι κυκλοφόρησε
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το μένος ανάμεσα σε όσους υποστήριζαν τους εμβολιασμούς και στους αντιεμβολιαστές έφτασε σε ακραία επίπεδα. Κάποια στιγμή γιατροί, νοσοκόμες και δημοσιογράφοι απειλήθηκαν με τη μαζική κοινοποίηση μιας φωτογραφίας. Η φωτογραφία έδειχνε ανθρώπους της ενημέρωσης και από τον ιατρικό κλάδο να απαγχονίζονται στη Νυρεμβέργη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για εγκλήματα πολέμου.
Το κείμενο των αντιεμβολιαστών που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν:
“Είστε ακόμη τόσο σίγουροι ότι θα προσπαθήσετε να με εξαναγκάσετε να κάνω το πειραματικό εμβόλιο;
Φωτογραφία ανθρώπων που απαγχονίζονται στη Νυρεμβέργη, Γερμανία.
Άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης που είπαν ψέματα και παραπλάνησαν τον γερμανικό λαό εκτελέστηκαν, μαζί με γιατρούς και νοσοκόμες που συμμετείχαν σε ιατρικά πειράματα, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν άνθρωποι ως πειραματόζωα.
Εκείνοι που ξεχνούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.”
Η κατάρριψη
Κάποιοι πίστεψαν όσα διάβασαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η φωτογραφία όμως ήταν ψεύτικη και απειλητική για δημοσιογράφους και γιατρούς. Επίσης τα ιατρικά πειράματα των ναζί δεν είχαν καμία σχέση με τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν ιστορίες συνωμοσίας και προτίθενται να απειλήσουν και να εκφοβίσουν, γενικά δεν νοιάζονται και πολύ για την αλήθεια.
Στην πραγματικότητα η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 29 Ιανουαρίου 1945 στο Κίεβο στην Ουκρανία και δείχνει τον απαγχονισμό ναζί εγκληματιών πολέμου (όχι γιατροί, όχι νοσοκόμες και όχι δημοσιογράφοι) οι οποίοι ευθύνονταν για φρικιαστικά εγκλήματα. Ένα απ’ αυτά ήταν η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ όπου σφαγιάστηκαν χιλιάδες Εβραίοι και αιχμάλωτοι πολέμου, Ρουμάνοι και Ουκρανοί.
Η συγγραφέας προκειμένου να καταρρίψει την ψεύτικη ιστορία εντόπισε τη φωτογραφία που δεν έχει σχέση με τον ισχυρισμό, στο H.S Pshenichny Central State Film and Photographic Archives της Ουκρανίας.
Στη δίκη της Νυρεμβέργης από ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης καταδικάστηκε και εκτελέστηκε μόνο ο Γιούλιους Στράϊχερ, ο οποίος εξέδιδε έντυπο των ναζί. Επίσης οι εκτελέσεις δεν έγιναν σε δημόσιο χώρο.
Η συγγραφέας, στο εισαγωγικό σημείωμα, του βιβλίου της γράφει μεταξύ άλλων: “Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα, και οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να κάνουν λάθος. Επιπλέον οι ιδέες μας και οι γνώσεις μας για το παρελθόν αλλάζουν συνεχώς. Αν έχετε αμφιβολίες για κάτι, κάντε τη δική σας έρευνα, ελέγξτε αρκετές πηγές και μην εμπιστεύεστε ποτέ κανέναν τυφλά-και ναι, συμπεριλαμβανομένης και εμού”.
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr