Η Μέριλιν Μονρόε είχε πει: “οι σκύλοι ποτέ δεν με δαγκώνουν. Μόνο οι άνθρωποι”. Ο Μπερναρντ Ουίλιμας είχε δηλώσει: “Δεν υπάρχει καλύτερος ψυχοθεραπευτής στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλείφει το πρόσωπό σου”.
Ατελείωτα είναι τα αποφθέγματα για τους σκύλους, με τους οποίους οι άνθρωποι συνυπάρχουν χιλιετίες και για πολλούς η σχέση με το σκυλί τους είναι μοναδική και αναντικατάστατη.
Παρακάτω θα δούμε έξι από τους σκύλους που έμειναν στην ιστορία, καθώς με τις πράξεις τους παρέδωσαν μαθήματα πίστης και ηρωισμού.
Ο “Άγιος” Guinefort
Οι ντόπιοι χωρικοί ακούγοντας την ευγενή πράξη και τον άδικο θάνατο του σκύλου, άρχισαν να επισκέπτονται τον τόπο και να τιμoύν το σκυλί ως μάρτυρα. Παρέμειναν πιστοί στη μνήμη του ακόμα και μετά την επίσκεψη ενός ιεροεξεταστή, ο οποίος κατέστρεψε τον βωμό θεωρώντας τον αιρετικό.
Ο λοχίας Stubby
Ο Stubby υπηρέτησε με το 102ο Σύνταγμα Πεζικού στα χαρακώματα στη Γαλλία για 18 μήνες και συμμετείχε σε τέσσερις επιθέσεις και 17 μάχες.
Η νεκρολογία του Stubby στους New York Times ήταν μισή σελίδα, πολύ μεγαλύτερη από πολλών αξιοσημείωτων ανθρώπων εκείνης της περιόδου.
Barry ο διασώστης
Έχει περιγραφεί ως ο πιο διάσημος σκύλος ράτσας Αγίου Βερνάρδου, καθώς έσωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους που είχαν χαθεί στις χιονισμένες Άλπεις. Τον αποκάλεσαν “Menschenretter” που σημαίνει “σωτήρας ανθρώπων” στα γερμανικά.
Ο Barry «εργαζόταν» ως σκύλος διάσωσης στα βουνά της Ελβετίας κοντά σε ένα μοναστήρι, όπου έμενε.
Σύμφωνα με έναν μύθο, σε μία από τις διασώσεις του, ο Barry ανακάλυψε ένα παιδάκι πάνω σε έναν χιονισμένο και απότομο βράχο. Άρχισε τότε να του γλύφει το πρόσωπο για να το ζεστάνει και να το κρατήσει ξύπνιο. Παράλληλα, γαύγιζε δυνατά έτσι ώστε να ειδοποιήσει τους μοναχούς, όπως είχε εκπαιδευτεί.
Όταν κατέφθασαν οι μονάχοι, το χιόνι είχε αρχίσει να πέφτει πιο δυνατά και δεν μπορούσαν να ανέβουν στον απότομο βράχο όπου βρισκόταν το παιδάκι και ο σκύλος. Τότε το παιδί τύλιξε τα χέρια του γύρω από το λαιμό του Barry και εκείνος κουβαλώντας το στη ράχη του κατέβηκε τον απότομο βράχο. Για κάτι τέτοιο, όπως λέγεται, δεν είχε εκπαιδευτεί.
Μετά από δώδεκα χρόνια υπηρεσίας στο μοναστήρι, ο Μπάρι μεταφέρθηκε από έναν μοναχό στη Βέρνη της Ελβετίας για να μπορέσει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 14 ετών.
Το σώμα του πέρασε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βέρνης. Το 2000 έγινε μια ειδική έκθεση προς τιμήν του, για τον εορτασμό των 200ων γενεθλίων του.
Ο “πιστός Χάτσικο”
Το 1924 ένας καθηγητής από το Τόκιο, συγκατοικούσε με τον σκύλο του, Chuken Hachiko (πιστός Χάτσικο), ράτσας Aκίτα. Ο καθηγητής ζούσε μοναχικά και μεγάλωσε τον Χάτσικο σαν πραγματικό φίλο και σύντροφο. Ήταν αχώριστοι.
Ο Χάτσικο συνόδευε τον καθηγητή κάθε πρωί στο μετρό και κάθε απόγευμα που επέστρεφε από τη δουλειά, ξαναπήγαινε στο μετρό για να τον συνοδέψει στο γυρισμό για το σπίτι.
Μια μέρα, ο καθηγητής έπαθε καρδιακή προσβολή στο Πανεπιστήμιο και πέθανε. Από εκείνη τη μέρα και για τα επόμενα 10 χρόνια ο Hachiko, πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό του μετρό, την ώρα που γύρναγε συνήθως ο καθηγητής και τον περίμενε.
Πολλοί περαστικοί που τον είχαν παρατηρήσει και ήξεραν την ιστορία, τού πήγαιναν φαγητό. Το 1925 ένας παλιός μαθητής του καθηγητή έμαθε για τον Χάτσικο και έγραψε πολλά άρθρα για εκείνον. Ένα από αυτά δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας και ο Χάτσικο έγινε διάσημος. Οι Ιάπωνες εντυπωσιάστηκαν, ενώ γονείς και δάσκαλοι χρησιμοποιούν ακόμη τον Χάτσικο σαν παράδειγμα ύψιστης αφοσίωσης και πίστης στην οικογένεια.
Ο Χάτσικο χαρακτηρίστηκε ζωντανός θρύλος και ένας διάσημος γλύπτης φιλοτέχνησε ένα μπρούτζινο άγαλμα που τον απεικονίζει καθιστό, να περιμένει το αφεντικό του. Το άγαλμα τοποθετήθηκε σε μια έξοδο του σταθμού της Σιμπούγια, ενώ στα αποκαλυπτήρια ήταν παρών και ο Χάτσικο.
Στις 8 Μαρτίου 1935, περαστικοί βρήκαν τον Χάτσικο πεθαμένο σε ένα δρομάκι κοντά στον σταθμό της Σιμπούγια. Όταν το νέο του θανάτου του έγινε γνωστό, ο σταθμός και το άγαλμά του κατακλύστηκαν από κόσμο και λουλούδια.
Στο ακριβές σημείο όπου ο Χάτσικο περίμενε τον κύριό του έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μπρούτζινες πατούσες σκύλου και ένα κείμενο στα Ιαπωνικά που αναφέρεται στην αφοσίωσή του. Η είσοδος του σταθμού της Σιμπούγια όπου βρίσκεται το άγαλμά του ονομάζεται Χάτσικο-γκούτσι, “η είσοδος του Χάτσικο” και αποτελεί δημοφιλές σημείο συνάντησης για εκατομμύρια Ιάπωνες.
Ο “πιστός Χάτσικο” αποτελεί εθνικό σύμβολο αφοσίωσης για το Ιαπωνικό έθνος. Κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται μια σεμνή τελετή στον σταθμό της Σιμπούγια και εκατοντάδες Ιάπωνες έρχονται για να τιμήσουν την μνήμη του και την θρυλική αφοσίωση που έδειξε σε όλη του την ζωή.
Σήμερα, ο Χάτσικο βρίσκεται βαλσαμωμένος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών του Τόκιο.
Το 2009 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία “Hachi: A Dogs Tale” κάνοντας παγκοσμίως γνωστή την ιστορία του.
Chips, ο σκύλος του πολέμου
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ιδιώτες διέθεσαν τα σκυλιά τους για να υπηρετήσουν. Ο Τσιπς εκπαιδεύτηκε στο War Dog Training Center, Front Royal, Virginia, το 1942 ως σκύλος φύλακας. Ήταν ένα από τα τέσσερα σκυλιά που τοποθετήθηκαν στην 3η Μεραρχία Πεζικού στη Βόρεια Αφρική, τη Σικελία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Τσιπς χρησίμευσε ως σκύλος φύλακας για το συνέδριο Ρούσβελτ – Τσώρτσιλ το 1943.
Owney ο ταχυδρόμος
Όταν οι υπάλληλοι ενός ταχυδρομείου της Νέας Υόρκης βρήκαν τον Owney, ένα μιξ τεριέ, να περιφέρεται αδέσποτος έξω από το γραφείο τους, αποφάσισαν να του προσφέρουν καταφύγιο και να τον αφήσουν να κοιμηθεί πάνω σε έναν σωρό από ταχυδρομικούς σάκους. Προφανώς ο σκύλος ενθουσιάστηκε και από τότε τους ακολουθούσε παντού. Ανέβαινε πάνω στο τρένο και μεταφερόταν μαζί με τους σάκους κάνοντας ταξίδια σε ολόκληρη τη χώρα.
Ήταν πιστός φύλακας της αλληλογραφίας του σιδηροδρόμου και δεν επέτρεπε σε κανέναν άλλο εκτός από τους υπαλλήλους να αγγίξουν τις τσάντες.
Το μεγαλύτερο ταξίδι του ήταν από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Οι υπάλληλοι των ταχυδρομικών σιδηροδρομικών γραμμών είχαν κάνει τον Owney ανεπίσημη μασκότ τους και θεωρούσαν ότι τους έφερνε τύχη, αφού κανένα τρένο στο οποίο ήταν επιβάτης δεν είχε συγκρουστεί. Από κάθε μέρος που πήγαινε οι ταχυδρόμοι του έδιναν τις ταμπελίτσες τους.
Καθώς τα ταξίδια του Owney αυξάνονταν, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι στο Albany ανησυχούσαν για την ασφάλειά του. Για να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούσε να επιστραφεί αν χαθεί, του αγόρασαν ένα κολάρο σκύλου με μια μεταλλική ετικέτα που έγραφε: “Owney. Ταχυδρομείο Όλμπανι, Νέα Υόρκη”. Άλλα ταχυδρομεία έβαζαν δικές τους ετικέτες στο γιακά του όταν τους επισκεπτόταν.
Η ζωή του τελείωσε άδικα όταν δάγκωσε έναν ταχυδρόμο που τον κακομεταχειρίστηκε και ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε νομίζοντας ότι έχει λύσσα.
Ο τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με τον θάνατο του Owney, με μακροσκελή αφιερώματα. Σε ένα απ’ αυτά υπήρχε η δήλωση: “Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να θάψουν την αγαπημένη τους μασκότ. Οι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα ζήτησαν να λάβει ο σκύλος την τιμή που θεωρούν ότι του οφείλεται. Να συντηρηθεί και να παρουσιαστεί στα κεντρικά γραφεία του Ταχυδρομείου”
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Flickr
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ