Εξάρχεια. Ο Ηπειρώτης μπακάλης που έδωσε το όνομά του στην διάσημη συνοικία, άφησε όλη την περιουσία του στο χωριό του. Δείτε από που ξεκίνησε (drone)

Εξάρχεια. Ο Ηπειρώτης μπακάλης που έδωσε το όνομά του στην διάσημη συνοικία, άφησε όλη την περιουσία του στο χωριό του. Δείτε από που ξεκίνησε (drone)
Χτισμένο στις πλαγιές του Σμόλικα βρίσκεται το χωριό Πουρνιά στη περιοχή της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Βασίλης Έξαρχος, ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του στα Εξάρχεια.

Το ορεινό χωριό απέχει 25 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και είναι γεμάτο με πλούσια δάση βελανιδιών και μαύρης πεύκης. Λίγο πριν από το χωριό ο επισκέπτης συναντά το γεφύρι της Μαύρης Πέτρας που στέκει εκεί από το 1817, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν το εικόνισμα, η βρύση, η αγιογραφία του Παντοκράτορα σε απότομο βράχο πάνω από το γεφύρι και ο μισογκρεμισμένος νερόμυλος δίπλα του.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της “Μαύρης Πέτρας” χρονολογίας 1817 το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο λαϊκής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα τεταρτοκυκλικά τόξα του.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σταρίτσιανη. Εκεί στην εποχή της Τουρκοκρατίας γεννήθηκε ο Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος σε νεαρή ηλικία άφησε πίσω του τον Σμόλικα και αναζήτησε την τύχη του στην ελεύθερη Αθήνα. Με πολλή προσπάθεια και με τραπεζικό δάνειο κατάφερε να αγοράσει ένα ακίνητο στα σημερινά Εξάρχεια. Σε αυτό λειτουργούσαν ένας φούρνος, ένα μαγειρείο, τα οποία νοίκιαζε και ένα παντοπωλείο, στο οποίο εργαζόταν ο ίδιος.

Βασίλειος Έξαρχος. Ο φτωχός Ηπειρώτης που κατέβηκε στην πρωτεύουσα για να φτιάξει την τύχη του και τελικά έδωσε το όνομά του σε μία από τις πιο δημοφιλείς, κεντρικές συνοικίες της Αθήνας.

Το παντοπωλείο του βρισκόταν στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος

Η φήμη του γρήγορα εξαπλώθηκε καθώς οι τιμές του, ειδικά στο λάδι ήταν ασυναγώνιστες. Όλοι οι Αθηναίοι έσπευδαν στον Έξαρχο για να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα. Το μαγαζί του μάλιστα λειτουργούσε και ως εντευκτήριο για τους Ηπειρώτες φοιτητές, οι οποίοι πήγαιναν εκεί για διάβασμα, οικονομική ενίσχυση και συμβουλές. Πάνω από το παντοπωλείο υπήρχαν 3 δωμάτια, όπου διέμενε με τη σύζυγο του Μαρία.

To ορεινό χωριό στις πλαγιές του Σμόλικα. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Σταρίτσιανη και χαραρακτηριστικά του είναι τα πλούσια νερά, οι ανακαινισμένες πέτρινες βρύσες και οι λιθόστρωτοι δρόμοι του. Ευεργέτης του υπήρξε ο Βασίλης Έξαρχος.

Ο Βασίλης Έξαρχος έγινε τρανός στην Αθήνα, αλλά δεν ξέχασε ποτέ το χωριό του. Στη διαθήκη του έγραψε ότι επιθυμούσε όλη η περιουσία του να περιέλθει στην ιδιαίτερη πατρίδα του «το χωρίον Σταρίτσιανη της Επαρχίας Κονίτσης της Ηπείρου του Οθωμανικού Κράτους», την σημερινή Πουρνιά. Η περιουσία που άφησε στο χωριό συνέβαλε σημαντικά στην κατασκευή κοινωφελών έργων, ενώ το “Εξάρχειο” κληροδότημα ενίσχυσε οικονομικά τους χρόνια πάσχοντες Ηπειρώτες.

Δείτε το χωριό από ψηλά όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας Λάζαρος Τσάτσος από το κανάλι του Epirustravel eu – Drone Flights

Πουρνιά  Κόνιτσας σε δυο εποχές  (Drone) - Pournia Konitsas in two seasons

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων από ψηλά. Τα κορυφαία αξιοθέατα και μνημεία. Πώς διαμορφώθηκε η πόλη μέσα στο χρόνο (drone) 
Διαβάστε ακόμη: Το νταμάρι που έγινε ο λόφος του Στρέφη…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr