Στους κινδύνους της εξερεύνησης του βυθού είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο 73χρονος Πολ Ανρί Ναρζολέ, φημισμένος Γάλλος χειριστής υποβρυχίων που πιστεύεται ότι είναι ένα από τους πέντε επιβαίνοντες του «Titan» που εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.
O Ναρζολέ και ακόμα τέσσερα άτομα, επιβιβάστηκαν στο υποβρύχιο μήκους έξι μέτρων την περασμένη Κυριακή προκειμένου να ταξιδέψουν στο ναυάγιο του «Τιτανικού» και να βιώσουν μια «εμπειρία ζωής» στον βυθό.
Οι συνταξιδιώτες του ήταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο CEO της εταιρείας OceanGate Expedition Στόκτον Ρας και ο Πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταούντ με τον 19χρονο γιο του.
Εχθές, Δευτέρα, περίπου δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η κατάδυση στο σημείο του θρυλικού ναυαγίου, η επικοινωνία με το «Titan» χάθηκε και έκτοτε το σκάφος αγνοείται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ, το διαθέσιμο οξυγόνο για τους επιβαίνοντες στο «Titan» θα τελειώσει νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, κάτι που προσδίδει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση και κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να επισπευθεί η επιχείρηση διάσωσης – αν δεν είναι πια αργά για τους πέντε ανθρώπους.
US and Canadian authorities are looking for a tourist submarine went missing during an expedition to explore the wreckage of the Titanic https://t.co/wBrOd2C66N pic.twitter.com/1rcxTAlE5U
— Reuters (@Reuters) June 20, 2023
Αφότου εγκατάλειψε το Ναυτικό, ο Ναρζολέ έχτισε μια πλούσια καριέρα εξερευνώντας άγνωστες γωνιές του βυθού, φτάνοντας μέχρι και 10.929 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με υποβρύχιο σκάφος, όπως αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τέσσερα χρόνια στον Irish Examiner. Ωστόσο ο ίδιος δήλωνε το 2019 ότι δεν αισθανόταν φόβο για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει ο βυθός, αφού ό,τι είναι να γίνει… θα γίνει.
«Είτε είσαι στα 11 μέτρα ή τα 11 χιλιομέτρα κάτω, εάν συμβεί κάτι κακό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν βρίσκεται στον βυθό σε πολύ μεγάλο βάθος, πεθαίνεις πριν αντιληφθείς καν ότι κάτι συμβαίνει, άρα δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα» είχε πει γελώντας στη συνέντευξή του ο εξερευνητής.
Παρά την εξοικείωσή του με τη θάλασσα και τον βυθό, που έδειχνε να τον έχει κάνει ατρόμητο, ο 73χρονος αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι συνεχίζει να αισθάνεται δέος μπροστά στα πράγματα που αντικρίζει στις περιπέτειές του.
Έχοντας συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλές αποστολές εξερεύνησης στο ναυάγιο του Τιτανικού, εξήγησε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που αντίκρυσε την πλώρη του διάσημου ναυαγίου, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μέρη του.
«Κανονικά όταν δουλεύουμε στο υποβρύχιο μιλάμε όλη την ώρα. Βιντεοσκοπούμε τα πάντα για να μπορούμε να τα ξαναδούμε. Εκείνη την πρώτη μέρα, όταν φτάσαμε στην πλώρη (ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μέρη του πλοίου) επικρατούσε απόλυτη σιγή για 10 λεπτά. Δεν ακουγόταν κιχ και ήμασταν τρία άτομα… Φανταζόμουν τους ανθρώπους στο κατάστρωμα, και όλες οι πληροφορίες που είχα για τον Τιτανικό περνούσαν από το μυαλό μου».
Η περιγραφή του Ναρζολέ, που πλέον αγνοείται μαζί με τους άλλους 4 επιβαίνοντες του Titan και μπορεί να έχει παγιδευτεί στο «κουφάρι» του Τιτανικού, αντανακλά το δέος αλλά και τον σεβασμό που αισθανόταν για το ναυάγιο που έγινε ο υγρός τάφος για 1.500 ψυχές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συμμετείχε στην πρώτη αποστολή εξερεύνησης του ναυαγίου το 1987 (2 χρόνια μετά την ανακάλυψή του) και έκτοτε επισκέφθηκε 35 φορές την τοποθεσία, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Mr Titanic», σύμφωνα με την Telegraph.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ