Eurovision 2022. Οι παράτυπες ψηφοφορίες και ο αποκλεισμός 6 χωρών από το τελικό αποτέλεσμα με τη δικαιολογία “τεχνικού προβλήματος”

Eurovision 2022. Οι παράτυπες ψηφοφορίες και ο αποκλεισμός 6 χωρών από το τελικό αποτέλεσμα με τη δικαιολογία “τεχνικού προβλήματος”

Eurovision 2022. Οι παράτυπες ψηφοφορίες και ο αποκλεισμός 6 χωρών από το τελικό αποτέλεσμα με τη δικαιολογία “τεχνικού προβλήματος”

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι κριτικές επιτροπές έξι χωρών είχαν ήδη αποκλειστεί καθώς εντοπίστηκαν “παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας” κατά τη διάρκεια του β’ ημιτελικού, εννοώντας προφανώς ότι υπήρξε χειραγώγηση ψήφων.

Έτσι, οι συγκεκριμένες επιτροπές μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον δεύτερο ημιτελικό, όσο και από τον τελικό, γεγονός όμως που δεν μάθαμε ποτέ, ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Οι έξι εθνικές επιτροπές που αποκλείστηκαν ήταν οι εξής:

  • Αζερμπαϊτζάν
  • Γεωργία
  • Μαυροβούνιο
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Σαν Μαρίνο

Στη θέση τους, για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η EBU υπολόγισε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα με το οποίο αντικατέστησε τις βαθμολογίες των επιτροπών που μπλοκαρίστηκαν.

Η ανακοίνωσή της:

“Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο και υπολόγισε ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό με βάση τις χώρες που είχαν παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας”.

Δεν προβλήθηκε η ψηφοφορία αποκλεισμένων επιτροπών – “Χάσαμε τη σύνδεση”

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, αυτό που οι παρουσιαστές παρουσίασαν ως τεχνικό πρόβλημα, φαίνεται πως είχε άμεση σχέση με αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, αφού αρκετές από τις παραπάνω χώρες δεν ανακοίνωσαν το αποτέλεσμά τους δια στόματος του εκπροσώπου τους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν, ακούσαμε τους παρουσιαστές να λένε πως “χάσαμε τη σύνδεση“, με το αποτέλεσμα των επιτροπών να ανακοινώνεται από έναν εκ των συντονιστών του διαγωνισμού, στο πρόσωπο του οποίου είναι εμφανής και η αμηχανία κατά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο με το παράδειγμα της Ρουμανίας:

Ρουμανία

Αντίδραση από τη ρουμανική τηλεόραση – “Άλλους ψηφίσαμε, μπλόκαραν την παρουσιάστριά μας”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρουμανίας, με την κρατική τηλεόραση να εκδίδει μία σκληρή ανακοίνωση περιγράφοντας όσα έγιναν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της και δηλώνοντας ρητά πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Συγκεκριμένα, η δημόσια ρουμανική τηλεόραση (TVR), αναφέρει πως “με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας” και όχι της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε.

Μάλιστα, αναφέρει πως “δεν ενημερώθηκε για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία” και πως “δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας Έντα Μάρκους να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί”, τονίζοντας πως η κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως “οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε”, γι’ αυτό και “ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε”.

Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές

Η Βικτώρια Χαλκίτη, πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, εξήγησε τη διαδικασία κατά την οποία ψηφίζουν οι εθνικές επιτροπές:

“Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει πως δεν συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Είμαστε σε κοινό χώρο αλλά ο καθένας μόνος του. Μπροστά μας έχουμε δύο άτομα που μας επιτηρούν. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά μεταξύ μας.

Εγώ δεν ήθελα να επηρεαστώ. Δεν είχα ακούσει τόσο πολύ τα τραγούδια από πριν επίτηδες. Δεν ξέρεις τι μπορεί αν τύχει στον καθένα κι εγώ είμαι πολύ του ακουστικού”.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr