Ο «πατέρας του bodybuilding» σε βίντεο του 1894! Κάνει πόζες εμπνευσμένες από αρχαία ελληνικά αγάλματα και πίστευε στο ελληνικό ιδεώδες. Δείτε το σπάνιο βίντεο

Ο «πατέρας του bodybuilding» σε βίντεο του 1894! Κάνει πόζες εμπνευσμένες από αρχαία ελληνικά αγάλματα και πίστευε στο ελληνικό ιδεώδες. Δείτε το σπάνιο βίντεο
Ο Eugen Sandow θεωρείται ως ο «πατέρας του σύγχρονου bodybuilding». 

Πολλές δεκαετίες πριν ο όρος “bodybuilding” εισαχθεί στα λεξικά και καθιερωθεί ως μόδα στην Αμερική του ’30, ένας γερμανός μεγαλωμένος στην Πρωσία γύρισε τον κόσμο βγάζοντας τα προς το ζην επιδεικνύοντας το σμιλευμένο του σώμα.

Τότε, ο όρος δεν είχε εισαχθεί ακόμα στα λεξικά. Θα τον καθιέρωνε ο ίδιος μερικές δεκαετίες αργότερα.

Από το τσίρκο στη μεγάλη οθόνη

Ο Eugen Sandow έφυγε από την Πρωσία το 1885. Wikimediamtx Commons

Ο Eugen εγκατέλειψε την Πρωσία σε ηλικία 18 ετών, προκειμένου να αποφύγει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Εντάχθηκε στον θίασο ενός τσίρκου και άρχισε να περιπλανιέται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νούμερό του βασιζόταν στην θεόρατη σωματική του διάπλαση. Η διαρκής ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και τα βάρη από μικρή ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα το σώμα του να είναι εντυπωσιακά γυμνασμένο και να έχει μία ασυνήθιστη δύναμη.

Παράλληλα, ξεκίνησε να παίρνει μέρος σε αγώνες δύναμης και να κατακτά διακρίσεις.

Το 1894 κίνησε το ενδιαφέρον μίας εταιρείας παραγωγής. Η Edison Studios κάλεσε τον γυμνασμένο άντρα να πρωταγωνιστήσει σε ένα φιλμ μικρού μήκους. Ο Eugen αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση.

Η ταινία ήταν βουβή και ασπρόμαυρη. Στη σκηνή του, ο Γερμανός επιδεικνύει τους μύες του, παίρνοντας πόζες παρόμοιες με τις τυπικές πόζες που έχουν υιοθετήσει οι σύγχρονοι αθλητές στους αγώνες bodybuilding.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιορίζεται στην επίδειξη του γυμνασμένου του σώματος και δεν προχωράει σε κάποια επίδειξη της σωματικής του δύναμης.

Μετά το φιλμ, άρχισε να δίνει σόλο «παραστάσεις μυϊκής επίδειξης», ενώ το 1898 έγινε εκδότης ενός μηνιαίου περιοδικού με τίτλο «Σωματική Κουλτούρα». Το περιοδικό διαδέχθηκε μία σειρά βιβλίων με εφάμιλλο περιεχόμενο: δίαιτα, άσκηση, υγεία. Στο τελευταίο από αυτά, το οποίο βγήκε στην αγορά το 1904 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος bodybuilding. Ταυτόχρονα, κατασκεύαζε πρωτοποριακά όργανα γυμναστικής.

Ο ίδιος πίστευε στο «ελληνικό ιδεατό». Είχε μελετήσει εις βάθος αρχαία ελληνικά αγάλματα και βάσιζε τη σμίλευση του σώματός του στο πρότυπο των κούρων. Ακόμη και οι πόζες του ήταν εμπνευσμένες από τις αρχαιοελληνικές αναπαραστάσεις.

Το 1925 ο Eugen Sandow πέθανε αιφνίδια. Το επίσημο πόρισμα έκανε λόγο για ανεύρυσμα εγκεφάλου. Ωστόσο, όλοι υποψιάζονταν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία. Λίγο καιρό νωρίτερα, ο μυώδης άντρας είχε επιχειρήσει να σηκώσει ολομόναχος το αυτοκίνητό του που είχε πέσει σε ένα αυλάκι, εξαντλώντας ανεπανόρθωτα τον οργανισμό του.

Δείτε το βίντεο που έχει διασωθεί από το φιλμ του 1894:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «No pain no gain». Οι καλλιτέχνες του bodybuilding που δημιούργησαν παγκόσμια μόδα και γέμισαν τα γυμναστήρια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.