Ποιο είναι το πρώτο ζώο που αντικρίζετε στην αρχική φωτογραφία του άρθρου; Μία πάπια ή ένα κουνέλι; Αν βλέπετε πρώτα την πάπια, πόσο εύκολα μπορείτε να δείτε και το κουνέλι – και αντίστροφα;
Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν τεθεί πολλές φορές από τις 23 Οκτωβρίου 1892, όταν το συγκεκριμένο σκίτσο, άγνωστου δημιουργού, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σατιρικό γερμανικό περιοδικό Fliegende Blätter. Τον 21ο αιώνα, έγινε viral στο Διαδίκτυο και έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες παραλλαγές χάρη στην ανάπτυξη της γραφιστικής.
Wonderful rendering of the duck-rabbit illusion from @NautilusMag piece on fuzzy perception http://t.co/ifsrTR6s8u pic.twitter.com/kPZ39ZKdTS
— Vaughan Bell (@vaughanbell) November 8, 2014
Το αμφίσημο σκίτσο “Πάπια ή κουνέλι;” χρησιμοποιήθηκε επίσης στα πειράματα του Πολωνοαμερικανού ψυχολόγου, Τζόζεφ Τζάστροου και συμπεριελήφθη στο έργο “Φιλοσοφικές Έρευνες” του Αυστριακού φιλοσόφου, Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ως μέσο περιγραφής δύο διαφορετικών τρόπων θέασης και αντίληψης των πραγμάτων.
Τι λένε οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, το αν κάποιος βλέπει ένα κουνέλι ή μια πάπια επηρεάζεται από κοινωνιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες ή ακόμη και από την εποχή. Αν για παράδειγμα δει κανείς το σκίτσο την περίοδο του Πάσχα, είναι πιο πιθανό να δώσει την απάντηση “κουνέλι“, ενώ, αν τo δει το μήνα Οκτώβριο, μάλλον θα απαντήσει “πάπια“.
Το τι βλέπει κανείς και πόσο γρήγορα κάνει την εναλλαγή συνδέεται με τη δημιουργικότητα του εγκεφάλου του, υποστηρίζουν διάφορες μελέτες. Όσο πιο γρήγορα βλέπουμε το δεύτερο ζώο, τόσο πιο γρήγορα λειτουργεί το μυαλό μας και τόσο πιο δημιουργικοί θεωρούμαστε.
Το 50% των ανθρώπων που αντικρίζουν το σκίτσο δεν μπορούν να δουν και την πάπια και το κουνέλι με την πρώτη μάτια, σύμφωνα με έρευνα του νευροεπιστήμονα Κάιλ Μάθιουσον του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.
Ακόμη κι αν δουν το σκίτσο διπλό, χρειάζεται να ακούσουν τις φράσεις “Φανταστείτε ένα κουνέλι δίπλα στην πάπια” ή “Μια πάπια τρώει ένα κουνέλι“, για να μπορέσουν να το δουν υπό διαφορετικό πρίσμα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Συνήθως βλέπουν δύο πάπιες και λιγότερο συχνά δύο κουνέλια δίπλα δίπλα.
Όπως λέει ο ψυχολόγος και συγγραφέας, Ρίτσαρντ Γουάισμαν, η φωτογραφία δεν αλλάζει αλλά η οπτική μας εμπειρία. Όταν κάνει κάποιος τη μετάβαση από πάπια σε κουνέλι και το ανάποδο, δημιουργεί μια ισχυρή αλλαγή στον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
Ουσιαστικά, το σημείο κλειδί για να καταλάβει κανείς την ταυτόχρονη ύπαρξη των δύο ζώων είναι να δει το ράμφος της πάπιας ως τα αφτιά του κουνελιού. Τις περισσότερες φορές, γίνεται αντιληπτή πρώτα η πάπια και μετά το κουνέλι, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να δουν το κουνέλι.
Σε κάθε περίπτωση, το σκίτσο παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές. Τόσο που, όπως αναφέρει ο φιλόσοφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στέφεν Λο, ένας πρώην φοιτητής του το έκανε τατουάζ στο πόδι του!
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ