Πάντα η τέχνη θέλει να προκαλεί τις αισθήσεις. Οι καλλιτέχνες πολλές φορές φτάνουν σε ακρότητες προκειμένου να εκφραστούν ή σε κάποιες περιπτώσεις για να κερδίσουν δημοσιότητα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα έργα τέχνης έγιναν αιτία για να χαθούν ζωές ή να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Dreamspace V: Το φονικό φουτουριστικό γλυπτό που μπορούσες να περπατήσεις μέσα του
To 1996 ο καλλιτέχνης Μορίς Άγκις δημιούργησε ένα πολύ ξεχωριστό γλυπτό. Το Dreamspace V, όπως το ονόμασε, θύμιζε ένα φουσκωτό παιχνίδι με μικρά κελιά μέσα, στα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να περπατήσουν και να παρατηρήσουν τα χρώματα που άλλαζαν. Το περίεργο αυτό γλυπτό από φύλλα πολυουρεθάνης κάλυπτε μια έκταση περίπου 750 τετραγωνικά μέτρων.
Το διαδραστικό έργο τέχνης κέρδιζε τις εντυπώσεις για δέκα χρόνια σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν παρουσιαζόταν.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 που βρισκόταν τοποθετημένο σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ στο River Side Park στην Αγγλία. Ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος έσπασε τα σκοινιά που το συγκρατούσαν με αποτέλεσμα η κατασκευή να απογειωθεί λίγα μέτρα από το έδαφος και να πέσει με δύναμη σε μια κολώνα κάμερας ασφαλείας της περιοχής. Η κολώνα αυτή σταμάτησε το ταξίδι του.
Μέσα στο γλυπτό ήταν 30 άνθρωποι. Δύο γυναίκες, 38 και 68 ετών έχασαν τη ζωή τους μέσα στα φύλλα πολυουρεθάνης και ένα κορίτσι 3 ετών μεταφέρθηκε με αεροπλάνο σε κοντινό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί της έσωσαν τη ζωή.
Δείτε το βίντεο από την στιγμή του δυστυχήματος:
Ο καλλιτέχνης κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και μετά από σκληρό δικαστικό αγώνα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες. Πλήρωσε όμως ένα πρόστιμο 10 χιλιάδων λιρών για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.
Οι Ομπρέλες των Κρίστο και Ζαν-Κλοντ
Τη δεκαετία του ’60 οι καλλιτέχνες Κρίστο και Ζαν-Κλοντ ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο και έκαναν έργα τέχνης που σκοπό είχαν να επανασυστήνουν στο κοινό σημαντικά τοπία όπως τα Βραχώδη όρη του Κολοράντο, μια γέφυρα στο Παρίσι, ακόμη και το Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.
Το πιο φιλόδοξό τους σχέδιο ήταν «Οι Ομπρέλες». Μια εγκατάσταση που τοποθετήθηκε ταυτόχρονα στην ακτή της Καλιφόρνια και την Ιαπωνία. Ήταν το 1991 και περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες το απόλαυσαν.
Ο θάνατος μιας 33χρονης στην Καλιφόρνια έβαλε τέλος στο μεγαλεπίβολο αυτό εικαστικό σχέδιο. Μια από τις ομπρέλες βάρους 226 κιλών που δεν είχε στερεωθεί καλά λόγω ενός δυνατού ανέμου αποσπάστηκε από τη βάση της και συνέθλιψε την άτυχη γυναίκα.
Η τραγωδία του εικαστικού σχεδίου συνεχίστηκε όταν κατά τη διάρκεια αποξήλωσής του ένας 51χρονος γιαπωνέζος εργάτης έχασε τη ζωή του. Ο γερανός που χειριζόταν άγγιξε ένα ηλεκτροφόρο σύρμα και πέθανε από ηλεκτροπληξία.
Οι ηλιόσποροι του Άι Γουέι-Γουέι
Ο κινέζος εικαστικός Άι Γουέι-Γουέι πολλές φορές έχει σοκάρει το κοινό με τις δημιουργίες του. Το 2010 γέμισε μια αίθουσα της Λονδρέζικης «Τέιτ Γκάλερι» με 100 εκατομμύρια χειροποίητους πορσελάνινους ηλιόσπορους.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να περπατήσουν πάνω τους, να καθίσουν, να τους πιάσουν ενώ την ίδια ώρα μελετούσαν διάφορα κοινωνικά θέματα όπως η υπερκατανάλωση ή ο λιμός.
Η έκθεση είχε τεράστια επιτυχία. Την πρώτη μέρα 14 χιλιάδες επισκέπτες βιώσαν την εμπειρία που είχε εμπνευστεί ο κινέζος εικαστικός.
Όμως μετά τη δεύτερη μέρα η αίθουσα σφραγίστηκε.
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου αποφάσισαν να διακόψουν την έκθεση γιατί οι υπεύθυνοι ασφαλείας τους επεσήμαναν ότι το κοινό εκτίθεται στη σκόνη πορσελάνης που δημιουργείτο από την τριβή των εικαστικών ηλιόσπορων.
Η εισπνοή σκόνης πορσελάνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αναπνευστικό. Κάποιοι γιατροί είπαν ότι για να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα υγείας κάθε άτομο πρέπει να εκτεθεί για πολλές ώρες σε μεγάλη ποσότητα σκόνης. Ωστόσο η απόφαση δεν άλλαξε.
Η αίθουσα με τους χιλιάδες πορσελάνινους ηλιόσπορους παρέμεινε ανοιχτή αλλά μόνο για θέαση από μακριά και το όνειρο του καλλιτέχνη για διάδραση του κοινού με το έργο του έληξε άδοξα.
Η ρωγμή «Shibboleth 2007»
Μια τεράστια ρωγμή στο έδαφος της «Τέιτ Γκάλερι» του Λονδίνου δεν ήταν αποτέλεσμα μιας κακοτεχνίας ή κάποιας δόνησης που έσκισε το δάπεδο του μουσείου σε μήκος περίπου 167 μέτρων. Ήταν μια εικαστική δημιουργία για να τονιστεί η διαίρεση των ανθρώπων τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε φυλετικό επίπεδο.
Οι εικαστικοί μιλούσαν για μια ουλή, που τσακίζει και σημαδεύει συναισθηματικά τον κόσμο.
Αυτό το ιδιότυπο έργο τέχνης είχε όμως και 15 θύματα. Δεκαπέντε απρόσεκτοι επισκέπτες έπεσαν μέσα στη ρωγμή με αποτέλεσμα να υποστούν σπασίματα και διαστρέμματα. Τέσσερις από τους πιο σοβαρά τραυματίες αξίωσαν και πετύχαν να πάρουν αποζημίωση από το μουσείο για την περιπέτειά τους
Πηγή: mentalfoss.com
Διαβάστε ακόμη: O περιθωριακός Τσέχος που έγινε διάσημος καλλιτέχνης, φωτογραφίζοντας ανύποπτες γυναίκες με αυτοσχέδια κρυφή κάμερα…
Ειδήσεις σήμερα:
- Το άγνωστο σημείο – χιλιόμετρο μηδέν της Ελλάδας που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού (Βίντεο)
- Γιατί ροφοί, σφυρίδες και στήρες πεθαίνουν και ξεβράζονται μαζικά σε Κρήτη και Κυκλάδες (βίντεο)
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr