Επισκοπή. Το χωριό που βυθίστηκε μαζί με την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του. Το τέμπλο εκτίθεται στο Βυζαντινό μουσείο

Επισκοπή. Το χωριό που βυθίστηκε μαζί με την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του. Το τέμπλο εκτίθεται στο Βυζαντινό μουσείο

Η Παναγία της Επισκοπής ήταν ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Βρίσκονταν στο παλιό χωριό της Επισκοπής Ευρυτανίας και ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το 1965 με την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών, ο ναός μαζί με τον οικισμό, βυθίστηκε για πάντα στα νερά της λίμνης που δημιουργήθηκε.

Τον Μάιο του 2008 ομάδα ερασιτεχνών αυτοδυτών του Συλλόγου «Τηθύς» εντόπισε τον παλαιό ναό σε βάθος 32 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια της λίμνης σε καλή κατάσταση και επιβεβαίωσαν ότι εκκλησία ήταν ακόμη όρθια!

To 2008 μια ομάδα ερασιτεχνών αυτοδυτών από την Αθήνα εντόπισε σε βάθος άνω των 30 μέτρων την βυζαντινή εκκλησία. Φωτογραφία Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς»

Το χωριό που βυθίστηκε

Όταν άρχισε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών τα νερά κατέκλυσαν την Επισκοπή και τα άλλα μικρότερα χωριά της περιοχής.

Οι κάτοικοι, αφού πήραν κάποιες αποζημιώσεις για τις χαμένες τους περιουσίες, εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Αγρίνιο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στο Καρπενήσι, στη Λαμία, στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό. Κάποιοι κάτοικοι, ωστόσο, παρέμειναν στην περιοχή και έχτισαν το σημερινό μικρό χωριό.

Γέφυρα Επισκοπής Ευρυτανίας. Στα νερά βυθίστηκε το χωριό και ο βυζαντινός ναός. Πηγή αεροφωτογραφίας: Above View

Παναγία της Επισκοπής

Ο βυζαντινός ναός υπήρξε έδρα της Επισκοπής “Λιτζάς και Αγράφων”, από την οποία φέρεται να προήλθε και το ίδιο το όνομα του χωριού. Επίσημα έγγραφα του 20ου αιώνα μαρτυρούν επίσης ότι παλαιότερα λειτούργησε και σαν Καθολικό ιεράς μονής. Λίγους μήνες πριν από τη βύθιση του ναού, αποκαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες μετά την αφαίρεση του σοβά, και μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, όπου εκτίθενται.

Το τέμπλο του ναού στο Βυζαντινό μουσείο. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Ο ναός υπολογίζεται ότι πρέπει να χτίστηκε κατά τον 8ο ή 9ο αιώνα, όπως μαρτυρεί το αρχαιότερο στρώμα τοιχογραφιών με ανεικονικό περιεχόμενο, που τοποθετείται στην περίοδο της εικονομαχίας. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν το 1965 τρία στρώματα τοιχογραφιών, του 8ου-9ου αιώνα, του 11ου και του 13ου. Επίσης αγιογραφήθηκε και τέταρτη φορά τον 17ο αιώνα, όπου ανάγεται και η εικονογράφηση του κτιστού τέμπλου.

Η Παναγία της Επισκοπής ήταν κτισμένη στη δεξιά όχθη του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου και δέσποζε στη γύρω περιοχή. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο ναός κινδύνεψε από τη διάβρωση της όχθης του ποταμού. Χρειάστηκαν αρκετές εκκλήσεις προς το κράτος για να κατασκευαστεί τελικά το 1955-1959 ένα προστατευτικό τοιχίο που θωράκισε το έδαφος γύρω από το ναό.

Το εκκλησάκι του 8ου αιώνα, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας βρίσκεται πλέον στον βυθό της λίμνης.

Tο 1961 αποφασίστηκε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και η μοίρα του μνημείου ήταν να χαθεί για πάντα κάτω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Παρά τις προσπάθειες των κατοίκων για μεταφορά του ναού σε ασφαλές έδαφος, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Παρακολουθήστε το βίντεο του συνεργάτη μας Above View από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube με την εντυπωσιακή γέφυρα Επισκοπής στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.