Η επιχείρηση Κέδρος είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στην ελληνική ιστορία και αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του πολεμικού ναυτικού.
Τον Ιούνιο του 2006 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Αφορμή για τη νέα σύρραξη στη Μεσόγειο ήταν η απαγωγή δύο ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, χαρακτήρισε την ενέργεια εχθρική πράξη και σήμανε την έναρξη του “Πολέμου του Ιουλίου” που διήρκεσε 33 μέρες και άφησε πίσω 1.119 νεκρούς Λιβανέζους. Ο ισραηλινός στρατός έχασε 119 άνδρες.
Στις 13 Ιουλίου το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ προχώρησε σε ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου. Παράλληλα, η αεροπορία βομβάρδιζε τα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το Λίβανο να μην μπορούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Οι Έλληνες που ζούσαν στο Λίβανο τρομαγμένοι από τις εξελίξεις ζήτησαν από την πρεσβεία να βοηθήσει την αποχώρησή τους από την εμπόλεμη χώρα.
Στις 14 Ιουλίου μετά από αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας σχεδίασε την ασφαλή απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών.
Η Αθήνα σχεδίασε την επιχείρηση Κέδρος, η οποία ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και διήρκεσε έως τη 14η Σεπτεμβρίου 2006.
Η αποστολή είχε μεγάλες δυσκολίες, καθώς υπήρχαν πρωτόγνωρα δεδομένα.
Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη διάρκεια της επιχείρησης που κράτησε σχεδόν τρεις μήνες. Το δεύτερο ήταν ο μεγάλος αριθμός τμημάτων απ΄ όλα τα όπλα, που κινητοποιήθηκε και το τρίτο οι πολυπληθείς άμαχοι που έπρεπε να διασωθούν, από διαφορετικές χώρες. Ταυτόχρονα τόσο το αεροδρόμιο της Βηρυτού όσο και το λιμάνι που λειτούργησαν ως σημεία επιβίβασης, παρείχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας.
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ο συντονισμός με άλλες χώρες, που ζήτησαν από την Ελλάδα να απομακρύνει τους υπηκόους της. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.500 άμαχοι από 53 χώρες είχε προγραμματιστεί να διασωθούν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση έπαιξε η Κύπρος λόγω της εγγύτητας με το Λίβανο και την περιοχή των επιχειρήσεων. Ο διοικητής της ελληνικής ναυτικής δύναμης είχε εγκαταστήσει εκεί το αρχηγείο του.
Το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε το κύριο βάρος και διέθεσε μια τεράστια δύναμη, από 4 φρεγάτες, 4 αρματαγωγά και 6 ομάδες των ΟΥΚ.
Η διάσωση των αμάχων ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου. Η φρεγάτα Ψαρά διέσωσε 263 άτομα εκ των οποίων 150 Έλληνες. Το αρματαγωγό Ικαρία, πήρε την ίδια μέρα από το λιμάνι της Βηρυτού 602 άτομα εκ των οποίων 38 Έλληνες. Το αρματαγωγό Ρόδος μπήκε στην επιχείρηση στις 22 Ιουλίου και διέσωσε 143 αμάχους από τους οποίους 11 Έλληνες. Έως τις 14 Σεπτεμβρίου τα πλοία του πολεμικού ναυτικού διέσωσαν 2.647 άτομα, Έλληνες και ξένους αμάχους. Παράλληλα προωθήθηκε στο Λίβανο, βοήθεια 240 τόνων με τρόφιμα και φάρμακα.
Η επιχείρηση Κέδρος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν πετυχημένη και αναίμακτη αλλά γιατί ήταν η πρώτη φορά που σε μία ελληνική αποστολή συμμετείχε προσωπικό από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Η επιτυχία της επιχείρησης Κέδρος αναγνωρίστηκε διεθνώς και απέδειξε για ακόμα μια φορά τον υψηλό επαγγελματισμό των ενόπλων δυνάμεων στην πράξη και όχι μόνο σε ασκήσεις.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Η τρομοκρατική επίθεση του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου. Σκότωσαν 11 ισραηλινούς αθλητές και η Μοσάντ τους εκδικήθηκε με την επιχείρηση «Οργή Θεού»
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr