Επεισόδια σημειώθηκαν στη Λάρισα κατά την έλευση της ξύλινης κούκλας με το όνομα “Αμάλ”, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και συμβολίζει το ταξίδι των παιδιών που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης για την υποδοχή της “Αμάλ”, στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, όταν ομάδα ανθρώπων που εναντιώνονται στην εκδήλωση πέταξαν πέτρες, αλλά και προπηλάκησαν πολίτες της Λάρισας, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.
Για την αντιμετώπιση των επεισοδίων χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ο δήμος Λαρισαίων με ανακοίνωση καταδίκασε τα επεισόδια τονίζοντας ότι «μια πολιτιστική εκδήλωση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στάθηκε δυστυχώς αφορμή για εκδηλώσεις μίσους».
Όπως αναφέρει, «μια πολύ μικρή ομάδα ακραίων, σκοταδιστών, φασιστών και μισαλλόδοξων έκρινε σκόπιμο να μην μείνει στη διχαστική και χυδαία ρητορική που χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες, αλλά να προβεί και σε επιθέσεις κατά της…Αμάλ, τρομοκρατώντας γονείς και παιδιά που συμμετείχαν με χαρά στην εκδήλωση». «Τι να απαντήσουμε σ´ αυτά τα παιδιά που τρομοκρατημένα ρωτούσαν, με αθωότητα τους γονείς τους: “Γιατί τόσο μίσος για μία κούκλα;”», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Αμαλ: Mια τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα
Έχει ύψος 3,5 μέτρα και είναι μία κούκλα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κουκλοθέατρο “The Walk”. Χειροτεχνήθηκε από τη διάσημη νοτιοαφρικανική εταιρεία “Handspring Puppet Company”. Οι ιδρυτές της εταιρείας, Μπάζιλ Τζόοουνς και Άντριαν Κόλερ, ανέλαβαν το έργο, παρά το ότι είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Δημιούργησαν το πρώτο τους Θέατρο Ελπίδας στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί το 2015.
Η Μικρή Αμάλ εμφανίστηκε ως χαρακτήρας στη Ζούγκλα, εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν στον καταυλισμό του Καλαί χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Μετά την επιτυχία της παράστασης, η οποία πυροδότησε μία παγκόσμια συνομιλία γύρω από τους πρόσφυγες και τη διεθνή ανθρωπιστική κρίση, η ομάδα της Good Chance κατάλαβε πως η ιστορία της Μικρής Αμάλ έχει ακόμα πολλά να πει.
«Σε μια εποχή που τα θέατρα εξακολουθούν να δίνουν αγώνες, ώστε να καταφέρουν και πάλι να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, μια τέτοια δημόσια καλλιτεχνική εκδήλωση μπορεί να φέρει ξανά τους ανθρώπους κοντά», ανέφερε στην ιστοσελίδα του “The Walk” ο Άντριαν Κόλερ.
Ξεκινώντας από τη Συρία και διασχίζοντας την Ευρώπη, η προσφυγοπούλα αναζητά τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει μικρούς και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει για εκείνη το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
«Μην μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η «προσφυγοπούλα» Αμάλ στη Χίο. Γιατί η κούκλα – σύμβολο ύψους 3,5 μέτρων θα διανύσει 8000 χλμ σε ένα χρόνο
Μέσα σε δύο μήνες η κούκλα θα ταξιδέψει σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Την Αμάλ συνοδεύει σε κάθε στάση ένα πολιτιστικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.
Με αυτό το έργο η βρετανική θεατρική ομάδα «Good Chance» θέλει να επιστήσει την προσοχή στα εκατομμύρια προσφύγων, των οποίων η μοίρα κινδυνεύει να ξεχαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη 39χρονος Τούρκος για την δολοφονία του ιδιοκτήτη καταστήματος τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο
- Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις. «Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλιώς θα επιβάλω υψηλούς δασμούς»
- «Κατάφερε να τον απωθήσει, πήγε στη πόρτα και ούρλιαζε». Συνεχίζεται η δίκη Φιλιππίδη
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr