Η παλιά φωτογραφία απεικονίζει το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο. Πριν από το διωγμόn ήταν μια ζωντανή κοινότητα με πολλά παιδιά που διδάσκονταν τη μητρική τους γλώσσα. Από το 1964 και μετά σιώπησε μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έβαλαν λουκέτο, λόγω της τουρκικής πολιτικής.
Στις 28 Σεπτεμβρίου όμως, θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στο ελληνικό μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο του νησιού.
Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί στο νησί ελληνικό δημοτικό σχολείο, ενώ από του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσει και το νηπιαγωγείο.
Στις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί αγιασμός του νέου σχολείου, από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Δάσκαλοι και μαθητές περίμεναν με χαρά την επαναλειτουργία του σχολείου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014.
Τότε οι Τούρκοι, παρόλο που είχαν ήδη παραχωρήσει το κτίριο του παλιού Δημοτικού Αγριδίων, σταμάτησαν τη διαδικασία, με τη δικαιολογία της μη αποπεράτωσης του κτιρίου έως την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν εντατικά υπό την επίβλεψη του διευθυντή του γυμνασίου – λυκείου κ. Καμπουρόπουλου, ο οποίος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους νέους μαθητές.
Τα ελληνικά σχολεία του νησιού είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους από το 1964, οπότε άρχισε και ο μεγάλος διωγμός των Ελλήνων.
Η Ίμβρος μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους αποτελούσε επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων ήρθε στα χέρια των Ελλήνων. Όχι όμως για πολύ.
Το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης, η Ίμβρος μαζί με την Τένεδο, πέρασαν στην Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε την προστασία της μειονότητας. Συγκεκριμένα το άρθρο 14 έγραφε:
«αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκική κυριαρχίαν, θα απολαύσωσιν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελουμένης εκ τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις το μη μουσουλμανικόν ιθαγενή πληθυσμόν δι΄ ότι αφορά εις την τοπικήν διοίκησιν και την προστασίαν των προσώπων και των περιουσιών».
Τίποτα όμως δεν ίσχυσε. Οι Τούρκοι εφάρμοσαν το μυστικό σχέδιο εκδίωξης των Ελλήνων. Το πογκρόμ ξεκίνησε πρωτα από την Κωνσταντινούπολη, αρχικά στα Σεπτεμβριανά του 1955 και στη συνέχεια το 1964 με τις ομαδικές απελάσεις Ελλήνων από την Πόλη.
Τότε δόθηκε και το μεγάλο χτύπημα στον ελληνισμό της Ίμβρου με την εφαρμογή του μυστικού σχεδίου της Άγκυρας, το αποκαλούμενο “Ερίτμε Προγκράμι”, δηλαδή, πρόγραμμα διάλυσης.
Με βάση το πρόγραμμα, απαγορεύτηκε η διδασκαλία ελληνικών και τα σχολεία έκλεισαν, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να αναγκαστούν να φύγουν από το νησί, προκειμένου να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους, ελληνική μόρφωση.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», πώς ξεκίνησε η εφαρμογή, του Εριτμέ Προγκράμι, πώς ήταν τα ελληνικά σχολεία και πώς έγιναν μετά τον διωγμό.
Διαβάστε επίσης: Σκότωσαν ιερείς, βίασαν γυναίκες και βεβήλωσαν τάφους. Οι θηριωδίες των Τούρκων κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Κατέστρεψαν ελληνικά σπίτια και ισοπέδωσαν περίπου 100 ναούς (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr