Ο Ερνστ Βιλιμόφσκι ήταν ο πρώτος παίχτης που κατάφερε να πετύχει 4 τέρματα σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ρεκόρ του κράτησε για 56 χρόνια.
Ο Έρνεστ Ότο Πραντέλα γεννήθηκε στο Κατοβίτσε από γερμανούς γονείς. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας στο πλευρό των Γερμανών στο Δυτικό Μέτωπο. Τότε ήταν που ο Έρνεστ άλλαξε και το επώνυμό του σε Βιλιμόφσκι, καθώς η μητέρα του παντρεύτηκε έναν Πολωνό και έτσι ο γιος της πήρε το όνομα του πατριού του.
Ο Βιλιμόφσκι αναδείχθηκε μέσα από την Ρουχ Χορζόφ, την ομάδα του Κριστόφ Βαζέχα. Εκεί δημιουργούσε ρεκόρ και τα έσπαγε μόνος του. Έγινε ο πρώτος παίκτης στο πολωνικό πρωτάθλημα που σκόραρε 7, 8, 9 και 10 γκολ σε έναν αγώνα. Το ταλέντο του γρήγορα ξεχώρισε με συνέπεια να κληθεί στην Εθνική Πολωνίας σε ηλικία μικρότερη των 18 χρόνων. Στις 21 Μαΐου του 1934 κέρδισε την πρώτη του διεθνή συμμετοχή για την Πολωνία, κάνοντας το ντεμπούτο του εναντίον της Δανίας, στην Κοπεγχάγη.
Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1938 αποτέλεσε ηγετικό μέλος της Εθνικής Πολωνίας. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο γνώρισε ίσως τη μεγαλύτερη του ποδοσφαιρική στιγμή. Στον αγώνα εναντίον της Βραζιλίας, στο Στρασβούργο ο Βιλιμόφσκι συνάντησε το “μαύρο διαμάντι” της εποχής, τον θρυλικό βραζιλιάνο, Λεονίντας. Στο 23ο λεπτό πέρασε τρεις Βραζιλιάνους και επιχειρώντας να μπει στη μικρή περιοχή ανατράπηκε, κέρδισε πέναλτι. Ο συμπαίκτης του Σέρφκε το εκτέλεσε και έτσι σημείωσε το πρώτο γκολ της χώρας σε Μουντιάλ.
Από εκεί και έπειτα ο Βιλιμόφσκι ανέλαβε δουλειά. Με το σκορ στο 1-3 στο ημίχρονο, ο Έζι, όπως τον αποκαλούσαν, σκόραρε τρεις φορές στο δεύτερο ημίχρονο, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Τότε η τύχη των Πολωνών ανατράπηκε. Η βροχή που είχε αποδιοργανώσει τους Βραζιλιάνους σταμάτησε και έτσι σκόραραν εις διπλούν, με τα τέρματα τους να φτάνουν τα έξι. Οι Πολωνοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν πάλι με το Βιλιμόφσκι σε 6-5. Ο Βιλιμόφσκι ήταν ο πρώτος παίχτης που κατάφερε να να σκοράρει τέσσερις φορές σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Δημιούργησε ρεκόρ τερμάτων, ωστόσο έφυγε ηττημένος. Έως και το 1994 εξακολουθούσε να παραμένει ο μόνος αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου που ένας παίκτης από την πλευρά των ηττημένων σκόραρε 4 γκολ.
Το ρεκόρ του ισοφαρίστηκε από πέντε παίχτες: Αντεμίρ, Κόκτσις, Φοντέν, Εουσέμπιο και Μπουτραγκένιο, κατά χρονολογική σειρά.
Χρειάστηκαν 56 χρόνια για να καταρριφθεί η επίδοση, όταν το 1994 ο Όλεγκ Σαλένκο σκόραρε 5 φορές στον αγώνα της Ρωσίας εναντίον του Καμερούν.
Ο Βιλιμόφσκι στις 27 Αυγούστου του 1939 έδωσε τον τελευταίο αγώνα με τη φανέλα της Πολωνίας. Η καριέρα του με την Πολωνία ολοκληρώθηκε με 21 γκολ σε 22 συμμετοχές. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο γερμανικός ναζιστικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε λιγότερο από έναν μήνα η Πολωνία κατακτήθηκε και μοιράστηκε από Γερμανία και ΕΣΣΔ. Η Σιλεσία, ο τόπος καταγωγής του βρισκόταν στα εδάφη των Γερμανών. Τότε ο Βιλεμόφσκι πήρε γερμανική υπηκοότητα αλλάζοντας το όνομά του και από Έρνεστ έγινε Ερνστ.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις Τόπος
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Χιλή – ΕΣΣΔ. Το γκολ σε άδειο τέρμα, στο γήπεδο των χιλιάδων βασανισμένων από το δικτατορικό καθεστώτος του Πινοσέτ. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Σαντάγιο και η Χιλή πέρασε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ...
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr