Εντυπωσιάζουν οι αρχαίες κεφαλές της Αφροδίτης και του Διονύσου. Ποια είναι τα ευρήματα στην αρχαιοελληνική πόλη των Αιζάνων

Εντυπωσιάζουν οι αρχαίες κεφαλές της Αφροδίτης και του Διονύσου. Ποια είναι τα ευρήματα στην αρχαιοελληνική πόλη των Αιζάνων

Δύο εκπληκτικής ομορφιάς κεφαλές αρχαίων αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κιουτάχεια στην Β.Δ. Μικρά Ασία.

Οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μία κοίτη ενός κολπίσκου στην αρχαία πόλη των Αιζανών.

Τα σώματα των αγαλμάτων είχαν βρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφή, όπως είπε ο δρ.Coskun, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar.

«Κατά τις ανασκαφές, συναντήσαμε ευρήματα που μας προκάλεσαν έκπληξη. Αυτά ήταν οι κεφαλές μεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων. Η μία κεφαλή είναι της «Αφροδίτης», γνωστής ως θεά του έρωτα και της ομορφιάς, με ύψος περίπου 50 εκατοστών. Η άλλη είναι από το άγαλμα του Διονύσου ύψους 45 εκατοστών, που είναι γνωστός ως ο θεός του κρασιού στη μυθολογία», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ. Gokhan Coskun.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής Δρ. Gokhan Coskun, πρόκειται για τις κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διονύσου.

«Αυτά είναι σημαντικά ευρήματα για εμάς, καθώς δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για πολύ καιρό χωρίς να χάσει τη σημασία του στη ρωμαϊκή εποχή», είπε.

Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης των Αιζάνων χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Πενκάλα, στη δυτική Ανατολία, περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πόλη Αιζανοί (αρχαία ελληνικά: Αἰζανοί, λατινικά: Aezani) μπορεί να πήρε το όνομά της από τον Αζάνα, έναν από τους τρεις γιους του Αρκά και της νύμφης Ερατώς, θρυλικούς προγόνους των Φρυγίων. Κατά την ελληνιστική περίοδο, η πόλη άλλαζε κατοχή μεταξύ του Βασιλείου του Περγάμου και του Βασιλείου της Βιθυνίας, πριν κληροδοτήθηκε στη Ρώμη από το πρώην το 133 π.Χ.  Τα μνημειώδη κτίρια χρονολογούνται από τις αρχές της Αυτοκρατορίας έως τον 3ο αιώνα.

Κεφαλή του Διόνυσου. Οι Αιζανοί βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από την Κιουτάχεια

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε εργαστήριο γλυπτικής στην περιοχή

Οι Αιζανοί, ήταν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο και στην ρωμαϊκή εποχή

Μετά τον 7ο αιώνα, οι Αιζανοί παρήκμασαν. Αργότερα, στα χρόνια των Σελτζούκων, ο λόφος του ναού μετατράπηκε σε ακρόπολη ( τουρκικά: hisar ) από τους Σαβντάρους Τατάρους, από τους οποίους πήρε το όνομά του ο σύγχρονος οικισμός Σαβνταρχισάρ.

Τα ερείπια των Αιζανών ανακαλύφθηκαν από Ευρωπαίους ταξιδιώτες το 1824. Τις έρευνες στις δεκαετίες του 1830 και του 1840 ακολούθησαν συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο από το 1926, συνεχίστηκαν το 1970 και συνεχίζονται ακόμη.

Με ιστορία 5.000 ετών, η αρχαιοελληνική πόλη Αιζανοί, συμπεριλήφθηκε στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012.

Τα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου – σταδίου και ένα αρχαίο κτήριο εσωτερικής αγοράς το οποίο φέρει το Διάταγμα περί των Μεγίστων Τιμών του Διοκλητιανού, που χρονολογείται από το 301 π.Χ, μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που προέκυψε από την υποβάθμιση του νομίσματος.

Ο Ναός του Δία βρίσκεται πάνω σε λόφο και ήταν το κύριο ιερό της πόλης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάγνωση της επιγραφής του επιστυλίου, η κατασκευή του ναού άρχισε υπό τον Δομιτιανό και υπήρξε αυτοκρατορική βοήθεια του Αδριανού.

Οι Αιζανοί είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μέρος στον κόσμο όπου υπολογίστηκε ο πληθωρισμός και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο τόπος πολλών οικισμών της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής, σχολιάζει το πρακτορείο Anadolu.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.