Η κάμερα κατέγραψε από ψηλά το χιονισμένο όρος Στρογγούλα, μία από τις ψηλότερες κορυφές των Τζουμέρκων που ξεπερνά τα 2.100 μέτρα.
Αναρριχητές ανέβηκαν το βουνό πλάι στους παγωμένους καταρράκτες. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα όλα να παγώνουν. Τα Τζουμέρκα είναι μια βραχώδης οροσειρά με απόκρημνες και άγριες κορυφές το νότιο τμήμα της Πίνδου.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου που ανέβηκε στο Epirustravel eu – Drone Flights που δείχνει αναρριχητές να σκαρφαλώνουν στην χιονισμένη κορυφή του όρους Στρογγούλα:
Τα Τζουμέρκα ή όπως αλλιώς ονομάζονται Αθαμανικά Όρη εκτιμάται ότι κατοικήθηκαν από τους Αθαμάνες πριν από 1600 π.Χ. Ήταν μια αρχαία ελληνική φυλή, από την οποία πήρε το όνομά της και η οροσειρά. Οι Αθανάμες έχτισαν πολλά φρούρια στην περιοχή, ανάμεσα στα οποία ήταν και το φρούριο Καλέντζι που κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο.
Τα Αθαμανικά Όρη άκμασαν μετά την τέταρτη Σταυροφορία το 1204, όταν δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου, που περιλάμβανε εδάφη της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, νησιά του Ιονίου, αλλά και τμήματα της Αλβανίας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το 1480 η περιοχή κατελήφθη από τους Τούρκους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας τα Τζουμέρκα επειδή ήταν δυσπρόσιτα, έγιναν το κέντρο των κλεφταρματολών. Οι κλέφτες συνεργάζονταν και έπαιρναν πληροφορίες από τους τσέλιγκες της περιοχές. Στα Τζουμέρκα έδρασαν μεγάλοι οπλαρχηγοί όπως ήταν ο Κατσαντώνης.
Στον οικισμό Πράμαντα που βρίσκεται στους πρόποδες της Στρογγούλας, έδρασε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπου σχημάτισε την πρώτη επαναστατική του ομάδα. Ο Καραϊσκάκης ανέβηκε στα Τζουμέρκα για να υψώσει τη σημαία της ελληνικής επανάστασης. Το 1821 οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Πράμαντα.
Οι κάτοικοι κατέφυγαν στις πλαγιές της Στρογγούλας και κάποια στιγμή επέστρεψαν στο χωριό, αιφνιδίασαν τους κατακτητές και τους έδιωξαν.
Όμως, πολλοί αποφάσισαν να καταφύγουν σε άλλες περιοχές, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία, στην Άρτα και στην Πελοπόννησο για να γλιτώσουν τα αντίποινα. Πολέμησαν στο πλευρό μεγάλων οπλαρχηγών, όπως ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Γιώργος Καραϊσκάκης και ο Παπαφλέσσας. Κάποιοι από τους κατοίκους της Πράμαντας συμμετείχαν και στην επική μάχη της Πλάκας με αρχηγό τον Μάρκο Μπότσαρη. Οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι. Περικύκλωσαν τους άνδρες του Μπότσαρη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να τραπούν σε φυγή.
Οι κάτοικοι της Πράμαντας συμμετείχαν και σε άλλες σημαντικές μάχες, όπως η μάχη του Πέτα που έληξε με την ήττα των Ελλήνων.
Όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις οριοθέτησαν το νέο ελληνικό κράτος, τα χωριά στα Τζουμέρκα δεν εντάχθηκαν. Τα περισσότερα προσαρτήθηκαν κατά τον Α Βαλκανικό Πόλεμο το 1912. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, τα Τζουμέρκα δέχτηκαν τις επιθέσεις των Γερμανών στρατιωτών καθώς εκεί δρούσα αντάρτικες ομάδες. Εκτιμάται ότι εκτελέστηκαν συνολικά 117 κάτοικοι. Πολλά χωριά, ανάμεσά τους και η Πράμαντα κάηκαν.
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school |
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Το Τατόι χιονισμένο είναι ακόμη πιο όμορφο. Το κτήμα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ, παραμένει αναξιοποίητο. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το ανάκτορο
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr