Ο νυχτερινός ουρανός είναι ανθεκτικός, τόσο απέραντος και μπορούν να περάσουν δεκαετίες χωρίς να φαίνεται να αλλάζουν πολλά. Μερικές φορές, ωστόσο, πολλά φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα και αυτό ακριβώς θα βιώσουμε αυτήν την εβδομάδα με αυτό που θα συμβεί πάνω από τη Γη.
Μέσα σε λίγες μέρες και νύχτες, οι άνθρωποι θα απολαύσουν μια πληθώρα γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των πιο σπάνιων περιπτώσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι συμβαίνει στον ουρανό αυτή την εβδομάδα:
Ο κομήτης Α3 ορατός από τη Γη αυτή την εβδομάδα
Γνωστός και ως κομήτης Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3), ο κομήτης Α3 αναμένεται να γίνει αρκετά φωτεινός για να τον δούμε με γυμνό μάτι μετά τη δύση του ηλίου από το βόρειο ημισφαίριο γύρω στις 12 Οκτωβρίου – όταν θα περάσει περίπου 44 εκατομμύρια μίλια (71 εκατομμύρια χλμ.) από τη Γη – αλλά είναι πλέον ορατό πριν την ανατολή του ηλίου, αν ξυπνάτε νωρίς.
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου: κοιτάξτε ανατολικά μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου για να δείτε τον κομήτη Α3 να λάμπει κάτω δεξιά από μια μισοφέγγαρη που φθίνει κατά 5% φωτισμό.
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου: κοιτάξτε ανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου για να δείτε τον κομήτη Α3 στα δεξιά και ένα μισοφέγγαρο 1,5% στα αριστερά.
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου: κοιτάξτε ανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου για να δείτε τον κομήτη Α3 να λάμπει μόνος σε έναν σκοτεινό ουρανό, με το φωτεινό αστέρι Regulus από πάνω.
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου: κοιτάξτε ανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου για να δείτε τον κομήτη Α3 να λάμπει μόνος σε έναν σκοτεινό ουρανό, με το φωτεινό αστέρι Regulus από πάνω
Ηλιακή έκλειψη «Ring Of Fire»
Στις 2 Οκτωβρίου 2024, μια έκλειψη ηλίου «δακτυλίου φωτιάς» θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του γεγονότος, περίπου το 93% του κέντρου του δίσκου του ήλιου θα καλύπτεται από το φεγγάρι. Το «δαχτυλίδι της φωτιάς» θα φανεί από τη νότια Χιλή και την Αργεντινή.
Το «δεύτερο φεγγάρι» της Γης
Μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, ένα «αντικείμενο» μπαίνει σε τροχιά της Γης και γίνεται ένα νέο «μίνι φεγγάρι». Αυτό ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν ο 2024 PT5 — ένας αστεροειδής κοντά στη Γη βρέθηκε σε τροχιά για 57 ημέρες.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αντίπαλος της πραγματικής μας σελήνης. Με διάμετρο μόλις 11 μέτρων, θα είναι ορατό μόνο σε μεγάλα επαγγελματικά τηλεσκόπια 30 ιντσών.
Το Βόρειο Σέλας στα καλύτερά του
Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, ο ήλιος διέσχισε τον ουράνιο ισημερινό για να προκαλέσει ισημερία – ίση νύχτα – σε όλο τον κόσμο. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η γεωμετρία της ισημερίας μπορεί να σημαίνει αύξηση της έντασης των γεωμαγνητικών καταιγίδων που προκαλούν εμφανίσεις του βόρειου σέλας, γνωστές και ως σέλας.
Στην ισημερία, ο άξονας της Γης είναι πλάγια προς τον ήλιο. Τα μαγνητικά πεδία της Γης και του ηλιακού ανέμου είναι επίσης εν συντομία ευθυγραμμισμένα, αναφέρει το φαινόμενο Russell-McPherron, που οδηγεί σε ρωγμές μέσω των οποίων τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να επιταχυνθούν, προκαλώντας πιο έντονες εμφανίσεις σέλας
Πηγή: reader.gr
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr