Έντονες διαμαρτυρίες για το DJ πάρτι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Γιατί δόθηκε άδεια ενώ ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους

Έντονες διαμαρτυρίες για το DJ πάρτι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Γιατί δόθηκε άδεια ενώ ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους

Έντονες διαμαρτυρίες για το DJ πάρτι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Γιατί δόθηκε άδεια ενώ ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το DJ Party εντός της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, και υποψήφιου προς ένταξη στην UNESCO μνημείου, για λόγους τουριστικής προώθησης.

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ορθόδοξες Εκκλησίες

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την «προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο προκαθήμενης της ορθοδόξου εκκλησίας.

Προηγήθηκε το Πατριαρχείο Μόσχας, που έκανε λόγο για «βεβήλωση του Ιερού χώρου και διασυρμό της θρησκευτικής ειρήνης στην Τουρκία», ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τη «βεβήλωση του ιερού χώρου της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο βάσει άδειας που δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμανε πως η Τουρκία είναι έκθετη στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου.

Sümela Manastırı'ndaki görüntüler tepki çekti

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα

Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την Τρίτη την έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως το «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους».

Θέμα Αγίας Σοφίας, έθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, κ.κ. Δένδια και Μενδώνη αντίστοιχα, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην UNESCO την άρνηση της Τουρκίας να υποβάλλει σχετική έκθεση για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας καθώς και: «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία του ιερού ναού, συμβόλου της Ορθοδοξίας».

Restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı Sümela Manastırı’nda tepki çeken eğlence

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το θέμα της βεβήλωσης της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Οι δύο ευρωβουλευτές ρωτούν εάν η Ε.Ε. σκοπεύει «να απευθύνει σύσταση-διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές Αρχές για την λοιδορία του μνημείου» τονίζοντας πως : «ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελούν βασική προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν επίσης Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. «Οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κ.κ. : Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Μαρία Σπυράκη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Γεώργιος Κύρτσος.

Προηγήθηκε αντίστοιχη ερώτηση του ευρωβουλετή της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκου, που ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Σήμερα, αισθανόμαστε προσβεβλημένοι καθώς η Τουρκία έδωσε άδεια διοργάνωσης rave party για διαφημιστικό στην Ιερά Μονή» σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του.

Αντιδράσεις Ποντιακών Οργανώσεων

Την οργή και την αγανάκτησή τους για τη βεβήλωση του συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), κάνοντας λόγο πως πρόκειται για : «ευθεία προσβολή σε βάρος των απανταχού Ποντίων και καταδεικνύοντας τον κατήφορο του καθεστώτος Ερντογάν που συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων» και τονίζοντας πως προσβάλλεται και «η διεθνής αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους».

Τι υποστηρίζει ο DJ Αχμέτ Σεντέρζι

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο διοργανωτής, DJ Αχμέτ Σεντέρζι, είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα, υποστηρίζοντας πως : «ο ήχος ήταν σε τέτοια ένταση που δεν προκάλεσε ζημιές στο μνημείο» και πως στόχος του ήταν : «να δοθεί μία διαφορετική οπτική μέσω της μουσικής». Ο ίδιος υπενθύμισε πως αντίστοιχα βίντεο έχουν γυριστεί και αλλού, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, και ότι το βίντεο από την Καππαδοκία είχε πάνω από 20 εκατ. προβολές. Μάλιστα προανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες δράσεις σε Κοτύωρα, Κερασούντα, Ρίζαιο και Άρτβίν.

Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκίνησε έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια να γυριστεί βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά. Το υπουργείο «φωτογραφίζει» τοπικές Αρχές της Τραπεζούντας, για την ενέργεια αυτή που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr