Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου. Δείτε τα θρυλικά τείχη, τη μεσαιωνική τάφρο, τη Θαλασσινή πύλη και το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου που υπήρξε διοικητικό κέντρο των Ιωαννιτών Ιπποτών (βίντεο)

Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου. Δείτε τα θρυλικά τείχη, τη μεσαιωνική τάφρο, τη Θαλασσινή πύλη και το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου που υπήρξε διοικητικό κέντρο των Ιωαννιτών Ιπποτών (βίντεο)
Ένας περίπατος στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από μια ιστορία 2.500 χιλιάδων ετών. Η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Πόλης που το 1988 συμπεριλήφθηκε στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες, στενά δρομάκια, μιναρέδες, παλιά σπίτια με μπαλκόνια, μικρές πλατείες, όλα δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου άρχισε να διαμορφώνεται στο τελευταίο τέταρτο του 7ου αι. μ.Χ., πάνω στα λείψανα του προϋπάρχοντος ελληνιστικού οικισμού.

Η αρχαία πόλη οικοδομήθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού το 408 π.Χ. με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο.

Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, αρκετά πιο περιορισμένη σε μέγεθος και οχυρωμένη ήδη από τον 7ο αιώνα.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες

Το 1309 έφθασαν στη Ρόδο οι μοναχοί μαχητές της Ιερουσαλήμ, οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην βυζαντινή πολιτεία.

Για δύο περίπου αιώνες, η Ρόδος αποτέλεσε το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε τα περισσότερα από τα νησιά των Δωδεκανήσων και είχε να αντιμετωπίσει  τη διαρκή μουσουλμανική απειλή.

Τα πανίσχυρα τείχη της πόλης αντιστάθηκαν σθεναρά ακόμα και στην πολιορκία του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή, το 1480, η οποία κατέληξε στην ήττα της τουρκικής δύναμης παρόλη την αριθμητική της υπεροχή.  Το 1522 μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες τελικά η Πόλη της Ρόδου έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.

Παρά την πολύμηνη πολιορκία οι Ιωαννίτες Ιππότες άντεξαν , αλλά προδόθηκαν και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή με όρο την παράδοση της πόλης στους Τούρκους.

Θαλασσινή πύλη 11

Στην πρόσοψη της Θαλασσινής πύλης υπάρχουν οι μορφές του Αγίου Ιωάννη, του Απόστολου Πέτρου και της Παναγίας.

Το ιπποτικό τάγμα αποσύρθηκε στη Μάλτα , αφήνοντας πίσω πλήθος μνημείων. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας κράτησε ως το 1912 και την ακολούθησε η περίοδος της ιταλικής κατοχής (1912-1948) και τελικά το νησί  ενσωματώθηκε το νησί στο ελληνικό κράτος το 1948.

Η Θαλασσινή πύλη

Ο επισκέπτης μπαίνει στην παλιά πόλη από την Πύλη της Ελευθερίας.

Οι ιππότες παλαιότερα την αποκαλούσαν “Porta Marina”, που σημαίνει Θαλασσινή πύλη.

Σήμερα ονομάζεται και πύλη του Λιμανιού καθώς προσφέρει πρόσβαση στη θάλασσα και το λιμάνι.

Η πύλη στέκει επιβλητικά στην πλατεία της Κολώνας και είναι ίσως η κυριότερη είσοδος για την παλιά πόλη. Κατασκευάστηκε από τους Ιππότες το 1477 – 1478, από τον Μεγάλο Μάγιστρο Ντωμπισόν.

Στην πρόσοψη της πύλης υπάρχουν οι μορφές του Αγίου Ιωάννη, του Απόστολου Πέτρου και της Παναγίας.

Δεξιά και αριστερά της μπορεί κανείς να διακρίνει δύο τεράστιους πύργους με πολεμίστρες ενώ πάνω από το τόξο της, βρίσκεται ο θυρεός του τάγματος.

Την αρχαία πόλη σχεδίασε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος . Στη βυζαντινή περίοδο διατηρήθηκε η αρχική επιμελής οχύρωση και ακολούθησε η περίοδος των Ιωαννιτών Ιπποτών που οχύρωσαν περαιτέρω την πόλη και δημιούργησαν το περίφημο κάστρο. Στην αερολήψη διακρίνεται ο προμαχώνας του Αγ. Γεωργίου

Την αρχαία πόλη σχεδίασε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος . Στη βυζαντινή περίοδο διατηρήθηκε η αρχική επιμελής οχύρωση και ακολούθησε η περίοδος των Ιωαννιτών Ιπποτών που οχύρωσαν περαιτέρω την πόλη και δημιούργησαν το περίφημο κάστρο. Στην αερολήψη του συνεργάτη μας Haanity διακρίνεται ο προμαχώνας του Αγ. Γεωργίου. Διαβάστε ακόμα: Οι σκληρές μάχες των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη με τον στρατό του Σουλεϊμάν στο κάστρο.

Το φρούριο του Αγίου Νικολάου

Το επιβλητικό φρούριο του Αγίου Νικολάου, χτίστηκε στα 1464 από τον Μεγάλο Μάγιστρο του τάγματος Πιερ Ζακόστα, ως ένας τρόπος αντιμετώπισης των συνεχόμενων απειλών του Σουλτάνου  Μωάμεθ και του στόλου του.

Το φρούριο χτίστηκε στο μόλο στο Μαντράκι και πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που υπήρχε στην περιοχή, που ήταν αφιερωμένο στον ομώνυμο Άγιο προστάτη των ναυτικών.

Ο πύργος του φρουρίου έχει ύψος 6μ. και εστιακό βάθος 25μ.

Αρχικά ονομαζόταν «Πύργος της Βουργουνδίας» και άραζαν εκεί οι φραγκικές γαλέρες για αυτό του δόθηκε ακόμα μια ονομασία «Port des galeres».

Δίπλα από τον φάρο υπάρχουν και τα δυο περίφημα ελαφάκια που καλοσορίζουν τον επισκέπτη. Ακριβώς εκεί λέγεται ότι υπήρχε το γιγαντιαίο άγαλμα του Κολοσσού, στις δυο άκρες του λιμανιού.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα τοποθετήθηκε στην στέγη του φρούριου ένας φάρος, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, καλωσορίζοντας όσους εισέρχονται στην πόλη της Ρόδου από το λιμάνι.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα τοποθετήθηκε στην στέγη του φρούριου ένας φάρος, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, καλωσορίζοντας όσους εισέρχονται στην πόλη της Ρόδου από το λιμάνι.

Το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης είναι το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος, το περίφημο Καστέλο, το οποίο υπήρξε κατοικία του επικεφαλής των Ιωαννιτών. Η πύλη του, με τη βαριά ξύλινη πόρτα και τους δυο τεράστιους πύργους, αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εικόνες της Ρόδου.

Το 1856 ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη πυρομαχικών και αναστηλώθηκε το 1939 από τον Ιταλό διοικητή της Δωδεκανήσου Cesare Maria de Vecchi.

Rhodes_island_sightseeing_10

Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο της Ρόδου, με πλήθος εκθεμάτων. Στις αίθουσες του ορόφου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω, με σκοπό να διακοσμήσουν το Παλάτι.

Εκτός από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, υπάρχουν επίσης κίονες και κιονόκρανα, έπιπλα μεσαιωνικά, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες και άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος.

Στο υπόγειο υπάρχει πτέρυγα  αφιερωμένη στην αρχαία Ρόδο, με ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στα μέσα του 20ου αιώνα στο Μανδράκι.

Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού, σε διαδοχικές αίθουσες, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης Εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)». Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών που διεξήχθησαν στη Μεσαιωνική Πόλη όπως κεραμεικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες κλπ.

Στο μουσείο βρίσκονται και μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Τρόπαιο των Μιθριδατικών Πολέμων, το άγαλμα του Λαοκόωντα, το ψηφιδωτό της αινιγματικής Μέδουσας

Η οδός των Ιπποτών

odos ippotwn

Η διάσημη Οδός των Ιπποτών. Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο, λιθόστρωτο, μεσαιωνικό δρόμο στην Ευρώπη,

Στο Παλάτι οδηγεί από το λιμάνι, η διάσημη Οδός των Ιπποτών. Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο, λιθόστρωτο, μεσαιωνικό δρόμο στην Ευρώπη, με 200 μέτρα μήκος και 6 μέτρα πλάτος.

Κατά μήκος της Οδού των Ιπποτών βρίσκονται τα καταλύματα των «Γλωσσών», δηλαδή των διαφόρων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Οι Ιωαννίτες της Ρόδου ήταν οργανωμένοι σε επτά διαφορετικές «Γλώσσες», αυτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Προβηγκίας, της Ωβέρνης, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας και κάθε «Γλώσσα» είχε το δικό της κατάλυμα.

Σήμερα, έχουν διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφα και σώζονται από εκείνη την εποχή τα τέσσερα από τα επτά καταλύματα των «Γλωσσών».

Στην Οδό των Ιπποτών ο επισκέπτης μπορεί να «χαθεί» στο χρόνο περιπλανώμενος μέσα στα μεγαλοπρεπή ιπποτικά κτίρια, με τις περίτεχνα διακοσμημένες εισόδους, στολισμένες με τα οικόσημα των ιπποτών και των μεγάλων μαγίστρων.

Η πλακόστρωτη Οδός των Ιπποτών καταλήγει στην Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου ή Μουσείου, όπου στέκει η Παναγιά του Κάστρου, εκκλησία η οποία χρονολογείται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα.

Εκεί βρίσκεται και το νοσοκομείο των Ιπποτών, το οποίο σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, με πλήθος ευρημάτων από τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες με drone πάνω από την παλιά πόλη του συνεργάτη μας Haanity:

hora-of-folegandros--700x412

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.