Ο Αινείας, γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αν και ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία στρατηγός των Τρώων στον Τρωικό Πόλεμο, μετά τον Έκτορα, βρήκε περίοπτη θέση στην ιστορία ως ιδρυτής του γένους των Ρωμαίων.
Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, όταν η Τροία κυριεύτηκε από τους Έλληνες, επέτρεψαν στον Αινεία και στους συμπολεμιστές του, ως ανταμοιβή για τη γενναιότητά τους, να πάρουν μαζί τους φεύγοντας ό,τι μπορούσαν να σηκώσουν με τα χέρια τους.
Τότε ο Αινείας σήκωσε τον ανήμπορο πατέρα του, Αγχίση στους ώμους του, αφήνοντας εμβρόντητους τους Αχαιούς που έβλεπαν τους υπόλοιπους να μεταφέρουν πολύτιμα αντικείμενα, που θα τα χρειάζονταν για να χτίσουν μια καινούρια ζωή. Έτσι του επέτρεψαν να πάρει και αυτός ό,τι άλλο επιθυμούσε αλλά και πάλι, πήρε μόνο οικογενειακά κειμήλια.
Ο Αινείας είχε προτεραιότητα την οικογένεια και τις παραδόσεις και γι αυτό κέρδισε το σεβασμό των αντιπάλων του.
Μαζί με τον τον μικρό του γιο Ασκάνιο και ορισμένους συντρόφους του έφυγαν από την φλεγόμενη πόλη. Κατά την φυγή όμως, ο Αινείας έχασε τη γυναίκα του Κρέουσα, κόρη του Πρίαμου.
Όλοι επιβιβάστηκαν σε είκοσι πλοία και απέπλευσαν δίχως να ξέρουν πού πάνε. Έφτασαν στη Δήλο και όταν έδεσαν, ο ιερέας Άνιος τους είπε να αναζητήσουν την «αρχαία μητέρα» τους.
Φτάνοντας στην Κρήτη, οι εφέστιοι θεοί που ήταν μαζί τους, τους είπαν ότι έπρεπε να ταξιδέψουν στη χώρα του προγόνου τους Δάρδανου, την Ιταλία.
Ο στόλος ξεκίνησε το ταξίδι. Αφού αντιμετώπισαν, όπως ο Ιάσωνας, τις Αρπυίες, συνάντησαν την μάντη Έλενο. Τους συνέστησε να χτίσουν τη νέα τους πόλη εκεί που θα έβλεπαν μια λευκή γουρούνα να θηλάζει τα μικρά της.
Οι ταξιδιώτες πέρασαν από τη Σκύλλα, τη Χάρυβδη και τους Κύκλωπες. Έφτασαν στη Σικελία, όπου ο πατέρας του Αινεία, Αγχίσης πέθανε.
Μια καταιγίδα τους οδήγησε στην Τυνησία, όπου ο Αινείας συνήψε ερωτική σχέση με τη Διδώ, βασίλισσα της Καρχηδόνας.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μυθική πριγκίπισσα Διδώ που έδωσε τέλος στη ζωή της γιατί προδόθηκε ο έρωτάς της. Η ιστορία της ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς
Οι θεοί τον παρακίνησαν να συνεχίσει το ταξίδι του και ο Αινείας υπάκουσε. Έφτασε με τους συντρόφους του στην Ιταλία.
Η αποβίβαση έγινε στην Κύμη, όπου συμβουλεύτηκαν τη Σίβυλλα κι έκοψαν το Χρυσό Κλαδί από δέντρο στις όχθες της λίμνης Αβέρνο. Έτσι άνοιξαν την είσοδο για τον Κάτω Κόσμο. Ο Αινείας συνάντησε τον πατέρα του ο οποίος του έδειξε τις ψυχές μελλοντικών διάσημων Ρωμαίων.
Ο Αινείας, συνέχισε το ταξίδι του κατά μήκος της ιταλικής ακτής και ανέβηκε πλέοντας τον Τίβερη, όπου είδε την λευκή γουρούνα με τριάντα γουρουνάκια.
Εκεί ο γιος του Αινεία, ο Ασκάνιος ίδρυσε μια πόλη η οποία ονομάστηκε “Άλμπα Λόνγκα”, που σημαίνει «μακριά λευκή». Εκεί θα γεννιόντουσαν οι δίδυμοι Ρώμος και Ρωμύλος.
Ο Αινείας επισκέφτηκε την γειτονική πόλη Παλλάντιο, που διοικούσε ο Εύανδρος ο οποίος του έδειξε την περιοχή όπου οι δίδυμοι θα ίδρυαν τη Ρώμη, σχεδόν 500 χρόνια αργότερα.
Έπειτα από μάχες μεταξύ των Τρώων και των ντόπιων, οι δύο λαοί ενώθηκαν υπό την ηγεμονία του Αινεία, τον οποίο η μητέρα του Αφροδίτη έκανε αθάνατο ενώ λουζόταν σε ποτάμι.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αρπυίες. Τα μυθικά ανθρωπόμορφα τέρατα με σώμα πουλιού και κεφάλι γυναίκας. Άρπαζαν με τα νύχια τις ψυχές των ανθρώπων και παρέδιδαν τους παραβάτες του νόμου στις Ερινύες
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr