Ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αρχές 2023 για 10 χρόνια, σύμφωνα με Βρετανικό μέσο ενημερωσης

Ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αρχές 2023 για 10 χρόνια, σύμφωνα με Βρετανικό μέσο ενημερωσης

Ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αρχές 2023 για 10 χρόνια, σύμφωνα με Βρετανικό μέσο ενημέρωσης

Μπορεί ο ξένος Τύπος να αναφέρεται συχνά στις πιθανότητες επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ωστόσο σπάνια τέτοια δημοσιεύματα φιλοξενούνται σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτόν αποτελεί σημαντική εξέλιξη ότι το βρετανικό The Art Newspaper δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι σε προχωρημένο στάδιο».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαρροή πληροφοριών από την πλευρά της Γηραιάς Αλβιώνας, οι οποίες κάνουν λόγο για τον πολυπόθητο επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα που ζητεί η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, μετά από περισσότερα από 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα. Επικαλείται, δε, και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα αυτής της συνάντησης ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία στο London School of Economics λίγο αργότερα.

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια λύση win-win για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σύμφωνα με το Art Newspaper, εάν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία, τα μάρμαρα αναμένεται να επιστραφούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2023 και θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με άλλα αντικείμενα από τον Παρθενώνα.

Προηγουμένως, το Βρετανικό Μουσείο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να δανείσει τα μάρμαρα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για μια περίοδο 10 ετών. Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς θα ισχύσει.

Σήμερα, πάντως, σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανήλθε στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Του εξέφρασε τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση (win-win) με το Βρετανικό Μουσείο, «ώστε να ταιριάζει και στις αξίες τις οποίες εκπροσωπούμε, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα, που απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Από την πλευρά του, ο Leo Docherty ανέφερε ότι «δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης, είναι θέμα των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά, φυσικά, στο πνεύμα της συνεργασίας, είμαι σίγουρος ότι θα θέλαμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι επωφελές για όλους».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρά τις φαινομενικά θετικές εξελίξεις στην υπόθεση, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ξεκάθαρη στάση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας που θα μπορούσε να εμποδίσει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.