Ένας σπαθόδοντας 35.000 ετών βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας. Το προϊστορικό λιονταράκι ήταν 3 εβδομάδων όταν πέθανε

Ένας σπαθόδοντας 35.000 ετών βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας. Το προϊστορικό λιονταράκι ήταν 3 εβδομάδων όταν πέθανε

Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στον μόνιμο πάγο που καλύπτει τη Σιβηρία, καθώς εντόπισαν ένα μικρό σπαθόδοντα ηλικίας 35.000 ετών.

Σύμφωνα με τη Washington Post, το προϊστορικό λιονταράκι ήταν περίπου τριών εβδομάδων όταν πέθανε, ενώ είχε καφέ γούνα και φαρδιά πόδια για να περπατάει στο χιόνι. Τα παγωμένα υπολείμματα του μικρού σπαθοδόντια βρέθηκαν το 2020, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν «σημαντικές διαφορές» σε σύγκριση με ένα σύγχρονο λιονταράκι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports την Πέμπτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν οστά της λεκάνης, ένα μηριαίο οστό και οστά της κνήμης εγκλωβισμένα σε ένα κομμάτι πάγου μαζί με τα μετωπιαία υπολείμματα του μικρού. Η εμφάνιση του εξαφανισμένου θηλαστικού δεν μοιάζει με καμία «στη σύγχρονη πανίδα», έγραψαν οι ερευνητές.

Μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε ραδιοχρονολόγηση για να προσδιορίσει ότι το κουτάβι -που ανήκει στο είδος Homotherium latidens- έζησε πριν από 35.000 έως 37.000 χρόνια.

Η αποκάλυψη κατεψυγμένων λειψάνων από θηλαστικά της Ύστερης Πλειστόκαινου είναι σπάνια. Οι παλαιοντολόγοι έπρεπε συνήθως να βασίσουν τα συμπεράσματά τους στο πώς έμοιαζαν αυτά τα προϊστορικά ζώα μελετώντας τα απολιθωμένα οστά τους.

Μία σημαντική ανακάλυψη στη Σιβηρία

Αυτή τη φορά, το κατεψυγμένο κουφάρι ήταν ακόμα καλυμμένο με γούνα, ενώ εντοπίστηκαν μουμιοποιημένη σάρκα και μυς, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν το μέγεθος και την τοποθέτηση των αυτιών του, το μεγάλο στόμα και το ασυνήθιστο σχήματος ρύγχος, τον ογκώδη λαιμό, τα επιμήκη μπροστινά άκρα και το σκούρο τρίχωμα.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα λείψανα του μικρού σπαθόδοντα με εκείνα ενός λιονταριού ηλικίας 3 εβδομάδων, καθώς και με τα κρανία άλλων νεαρών λιονταριών. Εκτίμησαν την ηλικία του με βάση την εμφάνιση των βρεφικών κοπτήρων του, τους οποίυς συνέκριναν με εκείνα από το σύγχρονο λιονταράκι.

Το σώμα ήταν καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα από μαλακό, σκούρο καφέ τρίχωμα μήκους περίπου μιας ίντσας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο λαιμός του ήταν μακρύτερος και υπερδιπλάσιος σε πάχος από αυτόν ενός σύγχρονου λιονταριού.

Τα μπροστινά άκρα του μικρού διατηρήθηκαν σχεδόν πλήρως, αποκαλύπτοντας πλατιά, τριχωτά πόδια, κατάλληλα για περπάτημα στο χιόνι και αιχμηρά, καμπυλωτά νύχια.

Οι σπαθόδοντες περιπλανιόντουσαν ευρέως στην Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν η εποχή των παγετώνων έφτασε στο τέλος της και τα θηράματά τους άρχισαν να εξαφανίζονται.

Η ανακάλυψη του μουμιοποιημένου νεογνού επιβεβαιώνει ότι τα αιλουροειδή ζούσαν στην Ασία κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μεγάλες γάτες, οι οποίες έχουν μακριά πόδια και χρησιμοποιούν τη μακριά ουρά τους για ισορροπία όταν τρέχουν, οι σπαθόδοντες ήταν πιο κοντόχοντρες και κατάλληλες για επιθέσεις από ενέδρα, όπου τύλιγαν τα ισχυρά άκρα τους γύρω από το θήραμά τους και βύθιζαν τα σπαθόδοντά τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα διακριτικά χαρακτηριστικά ήταν ήδη εμφανή στον μικρό σπαθόδοντα που εντόπισαν, επιβεβαιώνοντας αυτό που οι παλαιοντολόγοι είχαν ήδη συμπεράνει από τη μελέτη των σκελετών ενηλίκων.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.