Στην πόλη Roermond της Ολλανδίας υπάρχουν δύο τάφοι που τους χωρίζει ένας τοίχος. Ενώνονται όμως μέσω δύο γλυπτών χεριών που χαιρετιούνται πάνω από τον τοίχο.
Η ασυνήθιστη αυτή μεταθανάτια σύζευξη των δύο νεκρών κρύβει μία μεγάλη ιστορία αγάπης δύο νέων που εναντιώθηκαν στις θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές των οικογενειών τους.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ένας μεγάλος έρωτας
Το 1840 ο βαν Γκόρκουμ (Jacobus Warnerus Constantinus van Gorcum), ένας Ολλανδός αξιωματικός του ιππικού γνώρισε τη βαν Άφφερντεν (Josephina Carlina Petronela Hubertina van Aefferden). Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν παράφορα και αποφάσισαν να παντρευτούν.
Όμως, στο γάμο αυτό εναντιώθηκαν οι οικογένειές τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο βαν Γκόρκουμ ήταν προτεστάντης που ανήκε στη μεσαία τάξη, ενώ η βαν Άφφερντεν αριστοκράτισσα και καθολική. Ακόμη χειρότερα ήταν το γεγονός ότι ο βαν Γκόρκουμ ανήκε στον Ολλανδικό στρατό την ίδια εποχή που οι καθολικοί της χώρας θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Προτεστάντες εναντίον Καθολικών
Για αιώνες στην Ολλανδία υπήρχε έντονη διαμάχη μεταξύ προτεσταντών και καθολικών. Το 1830, μόλις μία δεκαετία πριν γνωριστούν οι δύο νέοι, οι Βέλγοι που ήταν κυρίως καθολικοί επιζήτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ολλανδία. Αυτό το πέτυχαν μετά από επανάσταση και μάχες με τις ολλανδικές δυνάμεις κατοχής.
Η ανεξαρτησία του Βελγίου είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν περιορισμοί στις θρησκευτικές ελευθερίες των καθολικών που παρέμειναν στην Ολλανδία.
Το ζευγάρι είχε να αντιμετωπίσει τη θρησκευτική και κοινωνική προκατάληψη. Τόσο ο βαν Άφφερντεν και η βαν Γκόρκουμ παρέμειναν πιστοί στα δόγματά τους και τελικά παντρεύτηκαν το 1842 με πολιτικό γάμο.
Απαγόρευση ταφής του ζευγαριού στον ίδιο τάφο
Το ζευγάρι έζησε με αγάπη και αρμονία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρά τα πολλά εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την τοπική κοινωνία της πόλης τους, Roermond.
Το 1880 ο βαν Γκόρκουμ πέθανε σε ηλικία 71 χρόνων.
Η εξέλιξή του στο στράτευμα δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από το γάμο του με μία καθολική αφού έφθασε μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη του ιππικού και ανέλαβε και επικεφαλής της εθνοφυλακής της ευρύτερης περιοχής του. Όταν πέθανε τον έθαψαν στο τμήμα των προτεσταντών στο νεκροταφείο της πόλης δίπλα στον τοίχο που το χώριζε από το τμήμα των καθολικών.
Η βαν Άφφερντεν έζησε μέχρι το 1888 όταν πέθανε σε ηλικία 68 χρόνων. Είχε ζητήσει να ταφεί με τον σύζυγό της, κάτι που της απαγορεύτηκε αφού ήταν καθολική. Έτσι λίγο πριν από τον θάνατό της κανόνισε να μην ταφεί στο μαυσωλείο της οικογένειάς της, αλλά στο σημείο του τοίχου απέναντι από τον τάφο της σύζυγού της.
Καθώς δεν επιτρεπόταν να είναι μαζί για πάντα, κανόνισε ο τάφος της να είναι ίδιος με αυτό του συζύγου και επιπλέον να μείνουν για πάντα ενωμένοι μέσα από τα πιασμένα χέρια που χαιρετιούνται πάνω από τον τοίχο.
Αρχική εικόνα. Οι τάφοι του βαν Γκόρκουμ και της βαν Άφφερτεν που τους χωρίζει ο τοίχος του νεκροταφείου αλλά ενώνονται με τα χέρια. Πηγή: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr