Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν ένα πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20 αιώνα και είχε τόσο πλούσια ζωή και δράση, που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσδώσει μια συγκεκριμένη ιδιότητα.
Ήταν ποιητής, αγωνιστής, πολιτικός, καθηγητής, αεροπόρος, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, δημοτικιστής.
Γεννήθηκε το 1869 στην Αθήνα και καταγόταν από επιφανή οικογένεια του Φαναρίου.
Οι σπουδές στο εξωτερικό
Τελειώνοντας το γυμνάσιο σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Λειψία και τη Χαϊδελβέργη, όπου έγινε διδάκτωρ του ομώνυμου Πανεπιστημίου και καθηγητής της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας.
Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν στην Οξφόρδη όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και φιλολογίας.
Παράλληλα με τις σπουδές του στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος Μάνος τύπωσε το 1890 στην Αθήνα την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λόγια της καρδιάς».
Τα ποιήματα αναφέρονταν στον ελληνισμό, τον έρωτα και τη φύση και παρόλο που τα «Λόγια της καρδιάς» ήταν η μοναδική του ποιητική συλλογή, ο Μάνος συνέχισε να γράφει μεμονωμένα ποιήματα και να συνεργάζεται με το περιοδικό Εστία.
Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Μάνος εκτός από τις επιστολές που έστειλε σε Ευρωπαίους για να διαδώσει το αθλητικό ιδεώδες, βοήθησε και οικονομικά την αναβίωση των αγώνων.
Έδωσε ένα μεγάλο ποσό της οικογενειακής περιουσίας του για τα έξοδα των αγώνων και έγινε έτσι ο σημαντικότερος χορηγός της πρώτης αναβίωσης το 1896.
Η βοήθεια του ήταν σημαντική και κατά την τέλεση των αγώνων, καθώς τύπωσε έναν «οδηγό αθλητισμού» που μοιράστηκε στον κόσμο και ήταν ο Μέγας Αλυτάρχης.
Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν ο άνθρωπος που πρώτος υποδέχτηκε τον νικητή μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, κατά την είσοδο του στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν γνωστή και πριν από την εμπλοκή του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ήταν ο «στιχουργός» του Ύμνου του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.
Η συμμετοχή του στον αγώνα της Κρήτης
Παρόλο που ο Κωνσταντίνος Μάνος είχε καθιερωθεί σαν άνθρωπος των γραμμάτων, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε στην Κρήτη όπου συνέβαλε στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κυριαρχίας.
Συγκρότησε δικό του σώμα εθελοντών, τον δεύτερο Ιερό Λόχο, τα Μέλη του οποίου ορκίζονταν με όρκο που είχε συντάξει ο ίδιος ο Μάνος.
Ο αγώνας των Κρητών και των σωμάτων εθελοντών είχε επιτυχία, καθώς οι κατακτητές αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν μέσω συμφωνίας, προνόμια στους υπόδουλους κατοίκους.
Όταν τον Αύγουστο του 1897 η συμφωνία αυτή παραβιάστηκε, ο Κωνσταντίνος Μάνος επέστρεψε στην Κρήτη με 300 εθελοντές και πήρε μέρος στις μάχες.
Μετά το τέλος των εχθροπραξιών, έκανε μακρινά ταξίδια αναζητώντας χρυσό.
Στην Κρήτη επέστρεψε το 1901. Έγινε δήμαρχος Χανίων έχοντας δημοτικό σύμβουλο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Οι δυο τους είχαν αναλάβει την αντιπολίτευση στον πρίγκιπα Γεώργιο ο οποίος ήταν ύπατος αρμοστής της ανεξάρτητης πια, Κρητικής πολιτείας.
Ο πρίγκιπας δεν υποστήριζε την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που τον έκανε να συγκρουστεί με Βενιζέλο και Μάνο.
Η επανάσταση του Θερίσου
Ακολούθησε επανάσταση των κατοίκων που υποστήριζαν την ένωση, γεγονός που οδήγησε στην αναγκαστική φυγή του Γεωργίου από το νησί.
Η προσφορά του Μάνου ήταν τόσο σημαντική, που στις επόμενες εκλογές έγινε βουλευτής Χανίων με περισσότερες ψήφους και από τον Βενιζέλο.
Εν τω μεταξύ είχε προλάβει να πάρει μέρος και στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Μιχαηλίδης. Τότε συνελήφθη στην Καστοριά και φυλακίστηκε.
Δημοτικιστής και αεροπόρος
Οι δυο τους ίδρυσαν μια εταιρεία που λεγόταν «Εθνική Γλώσσα», μέσω της οποίας προωθούσαν την καθιέρωση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.
Το 1909 ο δραστήριος Μάνος, ήταν ο άνθρωπος που έκατσε στη θέση του συνεπιβάτη, στην πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Πιλότος ήταν ένας Ρώσος τον οποίο πλήρωσε ο Μάνος για να τον πάρει μαζί του στο αεροπλάνο.
Η ειρωνεία είναι πως ο Μάνος σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, από πτώση αεροπλάνου.
Το ατύχημα και ο θάνατος
Το 1913 ο Κωνσταντίνος Μάνος συμμετείχε σε μια στρατιά των Βαλκανικών Πολέμων.
Στις 3 Απριλίου επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο μαζί με έναν ξάδελφό του με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις του βουλγαρικού στρατού.
Το αεροπλάνο έπεσε στον Λαγκαδά για άγνωστο λόγο και Κωνσταντίνος Μάνος σκοτώθηκε σε ηλικία 44 ετών.
Παρόλο που έφυγε σχετικά νέος, η ζωή του ήταν πλούσια και γεμάτη από προσφορές στην πατρίδα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι θρυλικοί Χαΐνηδες. Οι κλεφταρματολοί της Κρήτης που αντιμετώπισαν τους Γενίτσαρους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στο νησί. Όσοι συλλαμβάνονταν πέθαιναν με φριχτό τρόπο
Ειδήσεις σήμερα:
- Προκαλεί ξανά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Μίτσκοσκι: «Υπάρχει “μακεδονικό ζήτημα” και είναι άλυτο»
- Συνελήφθη 39χρονος Τούρκος για την δολοφονία του ιδιοκτήτη καταστήματος τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο
- Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις. «Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλιώς θα επιβάλω υψηλούς δασμούς»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr