Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα».
Ο απολογισμός του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αντιστοιχεί σε πάνω από το 2% του πληθυσμού της Ουκρανίας – που ανερχόταν σε 44 εκατ. στα τέλη του 2020 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα – που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Κι η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ προβλέπει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αριθμός που δεν αποκλείεται τελικά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Γιανγκ-α Γκεντίνι Γουίλιαμς αναφέρει: «Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι έχουμε περάσει το όριο του ενός εκατομμυρίου» τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης βάσει των μετρήσεων που συλλέξαμε από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φϊλιπο Γκράντι έγραψε στο Twitter:
«Σε μόλις επτά μέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες».
Ο Γκράντι απηύθυνε έκκληση «να σιγήσουν τα όπλα» στην Ουκρανία για να μπορέσει να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ακόμη εγκλωβισμένους αμάχους στη χώρα. Τα σχόλιά του αντανακλούν την απόγνωση των Ουκρανών καθώς ηχούν πυρά πυροβολικού, εκρήξεις οβίδων, ρουκετών και πυραύλων και το τερέτισμα των πολυβόλων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και τις εντεινόμενες ανησυχίες σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων που απηύθυνε έκκληση για δωρεές μαζί με τον UNHCR την Τρίτη.
Οι αριθμοί που καταφθάνουν καθημερινά μαρτυρούν την ιλιγγιώδη ταχύτητα της εκκένωσης των προσφύγων.
Μετά τους άνω των 82.000 που εγκατέλειψαν την Ουκρανία την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, κάθε μέρα προστίθενται κατά μέσο όρο άλλοι 117.000 πρόσφυγες – αριθμός που εκτοξεύτηκε την Τρίτη σε σχεδόν 200.000 βάσει της τελευταίας καταμέτρησης της UNHCR. Βετεράνοι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν προσφυγικές κρίσεις στο παρελθόν είπαν ότι ουδέποτε άλλοτε έγιναν μάρτυρες μιας τέτοιας μαζικής εξόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR η Συρία, όπου ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011, παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές – κάπου 5,7 εκατ. άνθρωποι – αλλά ακόμη και με τον ταχύτερο ρυθμό φυγής από εκείνη τη χώρα στις αρχές του 2013, χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκαταλείψουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τη Συρία.
Δύο χρόνια αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι και άλλόι πρόσφυγες, που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο στην Τουρκία, μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη προκαλώντας τεράστια αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αντίδρασή της και μερικές φορές αψιμαχίες και επαναπροωθήσεις σε ορισμένα εθνικά σύνορα.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πλέκουν σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής το εγκώμιο των γειτόνων της Ουκρανίας, που άνοιξαν σπίτια, γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους νέους πρόσφυγες.
Η εκπρόσωπος του UNHCR, Σάμπια Μαντού, είπε χθες ότι «με αυτούς τους ρυθμούς» οι ροές εξόδου από την Ουκρανία μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα στην πηγή «της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης αυτού του αιώνα».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNHCR, από τους 934.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία νωρίς σήμερα, πάνω από τους μισούς κατέφυγαν στη γειτονική Πολωνία – πάνω από 505.000 – και άνω των 116.000 πήγαν στην Ουγγαρία. Η Μολδαβία υποδέχθηκε πάνω από 79.000 και άλλοι 71.200 πρόσφυγες πήγαν στη Σλοβακία.
Σήμερα Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. «Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ