του αναγνώστη μας και ιστορικού, Απόστολου Δημητριάδη
Η Αντίκυρα Βοιωτίας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που ξεχωρίζει για την Μεσογειακή ομορφιά του. Οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες στο γραφικό λιμάνι με τα καΐκια φιλεύοντας τους παραδοσιακά πιάτα.
Όμως την Αντίκυρα, κατά την Αρχαιότητα, επισκέφθηκε ένα Μυθικό πρόσωπο για να γιατρευτεί από την Μανία και η φύση παρείχε το κατάλληλο φάρμακο, τον Ελλέβορο.
“Ηρακλής Μαινόμενος”
Ο Ευριπίδης στην τραγωδία του «Ηρακλής Μαινόμενος» περιγράφει την προσπάθεια της Ήρας να εκδικηθεί για την απιστία του Δία, τον Μυθικό ήρωα.
Προστάζει την Ίριδα να στείλει την θεότητα Λύσσα στον Ηρακλή, μετατρέποντας τον σε αλλόφρωνα. Από την Μανία του ο Ηρακλής , δεν αναγνώρισε τα παιδιά και την γυναίκα του, Μεγάρα, σκοτώνοντας με τα βέλη του τα παιδιά του.
Στην προσπάθεια του να σκοτώσει και τον θνητό του πατέρα, τον Αμφιτρύωνα, εμφανίζεται η θεά Αθηνά και τον σταματά πετώντας του μια πέτρα στο κεφάλι και μία κολώνα στο στήθος.
Ο δρόμος προς την Αντίκυρα
Όταν συνήλθε ο Ηρακλής δεν μπορούσε να πιστέψει το μεγάλο κακό που είχε προξενήσει στην γυναίκα και τα παιδιά του. Περίλυπος γνώριζε την έκφραση που χρησιμοποιούσαν ευρεία στην αρχαιότητα «σου χρειάζεται Αντίκυρα…». Μη μπορώντας να αντέξει τις τύψεις, ο Ηρακλής βάδισε προς το Παλάτι του Αντικυρέα.
Εκεί παρασκευάζονταν ένα φάρμακο από το φυτό Ελλεβορο, που οι γιατροί του Παλατιού αναμείγνυαν με ένα σησαμοειδές φυτό της Φωκίδας. Ήταν κατάλληλο για ασθενείς που έπασχαν από παροξυσμό, μελαγχολία και επιληψία. Άλλωστε ο Θεόφραστος ανέφερε ότι ο μαύρος Ελλέβορος που φύτρωνε στην Αντίκυρα ήταν από τους ξακουστούς στον Ελλαδικό χώρο. Η υπερβολική δόση μπορούσε να επιφέρει παράλυση και θάνατο.
Ο Αντικυρέας βλέποντας την άσχημη εικόνα του Ηρακλή, καλεί αμέσως έναν γέροντα βοσκό, που γνώριζε το βουνό και μπορούσε να φέρει τον ποιοτικά
καλύτερο Ελλέβορο. Οι επιστάτες του Παλατιού αφού έφτιαξαν το φάρμακο από τις ρίζες του φυτού κάλεσαν τον Ηρακλή να προσευχηθεί στον Ασκληπιό. Ο Ηρακλής δοκιμάζοντας το φάρμακο αμέσως συνήλθε ανακτώντας την διάθεση και τις δυνάμεις του.
Για να εξιλεωθεί από το τραγικό γεγονός, έπρεπε να εκπληρώσει τους 12 άθλους υπηρετώντας τον Ευρυσθέα.
Ο Μελάμπους, άλλωστε, γιάτρεψε με τον Ελλέβορο τις κόρες του Βασιλιά του Άργους Προίτου, τις Προιτίδες. Οι κόρες περιγελούσαν το ξόανο της θεάς Ήρας
προκαλώντας την οργή της. Η Μανία που έστειλε η θεά τους προξένησε παράκρουση, νιώθοντας ότι είναι Αγελάδες περιφερόμενες στους κάμπους και στα
βουνά.
Οι κόρες χάρη στον Ελλέβορο ξεπέρασαν τα προβλήματα τους και η μία εξ αυτών, η Ιφιάννασα, νυμφεύθηκε τον Μελάμποδα.
Η «Μηχανή του Χρόνου» δέχεται κείμενα αναγνωστών και αν είναι στο πνεύμα της σελίδας, τα δημοσιεύουμε. Η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκει στους συγγραφείς των άρθρων.
Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο info@mixanitouxronou.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr