του συνεργάτη μας, Κωνσταντίνου Λαγού
Το 1938 στον ελληνικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην οδό Μόσχας του Λονδίνου, μία Ελληνίδα, η Ελένη Φουφούνη παντρεύτηκε τον Άγγλο Ουίλιαμ Νιλ Κέρμπυ.
Κουμπάρος του ζευγαριού, ήταν ο 17χρονος πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Την εποχή εκείνη ο Φίλιππος σπούδαζε ως δόκιμος αξιωματικός στη Βρετανική Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού στο Ντάρντμουθ. Είχε εισαχθεί ως ξένος σπουδαστής αφού παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της μητέρας του -οι Μαουντμπάντεν- ήταν βρετανική, ο ίδιος δεν είχε βρετανική υπηκοότητα.
Τρία χρόνια πριν, το 1935, ο Γεώργιος Β΄, πρώτος ξάδελφος του Φιλίππου, είχε επιστρέψει στον ελληνικό θρόνο. Ήταν τότε αναμενόμενο ότι όταν ο Φίλιππος αποφοιτούσε από τη σχολή του θα γυρνούσε στην Ελλάδα και θα γινόταν αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Μάλιστα, την εποχή εκείνη ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο της Ελλάδας αφού ο Γεώργιος Β΄ ήταν διαζευγμένος χωρίς παιδιά. Για το λόγο αυτό είχε ορίσει διάδοχό του, τον αδελφό του, πρίγκιπα Παύλο που αν και παντρεμένος με τη Φρειδερίκη δεν είχε αποκτήσει ακόμη γιο. Έτσι, ο πρώτος ξάδελφος του Γεωργίου και του Παύλου, πρίγκιπας Πέτρος ήταν ο επόμενος στη σειρά διαδοχής.
Όμως, το 1938 ο Πέτρος παντρεύτηκε μία Λευκορωσίδα που θεωρείτο κουμουνίστρια. Για τον λόγο αυτό, ο πατέρας του, πρίγκιπας Γεώργιος -που είχε διατελέσει παλαιότερα Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτης- τον διέγραψε ως υποψήφιο διάδοχο για τον ελληνικό θρόνο.
Έτσι, τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε καλές πιθανότητες να γίνει κάποια μέρα βασιλιάς της Ελλάδας.
Όμως, η έκρηξη του πολέμου το 1939 οδήγησε τον Φίλιππο στην απόφασή του να υπηρετήσει στο βρετανικό ναυτικό και να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Φίλιππος έγινε βρετανός υπήκοος, όπως πολλοί άλλοι αλλοδαποί που είχαν πολεμήσει ως εθελοντές στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Το 1947 παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, διάδοχο του βρετανικού θρόνου, αφού παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση στο θρόνο της Ελλάδας και της Δανίας.
Η Ελένη Φουφούνη γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1917, όπου ζούσε η οικογένειά της. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, η ελληνική βασιλική οικογένεια εξορίστηκε από την Ελλάδα, εκτός από τον πρίγκιπα Ανδρέα, τον πατέρα του Φιλίππου.
Ο λόγος ήταν ότι πέρασε από στρατοδικείο με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να εκτελέση διαταγή του, αρχιστράτηγου Αναστάσιου Παπούλα, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Σαγγάριου το 1921.
Ο Ανδρέας καταδικάστηκε σε ισόβια εξορία και έτσι αυτός και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου και του 18μηνών Φιλίππου, έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία.
Εκεί γνωρίστηκαν με τους γονείς της Φουφούνη, που ήταν Έλληνες βασιλόφρονες και η κόρη τους, Ελένη, έγινε καλή φίλη με τον μικρό Φίλιππο.
Η Ελένη ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από τον Φίλιππο, αλλά έπαιζαν συνέχεια μαζί αφού αυτός έκανε παρέα μόνο με μεγαλύτερα παιδιά και όχι συνομήλικα ή μικρότερά του.
Το 1938, η 21χρονη Ελένη Φουφούνη ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γνώρισε τον 23χρονο Ουίλιαμ Κέρμπυ. Οι δυο νέοι ερωτεύθηκαν παράφορα και μέσα σε λίγους μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Πράγματι, το ζευγάρι παντρεύτηκε στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, και ο παιδικός φίλος της Ελένης Φουφούνης, πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν ο κουμπάρος.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φίλιππος υπηρετούσε στο Βρετανικό Ναυτικό και όποτε είχε άδεια επισκεπτόταν τους κουμπάρους του στο Λονδίνο. Έτσι τους συνόδευε σε διάφορα γνωστά κέντρα διασκέδασης. Όμως, στις αρχές του 1943 ο γάμος της Φουφούνης και του Κέρμπυ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη τη χρονιά ο Φίλιππος έβγαινε μόνο με την Ελένη. Αυτό δεν φαινόταν ύποπτο, αφού ο Φίλιππος και η Ελένη ήταν παιδικοί φίλοι. Όμως, εκείνη τη χρονιά, μετά από πέντε χρόνια γάμου η Ελένη έμεινε έγκυος και γέννησε ένα αγοράκι, τον Μαξ. Στο μαιευτήριο δήλωσε ως όνομα πατρός του Κέρμπυ. Νονός του παιδιού ήταν ο Φίλιππος.
Ωστόσο ήταν βέβαιο ότι το παιδί δεν ήταν του Κέρμπυ παρ’ όλο που ήταν ακόμη σύζυγος της Ελένης. Το παιδί είχε δηλωθεί στο όνομά του για να μην υπάρξει σκάνδαλο. Την εποχή που η Ελένη έμεινε έγκυος -τον Μάρτιο του 1943- ο Φίλιππος ήταν για αρκετές μέρες στο Λονδίνο και έβγαινε συχνά μαζί της.
Έτσι υπήρξαν από τότε φήμες ότι ο Μαξ ήταν νόθος γιος του πρίγκιπα Φιλίππου. Ωστόσο, την ίδια εποχή, η Ελένη Φουφούνη είχε δημιουργήσει ερωτικό δεσμό μ’ ένα Γάλλο πιλότο και αξιωματικό, των «Ελεύθερων Γάλλων» του Ντε Γκώλ, τον υπολοχαγό Μαρσέλ Ανρί Μποϊσό (Marcel Henri Boisot).
Ο ίδιος ο Μποϊσό παραδέχθηκε τότε ότι ο Μαξ ήταν δικό του παιδί. Επιπλέον, όταν το Νοέμβριο του 1944 η Ελένη πήρε τελικά διαζύγιο από τον Κέρμπυ, αυτός ανέφερε επίσημα ως αιτία διαζυγίου το γεγονός ότι η γυναίκα του τον απατούσε με τον Μποϊσό.
Τον Ιανουάριο του 1945 η Φουφούνη παντρεύτηκε τον Μαρσέλ Μποϊσό και 22 μέρες αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι που δηλώθηκε ως παιδί του Μποϊσό.
Νονός του κοριτσιού, που πήρε το όνομα Λουΐζ, ήταν και πάλι ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η Φουφούνη και ο Μποϊσό ήταν περίπου δύο μήνες μαζί ως νόμιμο ζευγάρι όταν ο τελευταίος στάλθηκε στη Γαλλία. Από εκεί τον Απρίλιο του 1945 πήρε μετάθεση στο Κάϊρο, όπου τον Σεπτέμβριο ζήτησε διαζύγιο από τη Φουφούνη. Παρά το γεγονός ότι ο Μποϊσό είχε αναγνωρίσει τον Μαξ ως παιδί του, τα κουτσομπολιά επέμεναν ότι ήταν του Φιλίππου.
Η ιστορία φούντωσε όταν ο Φίλιππος παντρεύθηκε την Ελισάβετ.
Ο Φίλιππος ήταν γνωστό, ότι πριν από το γάμο του με την Ελισάβετ, είχε δεσμό με διάφορες γυναίκες. Μάλιστα, το 1943 όταν και υποτίθεται ότι είχε ερωτική σχέση με τη Φουφούνη, του χρέωναν πολλές γυναίκες με τις οποίες διασκέδαζε. Μετά τον γάμο, επίσης κυκλοφορούσαν φήμες ότι απατούσε την Ελισάβετ.
Μία από τις γυναίκες με την οποία υπήρχε φήμη ότι ο Φίλιππος είχε εξωσυζυγική σχέση ήταν και πάλι η Ελένη Φουφούνη, αλλά με το όνομα Ελέν Κορντέτ (Helen Cordet).
Αυτό είχε ωςαποτέλεσμα η Κορντέτ να θεωρείται από πολλούς ότι υπήρξε «νέα κατάκτηση» του Φιλίππου, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η παλιά φίλη και κουμπάρα του. Η Φουφούνη υιοθέτησε αυτό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο μετά τον πόλεμο όταν αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια και ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας σε διάφορα κλαμπ του Λονδίνου και στις αρχές του 1950 έπαιξε σε τρεις αγγλικές ταινίες.
Όμως, η Φουφούνη ως «Κορντέτ» έγινε πασίγνωστη την ίδια εποχή στην Βρετανία όταν ανέλαβε να παρουσιάζει την πρώτη ψυχαγωγική τηλεοπτική εκπομπή του BBC με τον τίτλο «Café Continental».
Στην εκπομπή έκαναν την εμφάνισή τους πολλά νέα συγκροτήματα και τραγουδιστές που στη συνέχεια έγιναν πασίγνωστοι. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο Φίλιππος μεσολάβησε ώστε η καλή του φίλη να γίνει παρουσιάστρια της εκπομπής που απογείωσε την καριέρα της!
Η διασημότητα της Ελένης της άνοιξε το δρόμο να τραγουδάει στα πιο γνωστά κλαμπ και μάλιστα να γίνει ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο διάσημα του Λονδίνου τις δεκαετίες του 1950 και 60. Πρόκειται για το Saddle Room στην πιο αριστοκρατική περιοχή του Park Lane και θεωρείται ως η πρώτη ντισκοτέκ στον κόσμο.
Ο Φίλιππος συχνά επισκεπτόταν τα κέντρα όπου τραγουδούσε η Ελένη Φουφούνη-Κορντέτ δίνοντας τροφή για κουτσομπολιά στις αγγλικές εφημερίδες. Όμως αυτά δεν τον απασχολούσαν καθόλου. Η ίδια η Φουφούνη-Κορντέτ διέψευδε στους δημοσιογράφους ότι είχε ποτέ ερωτική σχέση με τον «καλό της φίλο, πρίγκιπα Φίλιππο». Όμως, στα απομνημονεύματά της που εκδόθηκαν το 1966 αφήνει υπονοούμενο για το αντίθετο.
Η Φουφούνη μάλλον θα ήθελε να ήταν αλήθεια και ίσως να άφησε να εννοηθεί αυτό ώστε να δημιουργηθεί θόρυβος και έτσι να πωληθούν περισσότερα αντίτυπα των απομνημονευμάτων της. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν και πάλι οι φήμες ότι ο Φίλιππος ήταν ο πατέρας των παιδιών της Φουφούνη-Κορντέτ, κάτι που ανάγκασε τον γιο της, Μαξ, να κάνει επίσημη δήλωση το 1989 στον αγγλικό τύπο ότι ο πατέρας του ήταν ο Μποϊσό και όχι ο Φίλιππος.
Η Φουφούνη-Κορντέτ πέθανε το 1996 στην Ελβετία σε ηλικία 79 ετών. Η κόρη της, Λουϊζ, έγινε και εκείνη τραγουδίστρια όπως η μητέρα της, και μάλιστα με το ίδιο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, «Κορντέτ». Ως Λουϊζ Κορντέτ υπήρξε αρκετά δημοφιλής στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960. Αν και η πρώτη της επιτυχία το 1962 ήταν τραγούδι με αγγλικούς στίχους, «I’m just a baby», τραγουδούσε κυρίως γαλλικά τραγούδια για το βρετανικό κοινό. Έγινε γνωστή μέσα από περιοδείες της με τους Beatles και άλλα σημαντικά ροκ συγκροτήματα της εποχής.
Παντρεύτηκε έναν Έλληνα με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και ζει στην Ελλάδα και στο Λονδίνο όπου έχει σπίτι. Ένας από τους γιους της είναι ο Αλέξη Μέρντοχ (Alexi Murdoch) που σήμερα διαπρέπει ως τραγουδιστής και στιχουργός στη Βρετανία.
αρχική φωτογραφία: Ο μικρός πρίγκιπας Φίλιππος το 1925 σε παραλία στη νότια Γαλλία με τους γονείς του, πρίγκιπες Ανδρέα και Αλίκη. Η Ελένη Φουφούνη είναι δίπλα του. Πηγή: Ιδιωτικό αρχείο
- Για τον Φίλιππο ως υποψήφιο βασιλιά της Ελλάδας. βλ. Constantinos Lagos και John Carr, Philip Prince of Greece: The Duke of Edinburgh’s early life and the Greek succession, Pen and Sword, Barnsley 2021.
- Για τη σχέση της Ελένης Φουφούνη-Κορντέτ με τον Φίλιππο, βλ. John Parker, Prince Philip, his Secret Life, St Matin’s Press, Νέα Υόρκη 1991, σελ. 35-36, 203-205. Ο συγγραφέας υπήρξε για πολλά χρόνια γραμματέας και στενός φίλος του Φιλίππου.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ποτά και τα πάρτι με γυναίκες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Πώς ο πρίγκιπας Φίλιππος «ξεφορτώθηκε» την πεθερά του κλείνοντας την κεντρική θέρμανση στο παλάτι
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ