Ελένη Αρίστη. Η πρώτη ελληνίδα σταρ στο Χόλυγουντ. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Universal Studios και έπαιξε με το “Δράκουλα”

Ελένη Αρίστη. Η πρώτη ελληνίδα σταρ στο Χόλυγουντ. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Universal Studios και έπαιξε με το “Δράκουλα”

Μπορεί να μην έγινε σταρ πρώτου μεγέθους, αλλά η Ελένη Αρίστη θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Universal και έπαιξε σε χολυγουντιανά πλατό.

Η Ελένη Αρίστη γεννήθηκε το 1909 στο Hartford του Connecticut. Οι γονείς της, Νικόλας Δημόπουλος και Αρίστη Πανταζίδη, έφυγαν από την Αθήνα και μετανάστευσαν στην Αμερική πριν γεννηθεί.

Σαν μετανάστρια δεύτερης γενιάς, μερίδα του αμερικανικού τύπου την περιέγραψε ως “σχεδόν Ελληνίδα”.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη Πανταζίδη, αλλά αργότερα υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Elene Aristi, χρησιμοποιώντας βαφτιστικό όνομα της μητέρας της.

Λίγο μετά τα 7 της χρόνια, μετακόμισαν οικογενειακώς από το Hartford στο Σικάγο. Λίγα είναι γνωστά για τα παιδικά της χρόνια, πάντως από μια ηλικία και μετά, μεγάλωσε με τη μητέρα της και τον πατριό της.

Σπούδασε στο Northwestern University και το 1926 πήρε πτυχίο στις Τέχνες. Κατά την περίοδο των φοιτητικών της χρόνων, αποφάσισε να συμμετάσχει σε θερινά μαθήματα υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Με εφόδια την ομορφιά και την ωραία φωνή της η Ελένη Αρίστη αποφάσισε να ασχοληθεί με την  Έβδομη Τέχνη

Έκανε το ντεμπούτο της στο Hollywood το 1927 σε κωμωδίες του γνωστού παραγωγού Julius Stern, συγγενή του ιδρυτή των Universal Studios. Συμμετείχε, επίσης, σε μια κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου μυθιστορήματος «Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά» της Harriet Beecher Stowe.

Η συνεργασία με  τον Bela Lugosi

Ο ιδρυτής της  Universal Carl Laemmle, την ανακάλυψε όταν έπαιζε ως κομπάρσα στο ρομαντικό δράμα «Show Boat» του Harry A. Pollard κι έτσι τον Αύγουστο του 1928 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την εταιρεία.

Η πρώτη της ταινία με την Universal ήταν η κωμωδία «It Can Be Dοne», όπου έπαιξε ένα μικρό ρόλο.

Το It Can Be Done είναι μια αμερικανική ταινία μερικής ομιλίας ήχου του 1929 σε σκηνοθεσία Fred C. Newmeyer

Μικροί ήταν και οι ρόλοι που ακολούθησαν, ενώ μετά το συμβόλαιό της με τη Universal συνεργάστηκε με μια λιγότερο γνωστή  εταιρεία. Ανάμεσα στους αστέρες της εταιρείας ήταν και ο θρυλικός Ούγγρος ηθοποιός Bela Lugosi που έγινε γνωστός ενσαρκώνοντας το ρόλο του Δράκουλα.

Ενδεχομένως ξεχώρισε ανάμεσα στους Έλληνες ηθοποιούς που κυνηγούσαν το όνειρο μιας καριέρας στο Χόλυγουντ, καθώς για ένα διάστημα διατέλεσε πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων ηθοποιών, με τον τίτλο “Ελληνικός Δραματικός Σύλλογος”.

O Bela Lugosi στον πιο χαρακτηριστικό του ρόλο, ως “δράκουλας” Πηγή φωτογραφίας: PICRYL

Η μήνυση στον αρραβωνιαστικό

Τον Ιανουάριο του 1932, οι αμερικανικές  εφημερίδες ασχολήθηκαν με τη μήνυση που η ηθοποιός είχε καταθέσει σε βάρος ενός σερβιτόρου από το Λος Άντζελες. Ισχυρίστηκε ότι την εξαπάτησε, αθετώντας την υπόσχεση γάμου που της είχε δώσει.

Παράλληλα υποκρινόταν ότι δήθεν είχε μεγάλη περιουσία, ενώ εργαζόταν ως γκαρσόνι. Η Αρίστη ισχυριζόταν ότι της είχε προκαλέσει, οικονομική ζημία ύψους 250.000 δολαρίων καθώς, ύστερα από πιέσεις του αρραβωνιαστικού και μέλλοντος συζύγου, είχε εγκαταλείψει την κινηματογραφική της καριέρα.

Ο παρ’ ολίγον σύζυγος παραδέχτηκε την κατηγορία, κάνοντας λόγο για “πρωταπριλιάτικο αστείο”, το οποίο, όπως είπε, “προς έκπληξή μου όλοι ήταν έτοιμοι να πιστέψουν”! Η ηθοποιός τελικά απέσυρε τη μήνυση.

Φαίνεται ότι μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή. Το 1945  να συνυπέγραψε με το Γάλλο συγγραφέα Μωρίς Ντεκομπρά, ο οποίος εκείνη την περίοδο ζούσε στις ΗΠΑ, το έργο “Ghosts Never Blush”.

Επίσης, το 1948 μετέφρασε στα αγγλικά ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα Δημήτρη Ιωαννόπουλου,  με τον τίτλο «Αν έχεις τύχη» που αποδόθηκε ως “Introduction to Luck”.

Η Ελένη Αρίστη το 1929, Πηγή Εικόνας: www.lib.washington.edu

«Ελληνίδα Θεά»

Η Ελένη Αρίστη έλαβε μέρος ως «Ελληνίδα Θεά» στην εκδήλωση «California Welcomes the World», στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, τον Αύγουστο του 1932.

΄Εκανε ένα γάμο τη δεκαετία του ’40, χώρισε μερικά χρόνια αργότερα, χωρίς να απασχολήσει ξανά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τα προσωπικά της.

Στις 7 Ιουλίου 1944 είχε λάβει μέρος ως συνοικοδέσποινα, σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η Κατίνα Παξινού και η Jeanette MacDonald.

Τέλος, ο γνωστός συνθέτης Θόδωρος Παπαδόπουλος τής είχε αφιερώσει το τραγούδι «Έχεις τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου», που είχε ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: MAXMAG

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.