«Εκτοξεύθηκαν» οι δαπάνες των οικογενειών για φροντιστήρια. 614 εκατ. ευρώ μόνο το 2023. Τι δείχνουν νέες έρευνες

«Εκτοξεύθηκαν» οι δαπάνες των οικογενειών για φροντιστήρια. 614 εκατ. ευρώ μόνο το 2023. Τι δείχνουν νέες έρευνες

Του Απόστολου Λακασά| Πηγή: kathimerini

Σχεδόν 614 εκατ. ευρώ δαπάνησαν οι Ελληνες γονείς το 2023 για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης, δηλαδή για την προετοιμασία των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου και κυρίως των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η δαπάνη αυξάνεται, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των κονδυλίων για φροντιστήρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για να γίνει κατανοητό το ύψος της επιβάρυνσης των γονιών, να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 10% της δημόσιας δαπάνης για όλη την εκπαίδευση το 2023, που ήταν πάνω από 6 δισ. (6.213,2 εκατ.). «Και στο ποσό των 614 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προσμετρηθούν τα ποσά που δίνουν οι γονείς για τα ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών κυρίως για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τα οποία είναι χωρίς απόδειξη, καθώς και τα ποσά που τυχόν δίνουν οι γονείς για φροντιστήρια ξένων γλωσσών και άλλες υπηρεσίες παιδείας, όπως η εκμάθηση-εξοικείωση με την πληροφορική», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

«Απαραίτητο»

Ο λόγος της αύξησης τα τελευταία χρόνια της δαπάνης των γονιών για φροντιστήρια εκτιμάται ότι είναι η οικονομική σταθερότητα στη χώρα, με δεδομένο ότι το φροντιστήριο θεωρείται εδώ και δεκαετίες απαραίτητο: ένας στους τρεις γονείς πιστεύει πως ο κύριος ρόλος των φροντιστηρίων γενικής παιδείας στην Ελλάδα είναι να καλύπτουν την αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει τα παιδιά στις Πανελλαδικές ή να διδάξει με επάρκεια τα μαθήματα γενικής παιδείας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και την πρωτογενή έρευνα που διενεργήθηκε σε γονείς παιδιών ηλικίας 10 έως 20 ετών και νέους 18 έως 24 ετών από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis για το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023.

Η επεξεργασία των δύο ερευνών παρουσιάστηκε χθες από το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ. Τα βασικά ευρήματα είναι τα ακόλουθα:

• Το ποσό των 614 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 16,2% των δαπανών τους για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης και στο 0,7% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης. Η δαπάνη αυτή, ενώ από το 2013 έως το 2020 παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, τη διετία 2021-2023 καταγράφει απότομη αύξηση της τάξης του 36%.

• Το 4,2% των δαπανών για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εντυπωσιακό είναι ότι η δαπάνη αυτή έχει τετραπλασιαστεί: από 5,9 εκατ. το 2013 έφθασε σε 26,1 εκατ. το 2023, γεγονός που αποδίδεται στην ανάπτυξη των κέντρων μελέτης τα τελευταία χρόνια.

• Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση απορροφάει τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών για φροντιστήρια (94,6%), φθάνοντας στα 580,9 εκατ., καθώς σε αυτές τις δαπάνες περιλαμβάνεται η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρότι η συγκεκριμένη δαπάνη παρουσίαζε πτωτική τάση έως το 2020, τη διετία 2021-2023 αυξήθηκε σημαντικά (κατά 35,5%).

• Οι δαπάνες για φροντιστήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται σε 7,2 εκατ., αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,2% των συνολικών δαπανών για φροντιστήρια, παραμένοντας, ωστόσο, σε σχετικά σταθερά επίπεδα καθ’ όλη τη δεκαετία.

• Είναι εύλογο ότι τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα δαπανούν για φροντιστήρια περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους γονείς με μικρότερα εισοδήματα. Βέβαια, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το εύρος της ανισότητας: η δαπάνη για φροντιστήρια (ως ποσοστό της καταναλωτικής τους δαπάνης) των τριών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι 3,5 φορές υψηλότερη της δαπάνης των τριών χαμηλότερων κατηγοριών, ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ τους έχει διευρυνθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ως προς το επάγγελμα του υπεύθυνου του νοικοκυριού, το 2023 οι έμποροι/πωλητές αλλά και οι υπάλληλοι γραφείου καταγράφουν τις υψηλότερες δαπάνες, ξεπερνώντας ακόμη και τις πλέον ευκατάστατες επαγγελματικές ομάδες (διευθύνοντα ή ανώτερα διοικητικά στελέχη ή επιστήμονες κ.λπ.).

• Ενας στους τρεις γονείς και νέους που απάντησαν στη Metron Analysis θεωρεί πως ο κύριος ρόλος των φροντιστηρίων γενικής παιδείας είναι να καλύπτουν την αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει τα παιδιά για τις Πανελλαδικές ή να διδάξει με επάρκεια τα μαθήματα του σχολείου.

• Ως προς τη σχέση του φροντιστηρίου με το σχολείο, τόσο οι γονείς (39%) όσο και οι νέοι (37%) αντιλαμβάνονται τα φροντιστήρια κυρίως ως εκπαίδευση συμπληρωματική προς το σχολείο, ενώ θεωρούν ότι ο ρόλος τους ενισχύεται ειδικά ως προς την είσοδο στο πανεπιστήμιο (21% των γονέων και 31% των νέων). Ωστόσο, εμφανίζεται κι ένα σημαντικό ποσοστό που θεωρεί πως το φροντιστήριο υποκαθιστά το σχολείο (ένας στους πέντε γονείς και ένας στους τέσσερις νέους).

• Από τη σύγκριση των φροντιστηρίων με τα ιδιαίτερα μαθήματα, τα πρώτα εμφανίζονται να πλεονεκτούν ως προς το κόστος (45% των γονέων και 36% των νέων), ενώ ένας τους τρεις γονείς και νέους αναγνωρίζει πως τα φροντιστήρια προσφέρουν πιο αντικειμενική εικόνα των δυνατοτήτων κάθε παιδιού. Αντίστροφα, τα ιδιαίτερα μαθήματα κρίνονται κατάλληλα για όσους αναζητούν προσωποποιημένη (44% των γονέων, 41% των νέων) και πιο αποτελεσματική εκπαίδευση (34% και 38% αντίστοιχα). Οι γονείς, επίσης, θεωρούν σημαντικό πλεονέκτημα την αποφυγή μετακινήσεων (36%) και νέοι την ευελιξία του προγράμματος σε σύγκριση με τα φροντιστήρια.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.