Εικόνες απόλυτης καταστροφής έρχονται από τη μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου και μαινόταν ανεξέλεγκτη όλη τη νύχτα.
Η ατμόσφαιρα σε όλο το λεκανοπέδιο είναι από το πρωί αποπνικτική ενώ ο καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή.
Εναέρια μέσα συνεχίζουν να σβήνουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.
Ο τραγικός απολογισμός
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά από τιτάνιες προσπάθειες κατάφεραν να θέσουν το πύρινο μέτωπο σε ύφεση και ευτυχώς δεν καταγρλαφηκαν ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, έχουν καεί 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 μερικές ζημιές.
Τα πρώτα στοιχεία για τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που έδωσε καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είναι επίσης αποκαρδιωτικά.
“Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο” δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι τώρα απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 80 κατεστραμμένες κατοικίες. Η κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης, δέντρα και μαγαζιά έγιναν στάχτη. Καταστροφές υπέστη και το δημοτικό σχολείο της Βαρυμπόμπης
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα “έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση”.
Όπως είπε ο καθηγητής “είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα”.
Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.
“Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη. Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση”.
Ο καύσωνας
“Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με ένα κοινό αίτιο: το γεγονός ότι έχουμε ακραίες θερμοκρασίες. Έχουμε μηδενική υγρασία, ούτε στο έδαφος, στα φυτά είτε στον αέρα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές αυτοανάφλεξη. Από μόνα τους, δηλαδή, κάποια στοιχεία λόγω πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που υπάρχουν στο περιβάλλον”, δήλωσε σχετικά με το το τι προκαλεί τις φωτιές σ’ όλη τη χώρας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι περιβάλλον ζούμε.
“Πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι γίνεται στον κόσμο μας και στη συνέχεια να μπούμε σε μια νέα διαδικασία λήψης μέτρων όχι μόνο από πυρκαγιές αλλά για όλα τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα”.
Πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η φωτιά;
Απαντώντας στο πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο επιστήμονας ανέφερε ότι τις πρώτες συνέπειες τις βλέπουμε ήδη σε όλο το Λεκανοπέδιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
“Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτή η πυρκαγιά που αναπτύχθηκε. Είχαμε πρόπερσι την πυρκαγιά στην Κινέτα, την καταστροφή των Γερανίων. Εκεί ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες.
Η Αττική έχει 3 – 4 πνεύμονες από τους οποίους αναπνέει και συνέχεια βλέπουμε ότι κάθε ένας πνεύμονας καταστρέφεται. Αυτή η πυρκαγιά έγινε σε ένα κομβικό σημείο. Είναι ουσιαστικά ο “πνεύμονας” της Αθήνας, γιατί δεξιά και αριστερά είναι η Πάρνηθα και η Πεντέλη, όπου οι βόρειοι άνεμοι από εκεί έρχονται προς το λεκανοπέδιο.
Χωρίς την ύπαρξη του δάσους και με την παρουσία της καμένης ύλης, η οποία είναι πολύ επιβλαβής, καταλαβαίνετε τι συνθήκες δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή”.
Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα η εικόνα από το πύρινο μέτωπο φαίνεται να είναι καλύτερη.
Το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί σε ένα, ενω τα υπόλοιπα τρία παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.
Ωστόσο παραμένουν ενεργές διάσπαρτες εστίες σε τρία σημεία: ένα μέσα στον αστικό ιστό της Βαρυμπόμπης προς τους Θρακομακεδονες, ένα στο Κρυονέρι και ένα στη Βαρυμπόμπη, περίπου στα 300 μέτρα από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ