Τα ψεύτικα e-shop έχουν εξελίξει την δράση τους και ενίοτε έχουν τελειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τις μεθόδους εξαπάτησης που είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο σε πολλούς καταναλωτές να διακρίνουν πως πρόκειται για απάτη.
Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να εξαπατούν τον καταναλωτή να αγοράσει επώνυμα προϊόντα σε απίστευτα χαμηλή τιμή που αποδεικνύεται ότι είναι «μαϊμού» ή ακόμη και προϊόντα που δεν υπάρχουν καν, ενώ πολλοί απατεώνες αγοράζουν μέχρι και ονόματα ιστοσελίδων που καταλήγουν σε .com ή ακόμη και .gr για να φαίνονται πιο αξιόπιστοι.
Πώς να εντοπίσετε τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα
Δεν είναι μόνο τα γνωστά e-shop, για τα οποία πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά τα ηλεκτρονικά καταστήματα γενικότερα, αφού οι απατεώνες του ίντερνετ βελτιώνονται συνεχώς στο πώς να μας ξεγελούν όταν κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να σκέφτεστε διπλά πριν βάλετε αντικείμενα στο καλάθι αγορών και μεταβείτε στη σελίδα πληρωμής.
Αν υπάρχουν πολλά γλωσσικά λάθη στο σάιτ, αν επώνυμα προϊόντα πωλούνται σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή αν η εταιρεία πίσω από το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν διαθέτει φυσική διεύθυνση, τότε ίσως πρόκειται για ψεύτικο e-shop.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αν εντοπίσετε ένα γλωσσικό λάθος ή το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν έχει φυσική διεύθυνση, τότε είναι οπωσδήποτε απάτη. Αυτό προκύπτει συνήθως από έναν συνδυασμό πολλών διαφορετικών παγίδων.
Ακολουθούν 7 τρόποι για να αποφεύγετε ψεύτικα σάιτ και άλλες διαδικτυακές απάτες και να βεβαιωθείτε ότι ετοιμάζεστε να κάνετε μία ασφαλή αγορά:
1. Δώστε προσοχή στη γλώσσα
Μιλάμε σίγουρα για απάτη όταν η σελίδα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι γεμάτη ορθογραφικά λάθη και προφανή γραμματικά λάθη. Ειδικά οι ξένοι απατεώνες τείνουν να μεταφράζουν το κείμενο χρησιμοποιώντας υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης.
Μπορεί επίσης να συναντήσετε προτάσεις στις οποίες μπλέκονται αγγλικές και λέξεις άλλης γλώσσας, γεγονός που καθιστά την πρόταση ακατανόητη.
2. Εντοπίστε «ακανόνιστες» τιμές
Κάτι που μπορείτε επίσης να ελέγξετε είναι οι τιμές των προϊόντων. Εάν αποτελούνται από ακανόνιστα ποσά όπως 1.462,72 ευρώ ή 1.485,01 δολάρια, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Ελέγξτε επίσης αν εμφανίζονται γενικά σε ολόκληρο το ηλεκτρονικό κατάστημα ή αν πρόκειται μόνο για μεμονωμένα είδη προσφοράς.
3. Ελέγξτε τα στοιχεία επικοινωνίας
Αναζητήστε τα στοιχεία επικοινωνίας του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ποιος βρίσκεται πίσω από το κατάστημα; Υπάρχει αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση, email, αριθμός φορολογικού μητρώου κ.λπ.;
Σε πολλά ψεύτικα e-shop, οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι ανύπαρκτες και αν δεν μπορείτε να τις βρείτε, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί.
4. Προσοχή στα πολύ φτηνά επώνυμα προϊόντα
Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων ψεύτικων e-shop είναι η πώληση φθηνών επώνυμων προϊόντων.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αν βρείτε, για παράδειγμα, μια τσάντα Louis Vuitton με έκπτωση 70-80%. Εάν οι τιμές είναι ασυνήθιστα χαμηλές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για «μαϊμού» προϊόντα ή προϊόντα που δεν υπάρχουν καν.
Καλό θα ήταν να τσεκάρετε τις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών για να πάρετε μια ιδέα για το επίπεδο τιμών ενός προϊόντος ή την επίσημη ιστοσελίδα του brand.
5. Ελέγξτε την παρουσία του brand στα social mediamtx
Τα περισσότερα νόμιμα brand έχουν δραστηριότητα στα social mediamtx. Αναζητείστε τα εικονίδια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σάιτ για να διαπιστώσετε αν όντως συνδέονται με αξιόπιστο λογαριασμό στα social mediamtx.
Στη συνέχεια ψάξτε λίγο καλύτερα αν υπάρχουν σχόλια και αξιολογήσεις από πελάτες και τι γράφουν.
6. Πληρώστε με κάρτα
Είναι καλή ιδέα να πληρώνετε πάντα τα προϊόντα σας στο διαδίκτυο με χρεωστική κάρτα. Εάν δεν παραλάβετε το εμπόρευμα, λόγω αγοράς σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα, η τράπεζα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσύρετε τα χρήματα.
Μια άλλη συμβουλή είναι να ενεργοποιήσετε πρόσθετο κωδικό ασφαλείας, όπως Verified by Visa ή MasterCard SecureCode, όταν πληρώνετε με πιστωτική κάρτα στο ίντερνετ. Πρακτικά σας ζητάει να εισαγάγετε έναν πρόσθετο κωδικό πριν την επεξεργασία της πληρωμής, κάτι που θα σας προστατεύσει από ηλεκτρονικές απάτες, εάν επιτήδειοι κλέψουν τα στοιχεία της κάρτας σας.
7. Αναζήτησε την ηλικία του brand
Είναι εύκολο να αναζητήσεις την ηλικία ενός ιστότοπου. Η επαλήθευση της ηλικίας ενός ιστότοπου σου παρέχει τη σιγουριά ότι λειτουργεί για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι απάτες και οι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν συνήθως μικρή διάρκεια ζωής.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr