Εκλογές στη Γαλλία. Χάνει την απόλυτη πλιοψηφία του ο Μακρόν. Εκτίναξη Λεπέν και Ακροδεξιάς. Κανένα κόμμα με απόλυτη αυτοδυναμία
Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία ο Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που σημαδεύεται από τη μεγάλη αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.
Με βάση τις πρώτες προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, η παράταξη Ensemble! του προέδρου θα εκλέξει 200-260 βουλευτές. Θα παραμείνει δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.
Η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
#BREAKING 🔴 Initial results are in for France’s #legislatives2022 🇫🇷🗳️
So far, #EmmanuelMacron’s #Ensemble! stands to get 224 seats, which means they will not have an absolute majority of 289 seats.
The left-wing #NUPES coalition stands to get 149 seats pic.twitter.com/CIlaWerCx7
— FRANCE 24 English (@France24_en) June 19, 2022
Άνοδος της ακροδεξιάς – Αδιαμφισβήτητη η επιτυχία της Λεπέν
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 60-100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.
Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.
Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.
Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
Χάνει την έδρα της στο κοινοβούλιο η υπουργός Υγείας
Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Τα σενάρια συνεργασίας
Με βάση την παραπάνω ήττα του Μακρόν, η επόμενη ημέρα φαίνεται να τον βρίσκει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.
Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.
Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.
Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr