Εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία. Το χρονικό

Εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία. Το χρονικό

Συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς της Ιντερπόλ προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αεροσκάφος από την Μεγάλη Βρετάνια στο οποίο ταξιδιώτης ήταν η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία (Τόνια) Ηλία, η οποία φυγοδικεί από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία.

Από το αεροδρόμιο μετήχθη συνοδεία και αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ στο Μεταγωγών όπου και διανυκτέρευσε.

Σήμερα αναμένεται η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία να μεταχθεί στον εισαγγελέα εκδόσεων των ποινών και στην συνέχεια στον εισαγγελέα εκτέλεσης των ποινών, εισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Βλάχο. Τελική πορεία της Αντωνίας Ηλίας, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι να μεταγωγή της στις γυναικείες φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, προκειμένου να εκτίσει την ποινή της.

Η Αντωνία Ηλία εκδόθηκε χθες στην Ελλάδα αφού επί 19 ολόκληρα χρόνια πετύχαινε να μπλοκάρει συνεχώς την έκδοσή της στην χώρα μας.

Για την έκδοση της  πρώην δικαστικού στη χώρας μας, σημαντικό, αν όχι καθοριστικό, ρόλο  έπαιξε η  πριν από λίγο καιρό συνάντηση συνεργασίας του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη  με τον Άγγλο πρέσβη στην Ελλάδα Matthew Lodge. H συνάντηση έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ από την πλευρά του κ. Φλωρίδη στο τραπέζι του διαλόγου είχε τεθεί και το θέμα της Αντωνίας Ηλία.

Η πρώην δικαστικός έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών (όπως και πρωτόδικα) για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και συγκεκριμένα καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όμως, από το 2005 η πρώην ανακρίτρια φυγοδικεί στην Αγγλία. Αρχικά διέφυγε στο εξωτερικό το 2005 και στη συνέχεια συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές και φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011.

Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας βραχιολάκι. Τελικά η απόφαση περί έκδοσής της πάρθηκε από δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε να καθυστερεί μέχρι και χθες την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.

Το έτος 2008

Να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών 21 άτομα εμπλεκόμενα στο παραδικαστικό κύκλωμα για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2008 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου απέρριψε της αιτήσεις αναιρέσεως των τότε εμπλεκομένων δικηγόρων Σάκη Κεχαγιόγλου και Γιώργου Νικολακόπουλου.

Με βούλευμα των 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) παραπέμφθηκαν τελικά στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόροι, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιακωβος Γιοσάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι) μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν- με βάση τη δικογραφία- η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος». Στην συνέχεια οι τότε εμπλεκόμενοι δικηγόροι τέθηκαν εκτός του ποινικού κάδρου και ο Σάκης Κεχαγιόγλου αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα για όλες τις κατηγορίες..

Σύμφωνα με το βούλευμα, καταλογιζόντουσαν στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων και τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως είναι απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.

Το όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς.

Αναχώρησε για το εξωτερικό η Ηλία

Μετά την τροπή που έλαβε η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, τον Ιούλιο του 2008, η πρώην Πρωτοδίκης, επικαλούμενη λόγους υγείας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για το εξωτερικό, με κατεύθυνση, το Παρίσι.

Όπως είχε δηλώσει η Αντωνία Ηλία στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της και είχε επισημάνει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη ως προς το πρόσωπό της και ότι σε βάρος της υπάρχει σκευωρία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, τότε είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφώ επειδή θέλουν να με καταστρέψουν στην κυριολεξία, να με συντρίψουν. Έχω όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσω να ζω. Δεν έκανα τίποτα».

Σε βάρος της Ηλία είχε επιβληθεί απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για μη υποβολή δηλώσεως του «πόθεν έσχες» και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή. Όμως, μετά την καταδίκη της έγινε άρσης του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την ίδια χρονική στιγμή με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η Αντωνία Ηλία απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Ο δικαστής με τη μεζούρα

Ιστορική έχει παραμείνει η περίπτωση του προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, γνωστού και «ο δικαστής με τη μεζούρα», ο οποίος πλέον της εμπλοκής του στο παραδικαστικό κύκλωμα ήταν αντιμέτωπος και με «ροζ» ιστορίες. Ο Ευάγγελος Καλούσης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και στην συνέχεια αποφυλακίστηκε.

Στον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών είχε αποδοθεί ότι ήταν προαγωγός αλλοδαπών γυναικών, που έπρεπε όμως να είχαν ύψος πάνω από 1,80 μέτρα.

Αναλυτικότερα, πίσω από την πόρτα του είχα βάλει «μεζούρα», για να μετράει το ύψος των γυναικών (καθώς φέρεται ότι δεν δημιουργούσε ερωτικές σχέσεις μαζί τους αν το ύψος τους ήταν μικρότερο από 1,80μ.). Ο ίδιος είχε πει ότι στον τοίχο του ανακριτικού γραφείου του είχε βάλει μια κουκίδα και χαριτολογώντας, έλεγε ότι τις γυναίκες τις θέλει να έχουν αυτό το ύψος.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τότε χρονικής περιόδου ο Ευάγγελος Καλούσης, μια μέρα μετά την παραπομπή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική απόλυση, συνελήφθη σε Τράπεζα του Παγκρατίου την ώρα προσπαθούσε να εξαργυρώσει πλαστό «τράβελ τσεκ». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το «τράβελ τσεκ» το βρήκε στην πυλωτή της πολυκατοικίας του και πήγε στην Τράπεζα για να διαπιστώσει αν είναι γνήσιο ή όχι.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.