“Έκανα εγώ κανένα κακό σε Έλληνα; Γιατί δεν με άφηναν να πεθάνω χωρίς να πιω αυτό το πικρό ποτήρι;” Η αντίδραση του Βαυαρού Λουδοβίκου για την εκθρόνιση του γιου του Όθωνα από την Ελλάδα

“Έκανα εγώ κανένα κακό σε Έλληνα; Γιατί δεν με άφηναν να πεθάνω χωρίς να πιω αυτό το πικρό ποτήρι;” Η αντίδραση του Βαυαρού Λουδοβίκου για την εκθρόνιση του γιου του Όθωνα από την Ελλάδα
Πηγή: Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Στις 12 Οκτωβρίου 1862 οι Αθηναίοι επαναστάτησαν και ανάγκασαν τον Όθωνα να εγκαταλείψει τον θρόνο του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος επιβιβάστηκε στο αγγλικό πλοίο  “Σκύλλα”‘ και έφυγε από τη χώρα.

Η έξωση του πανηγυρίστηκε από τον λαό. Όταν το έμαθε ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος, είπε στον υπασπιστή του Βαλτινό:

“Δοκίμασα πολλές πίκρες στη ζωή μου. Έχασα γονείς, παιδιά, αδέρφια, αλλά τίποτα δεν με βάρυνε πιο πολύ από την εκθρόνιση του Όθωνα και την κατάλυση της δυναστείας μου. Αν οι Έλληνες νόμιζαν ότι τους έφταιγε ο Όθων, η δυναστεία μου τι τους έφταιγε; Έκανα εγώ κανένα κακό σε Έλληνα; Γιατί δεν με άφηναν να πεθάνω χωρίς να πιω αυτό το πικρό ποτήρι; Το 1818 η Ευρώπη με νόμιζε τρελό, γιατί μιλούσα για το ελληνικό έθνος, που όλοι τους θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε ζωντανό στον κόσμο”.

Το αντιβασιλικό κοινωνικό ρεύμα με σύνθημα «να φύγουν οι Βαυαροί» κατέληξε στην εκθρόνιση του Όθωνα. Η προσωρινή κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα με το οποίο εκλέχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία νέος βασιλιάς ο Άγγλος πρίγκιπας Άλφρεντ, δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Βικτωρίας. Γάλλοι και Ρώσοι αντέδρασαν και μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών Δυνάμεων αποφασίστηκε βασιλιάς της Ελλάδας να γίνει ο πρίγκηπας Γουλιέλμος Γεώργιος της Δανίας του Οίκου των Γκλύξμπουργκ. Wikimediamtx Commons

Ο Λουδοβίκος, λίγο μετά την εκθρόνιση του γιου του συνάντησε στο Παρίσι τον Θόδωρο Δηλιγιάννη, ο οποίος τότε ήταν πρέσβης της Ελλάδας, και του είπε:

“Θα σας πω κάτι που ίσως σας φανεί παράδοξο, γιατί αντιβαίνει στο φίλτρο που πρέπει να έχει ο πατέρας προς το παιδί του. Ακόμη δεν έχω καταλήξει αν καλώς ή κακώς έδιωξαν οι Έλληνες τον γιο μου. Για τον λόγο αυτό δεν τους αδικώ. Ήμουν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Αγώνα σας. Με χαρά και περηφάνια έστειλα τον γιο μου να βοηθήσει στην παλινόρθωση του κράτους σας”.   Ο Λουδοβίκος φέρεται να του είπε ακόμη:

Ίσως Ο Όθωνας να έσφαλε στον τρόπο διακυβέρνησης. Εγώ, πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, δεν θα πάψω να αγαπώ την Ελλάδα. Και σας παρακαλώ να πληροφορήσετε την κυβέρνηση σας ότι, αν βρεθεί σε ανάγκη, μπορεί να ζητήσει από εμένα οτιδήποτε. Θα κάνω αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα σας.

Σημείωση: Ο Όθων και η Αμαλία  έφυγαν για πάντα από την Ελλάδα στις 12 Οκτωβρίου του 1862. Ο Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος της Βαυαρίας πέθανε το 1867 στο Μόναχο και επτά χρόνια αργότερα πέθανε και η Αμαλία.

Πηγή: Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Όθωνας είπε στα ελληνικά το «Πάτερ Ημών» και ξεψύχησε. Πως πέθανε στη Γερμανία ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας πέντε χρόνια μετά την έξωσή του από τον θρόνο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.