Ο έφηβος προγραμματιστής που έγινε δισεκατομμυριούχος. Έγραφε κώδικα στο γυμνάσιο και απέρριψε την Microsoft

Ο έφηβος προγραμματιστής που έγινε δισεκατομμυριούχος. Έγραφε κώδικα στο γυμνάσιο και απέρριψε την Microsoft

Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1984 μέσα σε ένα αυστηρό και πειθαρχημένο περιβάλλον. Ποτέ όμως δεν αισθάνθηκε καταπίεση.

Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ψυχίατρος. Με γερμανικές, πολωνικές και αυστριακές ρίζες, μεγάλωσαν τα τέσσερα παιδιά τους, σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης. Καθώς είχαν τρία κορίτσια και ένα αγόρι, ο μικρός είχε όλη την προσοχή τόσο των γονιών του, όσο και των αδερφών του. Μάλιστα, συνήθιζαν να τον φωνάζουν πρίγκηπα.

Το οδοντιατρείο του πατέρα του, που βρισκόταν κάτω από το σπίτι τους, ήταν εξοπλισμένο με υπολογιστές, πράγμα αρκετά σπάνιο για τη δεκαετία του ’80. Έτσι, πριν πάει ακόμα στο δημοτικό, ο μικρός καθόταν με τις ώρες και έπαιζε με τα πλήκτρα ή παρατηρούσε τις εντολές στην οθόνη. Μέχρι τα 10, ήξερε πια να τον χειρίζεται καλύτερα από τον πατέρα του.

Δεν του έφτανε όμως αυτό. Ήθελε να εντρυφήσει ακόμα βαθύτερα στη φιλοσοφία της υπολογιστικής τεχνολογίας. Ήθελε να μάθει να προγραμματίζει. Έτσι, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του τη γλώσσα προγραμματισμού C++ και να πειραματίζεται με ό,τι νέες γνώσεις αποκτούσε.

Άλλωστε, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε μάθημα πληροφορικής στο σχολείο, οπότε η αδιάκοπη προσωπική μελέτη και ενασχόληση ήταν ο μόνος δρόμος. Ο πατέρας του ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός και με τις γνώσεις που είχε, τον εισήγαγε στην προγραμματιστική γλώσσα Atari.

Ένας έφηβος προγραμματιστής

Στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου ξεκίνησε να γράφει κώδικα συστηματικά. Πρώτα δημιούργησε το “ZuckNet”, ένα πρόγραμμα ενδοεπικοινωνίας που συνέδεε όλους τους υπολογιστές του σπιτιού του. Αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο για το ιατρείο του πατέρα του αφού πλέον η αναγγελία της άφιξης κάποιου ασθενή γινόταν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Έπειτα, άρχισε να προγραμματίζει παιχνίδια. Έχοντας φίλους με ταλέντο στη ζωγραφική, τους ζητούσε σκίτσα τους προκειμένου να τα χρησιμοποιεί ως γραφικά. Έτσι, στην ηλικία των 14 έφτιαξε την ηλεκτρονική εκδοχή του αγαπημένου του επιτραπέζιου “Risk”.

Έχοντας πια αναγνωρίσει το ταλέντο και την κλίση του γιου τους, οι γονείς του μικρού αποφάσισαν να προσλάβουν έναν καθηγητή πληροφορικής για να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Η εξέλιξή του από εκείνο το σημείο ήταν ραγδαία. Πέρα από προγραμματιστικές γνώσεις, ξεκίνησε να κάνει διασυνδέσεις.

Μαζί με έναν φίλο του από το λύκειο, ο οποίος επίσης είχε παρόμοια ενδιαφέροντα, δημιούργησαν το Synapse Media Player, ένα πρόγραμμα που ανέλυε τις μουσικές προτιμήσεις των χρηστών του.

Το πρόγραμμα των δύο παιδιών κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η AOL, οι οποίες θέλησαν να αγοράσουν το πρόγραμμα και να προσλάβουν τον νεαρό προγραμματιστή. Εκείνος όμως αρνήθηκε τις προτάσεις τους. Προτίμησε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ όπου είχε ήδη γίνει δεκτός.

Οι μπελάδες στο Χάρβαρντ

Αν και αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει Ψυχολογία, γρήγορα έγινε γνωστός ως το «παιδί-θαύμα» του προγραμματισμού. Η φήμη αυτή σε συνδυασμό με την ανήσυχη προσωπικότητά του, δεν άργησε να τον βάλει σε μπελάδες. Όταν ήταν στο δεύτερο έτος, λάνσαρε το Facemash.

Επρόκειτο για μία ιστοσελίδα με τις φωτογραφίες όλων των συμφοιτητών του, όπου οι χρήστες μπορούσαν να τους κατατάξουν βάσει της εξωτερικής τους εμφάνισης. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, η κίνηση στο σάιτ ήταν τόσο μαζική που σε ένα τμήμα του campus έπεσε το ίντερνετ. Μέχρι τη Δευτέρα, οι υπεύθυνοι της σχολής το είχαν κατεβάσει, ενώ ο δημιουργός του ήταν αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

Για να δημιουργήσει το Facemash είχε χακάρει τους σέρβερ του Χάρβαρντ όπου βρίσκονταν οι φωτογραφίες όλων των φοιτητών.

Οι τιμωρίες και οι επιπλήξεις δεν τον πτόησαν. Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε να γράφει τον κώδικα για έναν νέο ιστότοπο.

Το νέο του εγχείρημα θα ήταν η εξέλιξη του Facemash, μία πιο νόμιμη εκδοχή του. Οι φοιτητές θα ανέβαζαν αυτοβούλως τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους, ενώ θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Στις 4 Φεβρουαρίου ήταν έτοιμη και δημοσιευμένη ονλάιν. Η σελίδα λεγόταν TheFacebook. Και δημιουργός της ήταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Αρχική φωτογραφία: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι μία από τις βασικές πρωταγωνίστριες του «La Casa de Papel». Στο σχολείο την κορόιδευαν γιατί ήταν τσιγγάνα, ενώ ο διάσημος πατέρας της αυτοκτόνησε όταν ήταν 9 ετών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.