Στους πρόποδες του Παρνασσού είναι χτισμένο το μαντείο των Δελφών. Εκεί ήταν ο ομφαλός της γης κατά τους αρχαίους Έλληνες.
Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτό το σημείο συναντήθηκαν οι αετοί που έστειλε ο Δίας από την Ανατολή και τη Δύση για να αναζητήσουν το κέντρο της γης. Έτσι για πολλούς αιώνες το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.
Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα με το τόξο του και επέβαλε τη λατρεία του στην περιοχή.
Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν συνεχώς στους Δελφούς.
Ήταν το σημαντικότερο μαντείο της αρχαιότητας, όπου η Πυθία, μασώντας φύλλα δάφνης έδινε χρησμούς στους πιστούς. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, Απόλλωνα, ο οποίος αφού σκότωσε τον δράκο Πύθωνα
Ήταν ξακουστό στα πέρατα του κόσμου και πλούσιοι βασιλιάδες το επισκέπτονταν σε δύσκολους καιρούς της βασιλείας τους για να πάρουν τον πολυπόθητο χρησμό.
Από τους Δελφούς οι Σπαρτιάτες πήραν χρησμό ότι θα νικήσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
«Θα πεθάνεις μόλις αντικρίσεις την πάλη ταύρου και λύκου» ήταν ο χρησμός που έδωσε η Πυθία στον βασιλιά Πύρο.
«Να αποφεύγεις το Πέλαγος», είχε συμβουλεύσει τον στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Μαντινείας, σε ένα μέρος που ονομαζόταν «Πέλαγος».
Για να πάρουν οι πιστοί τον περιβόητο χρησμό από την Πυθία έπρεπε πρώτα να εξαγνιστούν. Ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή και πλενόντουσαν στην ιερή πηγή την Κασταλία.
Οι επόμενοι αιώνες
Το μαντείο έζησε ημέρες δόξας μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού. Τα επόμενα χρόνια παρήκμασε και την εποχή της τουρκοκρατίας επάνω στον χώρο του μαντείου χτίστηκε το χωριό Καστρί.
Λίγο πριν από την απελευθέρωση ξένοι περιηγητές επισκέφθηκαν τους Δελφούς και άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για την ανασκαφή. Ωστόσο, εμπόδιο στέκονταν οι κάτοικοι, οι οποίοι αρνούνταν να αφήσουν τα σπίτια τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανασκαφές στον χώρο.
Όταν ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μέρος των σπιτιών, δέχτηκαν να δώσουν τον αρχαιολογικό χώρο με αντάλλαγμα ένα νέο χωριό. Το 1892 Γαλλική Σχολή Αθηνών ξεκίνησε τη “μεγάλη ανασκαφή” στους Δελφούς με τους αρχαιολόγους να εντυπωσιάζονται από τα σπουδαία ευρήματα που ήρθαν στο φως.
Χιλιάδες αντικείμενα και γλυπτά ανακαλύφθηκαν κάτω από το χώμα, όπου παρέμειναν θαμμένα επί αιώνες. Ανάμεσά τους “Οι τρεις χορεύτριες” και το εντυπωσιακό άγαλμα του Ηνίοχου, που σήμερα κοσμεί την τελευταία αίθουσα του μουσείου Δελφών.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το Γυμνάσιο, το Στάδιο, το τέμενος της Αθηνάς Προναίας και το ιερό του Απόλλωνα.
Στο προαύλιο του ναού βρισκόταν και η στήλη του Προυσία, η οποία χρονολογείται το 182 π.Χ. και ήταν προσφορά της Αιτωλικής Συμπολιτείας προς τιμήν του Βασιλιά Προυσία Β’, βασιλιά της Βιθυνίας.
Υπολογίζεται πως έφτανε τα 9,70 μέτρα και στην κορυφή του ήταν στημένο το έφιππο άγαλμα του Βασιλιά Προυσία. Σήμερα έχει αποκατασταθεί, όπως και τα περισσότερα μνημεία.
Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1903 και τα σπουδαία ευρήματα στεγάστηκαν στο νέο μουσείο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30.
Αρχική φωτογραφία:
Διαβάστε επίσης: Ηνίοχος, το άγαλμα που διασώθηκε μέσα στους αιώνες χάρη σε έναν μεγάλο σεισμό. Έχει 1,80 ύψος και βρέθηκε από Γάλλους αρχαιολόγους θαμμένο στους Δελφούς
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ