Εδώ κάποτε υπήρχε ένα ρέμα και ένα γεφύρι, αλλά θάφτηκαν για να περάσει ο δρόμος. Αυτοψία στα αντιπλημμυρικά έργα που απειλούν την Δυτική Αττική (βίντεο drone)

Εδώ κάποτε υπήρχε ένα ρέμα και ένα γεφύρι, αλλά θάφτηκαν για να περάσει ο δρόμος. Αυτοψία στα αντιπλημμυρικά έργα που απειλούν την Δυτική Αττική (βίντεο drone)

Με νωπές τις μνήμες από τις πρόσφατες καταστροφές στην Δυτική Αττική, οι καταιγίδες που πέφτουν στην περιοχή έχουν γίνει συνώνυμο του φόβου και της απελπισίας για τους κατοίκους. 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, Αγρονόμο – Τοπογράφο Μηχανικό του Ε.Μ.Π, η κατάσταση που επικρατεί στο Όρος Πατέρα και το Ρέμα Σούρες είναι πολύ χειρότερη από την 15η Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα φερτών υλικών βρίσκονται σε “αναμονή” και περιμένουν την πρώτη μεγάλη μπόρα προκειμένου να πάρουν τον δρόμο τους για την πόλη της Μάνδρας.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ένα γεφύρι στο Ρέμα Σούρες. Η δημιουργία του αποτελεί τεχνικό έργο του κράτους. Σκοπός του ήταν να φτιαχτεί μια γέφυρα πάνω από το ρέμα. Ωστόσο το έργο παραμελήθηκε και τελικά έκλεισε το ρέμα. Συνεπώς δεν υπάρχει διέξοδος για να περνάει το νερό της βροχής.

Τα αυτοκίνητα περνούν αλλά το νερό είναι αδύνατο να βρεί διέξοδο. Οι δρόμοι που διασχίζουν τα ρέματα έχουν όλοι αποκατασταθεί με πρόχειρους χωματόδρομους οι οποίοι όμως λειτουργούν σαν φράγματα του νερού μιας και δεν έχει προβλεφθεί να μπει σε κανέναν τους, ούτε ένας σωλήνας για να περάσει ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα νερού. Αποτελούν δηλαδή πέρα από εμπόδιο στην πορεία του νερού, έναν νέο όγκο φερτών, που τελεί εν αναμονή, να κυλήσει στο ρέμα στην πρώτη απλή βροχή.

Την περιοχή της Μάνδρας διαπερνούν δύο μεγάλα ρέματα. Η κοίτη του ρέματος Σούρες έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν οικοδομηθεί. Μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Το ρέμα “χρησιμοποιεί” και ο ίδιος ο Δήμος Μάνδρας, οποίος έστησε εκεί αμαξοστάσιο – εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα. Σύμφωνα με το πόρισμα που εξέδωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, τα περισσότερα θύματα ήταν στην πάνω πλευρά του ποταμού Σούρες.

Το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο σήμερα το αμαξοστάσιο αποτέλεσε στο παρελθόν τμήμα μιας ευρύτερης έκτασης που κατείχαν τα «Ορυχεία Βωξίτη Σκαλιστήρη». Στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας υπάρχουν και άλλες ιδιοκτησίες κυρίως γήπεδα, αλλά και βιομηχανικά κτήρια, οι οποίες «εξαφάνισαν» το ρέμα, αλλά και επεκτάσεις αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που κατασκευάστηκαν καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων οικοδομικών αδειών.

Τα αντιπλημμυρικά έργα “πνίγηκαν” στη γραφειοκρατία

Η πρόταση και η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριάσιου, εδώ και δεκαετίες είναι κλεισμένη γραφεία των δήμων και της Περιφέρειας τονίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί Ιωάννης Πέππας και Ιωάννης Καραβοκύρης, με τη μελέτη του πρώτου να εγκρίνεται και από την Περιφέρεια Αττικής. Τα αντιπλημμυρικά έργα πνίγηκαν στην γραφειοκρατία. Η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων εγκρίθηκε μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών το 2016. Ωστόσο έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμη της.

Δείτε την αυτοψία στο Ρέμα Σούρες των συγγενών των θυμάτων της 15ης Νοεμβρίου 2017 με την υποστήριξη του Αγρονόμου – Τοπογράφου Δημήτρη  Θεοδοσόπουλου. Το κανάλι του Υoutube Up Drones κατέγραψε αποκαλυπτικές εικόνες: 

Μάνδρα Αττικής.Μια ακόμα καταστροφή βρίσκεται σε "αναμονή". Αυτοψία στο Όρος Πατέρα.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το απομακρυσμένο εκκλησάκι που χτίστηκε από χώμα και κρασί στην άκρη ενός βράχου. Δείτε από ψηλά την δυσπρόσιτη «Κρασοπαναγιά» στα Μέθανα (βίντεο drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr