Το Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο και πιο περίβλεπτο τουρνουά τένις στον κόσμο.
Για τους όσους δεν είναι φανατικοί λάτρεις του αθλήματος, το αγγλικό τουρνουά είναι ίσως το πιο διάσημο στον κόσμο του τένις. Πέρα από το γρασίδι του γηπέδου, το τουρνουά ξεχωρίζει για τις λευκές ενδυμασίες των αθλητών. Από την θέσπισή του το 1877, υπάρχουν κάποιες παραδόσεις που επιβιώνουν αναλλοίωτες. Ήταν η διοργάνωση των ευγενών, της καλής κοινωνίας του Λονδίνου. Και οι βρετανοί δύσκολα αλλάζουν παραδόσεις που έχουν να κάνουν με το αριστοκρατικό τους παρελθόν.
Ενδεικτικά, ο διαχωρισμός του αντρικού και του γυναικείου γκρουπ γίνεται μέχρι σήμερα με τις ονομασίες “Gentlemen’s” και “Ladies'”. Αντίστοιχα, ο ολόλευκος ενδυματολογικός κώδικας καθιερώθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι πάνω στο άσπρο χρώμα δεν είναι ορατά τα σημάδια από τον ιδρώτα. Το θέαμα των ιδρωμένων αθλητών με τα λεκεδιασμένα ρούχα δεν θεωρούταν πρέπον για τα μάτια της λονδρέζικης ελίτ. Για το λόγο αυτό, εξαρχής απαγορεύτηκε οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο θα επικρατούσε και μία ομοιομορφία στο τερέν.
Στη σύγχρονη εποχή, το dress code του Γουίμπλεντον δεν καταργείται αποκλειστικά για λόγους παράδοσης.
Αντιδράσεις
Ανά τα χρόνια, έχουν υπάρξει τενίστες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον αναχρονιστικό «λευκό κανόνα». Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του πρώην νο.1 Αντρέ Αγκάσι. Από το 1988 έως και το 1990 “μποϊκόταρε” το τουρνουά Γουίμπλεντον για τον ενδυματολογικό περιορισμό.
«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Γουίμπλεντον δεν μου άρεσε. Ήμουν ένας απομονωμένος έφηβος από το Λας Βέγκας χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Απέρριπτα οτιδήποτε ξένο και το Λονδίνο δεν μπορούσε να φαντάζει πιο ξένο σε μένα. Απεχθάνομαι τους κανόνες, αλλά ιδιαίτερα τους αυθαίρετους. Γιατί πρέπει να φοράω λευκά; Δεν θέλω να φοράω λευκά. Γιατί πρέπει να έχει σημασία γι’ αυτούς τους ανθρώπους τι φοράω.»
Αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, το 2022, ο εξαναγκασμός της Μιχαέλα Μπουζαρνέσκου να αλλάξει σουτιέν προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια διεθνώς.
« Ο στηθόδεσμος ήταν μαύρος και φαινόταν λίγο μέσα από την μπλούζα, οπότε έπρεπε να το αλλάξω. Δανείστηκα από την προπονήτριά μου ένα, ευτυχώς είχε», εξήγησε μετά το ματς η Ρουμάνα τενίστρια.
Όπως επισήμαναν πολλές τενίστριες, που έσπευσαν να καταγγείλουν τη συμπεριφορά των υπεύθυνων του τουρνουά, το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και πρακτικό. Οι αθλήτριες που έχουν περίοδο υποβάλλονται σε ακόμα μεγαλύτερο στρες κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς πέρα από το ματς, πρέπει να ανησυχούν για το αν θα φανεί κάτι στα ρούχα τους.
Για πρώτη φορά το αίτημα των αθλητριών εισακούστηκε και τον Ιούνιο του 2023, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν στις γυναίκες τενίστριες να φοράνε μαύρο σορτσάκι ή εσώρουχο κάτω από την φούστα, αρκεί να μην ξεπερνάει το μήκος της.
Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr