Στα πυκνά και παγωμένα δάση της Σιβηρίας μια συγκινητική ιστορία επανένωσης δύο τίγρεων μετά από ένα έτος έδωσε ελπίδες στους επιστήμονες για τους πληθυσμούς των τίγρεων του Αμούρ, οι οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι τίγρεις Μπόρις και Σβετλάγια έχουν κοινή πορεία. Γεννήθηκαν το 2014 στη δασώδη οροσειρά Σιχοτέ-Αλίν της ανατολικής ασιατικής Ρωσίας – περιοχή όπου ζουν οι περισσότερες τίγρεις της Σιβηρίας – και έμειναν ορφανές σε ηλικία μόλις λίγων μηνών. Οι δύο μικρές τίγρεις τοποθετήθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κατά τη διάρκεια του οποίου τα ζώα εκτρέφονται όσο γίνεται λιγότερο με τη συμμετοχή ανθρώπινης επαφής.
Μόλις ο Μπόρις και η Σβετλάγια έγιναν 18 μηνών απελευθερώθηκαν στη φύση σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Wildlife Management», ένα χρόνο αργότερα ο Μπόρις διέσχισε «σχεδόν σε ευθεία γραμμή» την μεγάλη απόσταση που τον χώριζε με τη Σβετλάγια για να βρεθεί κοντά της. Έξι μήνες μετά οι δύο τίγρεις της Σιβηρίας καλωσόρισαν στον κόσμο τα μικρά τους.
Το επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Wildlife Management», που ασχολείται με τα μη οικόσιτα ζώα, δημοσίευσε μελέτη τον Νοέμβριο στην οποία περιγράφει την παρακολούθηση έξι μικρών ορφανών τίγρεων Σιβηρίας, μεταξύ των οποίων ο Μπόρις και η Σβετλάγια, που μετά την ένταξή τους σε πρόγραμμα για τη διατήρηση της άγριας ζωής με ελάχιστη ανθρώπινη επαφή, ο στόχος ήταν να επιστρέψουν με επιτυχία σε περιοχές όπου στο παρελθόν ευδοκιμούσαν οι πληθυσμοί τους ενώ σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, η λαθροθηρία είναι ο κύριος λόγος της θνησιμότητας και εξαφάνισης των τίγρεων της Σιβηρίας, γνωστές και ως τίγρεις του Αμούρ, οι οποίες ζουν στην Άπω Ανατολή της Σιβηρίας, κυρίως στην Οροσειρά Σιχοτέ-Αλίν. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση του πληθυσμού τους ευθύνεται και η απώλεια οικοτόπων από την εντατική υλοτόμηση και ανάπτυξη. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο στους New York Times, στη Ρωσία εκτιμάται πως ζουν σήμερα περίπου 485 με 750 τίγρεις Αμούρ. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, αναφέρει πως σε περισσότερα από 270.000 τ.μ. στην περιοχή της ανατολικής ασιατικής Ρωσίας, όπου ζούσαν οι τίγρεις της Σιβηρίας, δεν υπάρχουν πια τα άγρια αιλουροειδή.
Ερευνητής για τις τίγρεις της Σιβηρίας: Ο τρόπος που μαθαίνουν οι μικρές τίγρεις να κυνηγούν το θήραμά τους είναι «εξοργιστικός», αλλά «απαραίτητος»
Οι ειδικοί επιστήμονες της οργάνωσης «Wildlife Conservation Society» στη Ρωσία προτείνουν τη σωστή εκτροφή των ορφανών τίγρεων – έχουν χάσει τις μητέρες τους κυρίως από τους λαθροθήρες – ώστε να επιστρέψουν σε αυτές τις περιοχές και να αυξήσουν το είδος τους. Οι μικρές ορφανές τίγρεις μπαίνουν σε πρόγραμμα επανένταξης στην άγρια ζωή. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ερευνητές ταΐζουν τα μικρά μόνο με άγρια θηράματα. Μέσα σε λίγους μήνες οι μικρές τίγρεις κυνηγούν μόνες το θήραμά τους για να τραφούν. Πρόκειται για μικρά ζώα, όπως κουνέλια και φασιανούς αρχικά ενώ στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα στο χώρο των μικρών αιλουροειδών αγριογούρουνα και ελάφια.
Ο τρόπος που μαθαίνουν οι μικρές τίγρεις να κυνηγούν το θήραμά τους είναι «εξοργιστικός», αλλά «απαραίτητος», «είναι σαν ένα παιδί που προσπαθεί να λύσει ένα παζλ», είχε δηλώσει ο Αμερικανός ερευνητής τίγρεων με έδρα τη Ρωσία Ντέιλ Μικέλ το 2015 στο περιοδικό Smithsonian. Εκείνη την περίοδο το πρόγραμμα επανένταξης των τίγρεων στο φυσικό τους περιβάλλον βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο. Ο Μικέλ είναι τώρα ο κύριος συγγραφέας της νέας έρευνας για τις ορφανές τίγρεις και διευθυντής στην οργάνωση «Wildlife Conservation Society» στη Ρωσία. Ο Αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση των πληθυσμών των τίγρεων της Σιβηρίας από το 1992, δήλωσε πως η εξάσκηση στο κυνήγι των άγριων θηραμάτων βοήθησε τις μικρές τίγρεις όταν απελευθερώθηκαν στην άγρια φύση.
«Βασικά, τα δεδομένα έδειξαν πως τα ορφανά μικρά που μεγάλωσαν στην αιχμαλωσία και απελευθερώθηκαν ήταν εξίσου καλά όπως και οι άγριες τίγρεις στο κυνήγι, στοχεύοντας τα ίδια είδη άγριων θηραμάτων και πολύ σπάνια οικόσιτα ζώα», δήλωσε ο Μικέλ. Μόνο μία από τις μικρές τίγρεις «ξέφυγε», πέρασε τα σύνορα με την Κίνα και επιδόθηκε σε άγριο κυνήγι οικόσιτων κατσικιών. Μόλις η μικρή τίγρη επέστρεψε σε ρωσικό έδαφος οι επιστήμονες την αιχμαλώτισαν και την τοποθέτησαν σε ειδικό πρόγραμμα αναπαραγωγής ζωολογικού κήπου.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η μικρή τίγρη «που δεν έμαθε καλά το μάθημά της» αποτελεί εξαίρεση. Οι υπόλοιπες πέντε τίγρεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επανένταξης, καθώς και άλλες οκτώ, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί εντατικά, έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε έξι γέννες μικρών ενώ έχουν κυνηγήσει 132 θηράματα. Μεταξύ αυτών, ο Μπόρις και η Σβετλάγια αποτέλεσαν το πιο ισχυρό παράδειγμα καθώς οι ερευνητές θεωρούν πως η αποφασιστικότητά τους μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να σταματήσει να απειλείται με εξαφάνιση ο πληθυσμός των τίγρεων της Σιβηρίας.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ANO WCS
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr