Τα σπίτια που αποτυπώνονται στην αερολήψη βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο τμήμα εκείνο τους δάσους, που δεν επηρεάστηκε από την καταστροφική πυρκαγιά.
Εκεί έχει χτιστεί ένας σύγχρονος οικισμός, που όπως και στο Μάτι, έχει οικοδομηθεί μέσα σε πυκνό δάσος με πάρα πολλούς δρόμους που συχνά θυμίζουν λαβύρινθο.
Ο οικισμός διαθέτει 1.876 οικοπέδα και συνορεύει με τον πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου. Οι δημιουργοί του είχαν όραμα να δημιουργήσουν μια περιοχή ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, προστατεύοντας ταυτόχρονα το πράσινο και τον Δρυμό της Πάρνηθας.
Μάλιστα φρόντισαν να κατασκευάσουν μια τεχνητή λίμνη που σήμερα είναι γνωστή ως λίμνη Μπελέτσι. Ενώ προνόησαν για εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η πτήση από ψηλά στην ευρύτερη περιοχή καταγράφει ότι υπάρχουν αρκετά τυφλά σημεία που σε περίπτωση πυρκαγιάς ίσως αποδειχτούν μοιραία.
Η περιοχή έγινε γνωστή ως «Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του Συνεταιρισμού και σήμερα ονομάζεται Αγία Τριάδα. Ανήκει διοικητικά στην Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών (Κιούρκα) και αναπτύσσεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων.
Μέχρι τώρα έχουν χτιστεί περισσότερες από 800 κατοικίες και υπάρχουν περίπου χίλιοι μόνιμοι κάτοικοι. Στην ευρύτερη περιοχή όμως δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας και σήμανση στους δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά. Ζητούμενο είναι η προστασία του δάσους, αλλά και της ανθρώπινης ζωής που είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη. Κάτι που στο Μάτι αποδείχτηκε καταστροφικό και οδήγησε σε ανθρωποθυσία.
Γι αυτό το λόγο οι κάτοικοι μετά την τραγωδία στο Μάτι, απευθύνθηκαν προς τον Δήμαρχο Ωρωπού που ανήκουν και την Περιφερειάρχη με έντονο τρόπο για να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας. Στην επιστολή τους χαρακτηριστικά αναφέρουν:
“Μια πυρκαγιά η οποία θα ξεκινούσε από τα βόρεια (Μαλακάσα, Άγιο Μερκούριο) ή τα ανατολικά (Αφίδνες, Δροσοπηγή) με ανέμους 5-6 μποφόρ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει βιβλική καταστροφή όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρη την βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, έναν από τους τελευταίους δασικούς όγκους της Αττικής.
Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ένα σενάριο θέτει σε άμεσο κίνδυνο ολικής καταστροφής, περισσότερες από 800 κατοικίες στις περιοχές Δροσοπηγής, Αφιδνών, Αγίας Τριάδας, και περισσότερα από 22.000 στρέμματα δασικής βλάστησης”.
Δείτε την πτήση που φιλοξενείται στο youtube channel Up Drones:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr