Πολλοί αναγνωρίζουν στη Χίο τη φυσική ομορφιά της και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της ενώ παγκοσμίως είναι γνωστή ως ο κύριος εξαγωγέας μαστίχας. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η Χίος έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες και ερευνητές ως “γεωλογικός παράδεισος”.
Στα σπήλαια της Χίου βρίσκονται τα αρχαιότερα ιζηματογενή πετρώματα ενώ εντύπωση προκαλούν τα ρήγματα στο εσωτερικό και ο μεγάλος αριθμός καρστικών σχηματισμών. Ο Δρακοντόσπηλος αν και αποτελεί έναν ιδιαίτερα δύσβατο προορισμό, αποτελεί ενδεικτικό του σπηλαιολογικού πλούτου του νησιού.
Ο Δρακοντόσπηλος βρίσκεται στις ορθοπλαγιές του Πηγάνιου όρους πάνω από το χωριό Καρυές της Χίου σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων.
Πρόκειται για ένα μικρό οριζόντιο σπήλαιο με φυσικό άνοιγμα και σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Εκτός του σπηλαίου σχηματίζεται ένας εξώστης με μαγευτική θέα την πόλη της Χίου και τα Μικρασιατικά παράλια. Η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει εμφανές μονοπάτι.
Η ύπαρξη του σπηλαίου και η ανθρώπινη παρουσία σε αυτό χρονολογούνται από την αρχαιότητα όπως μαρτυρεί μία επιγραφή που είναι λαξευμένη στα τοιχώματα του:
“Ανήρ δικαίου αχούμενος εμαυτόν πυρί κατέκαυσα”
Σύμφωνα με τον Γυμνασιάρχη Αντώνιο Στεφάνου που επισκέφτηκε το σπήλαιο το 1953, το μηνοειδές σχήμα του “Σ”, χρονολογεί την επιγραφή στην εποχή των Διαδόχων (281-30 π. Χ), την εποχή δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μια σειρά στρατηγοί ανέλαβαν τη διοίκηση επιμέρους τμημάτων της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.
Πιθανολογείται ότι το σπήλαιο χρησίμευε στην αρχαιότητα ως τάφος ή άντρο.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Chiosphotos.gr από το εντυπωσιακό σπήλαιο:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr