Οι “δίδυμες σήραγγες” του Σκαραμαγκά που κόστισαν 22 εκατομμύρια ευρώ και εγκαταλείφθηκαν! Γιατί κατηγόρησαν μια ηλικιωμένη

Οι “δίδυμες σήραγγες” του Σκαραμαγκά που κόστισαν 22 εκατομμύρια ευρώ και εγκαταλείφθηκαν! Γιατί κατηγόρησαν μια ηλικιωμένη

Στο Σκαραμαγκά, παράλληλα της εθνικής οδού, βρίσκονται δύο σήραγγες, οι οποίες κατασκευάστηκαν την περασμένη δεκαετία, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Το έργο κόστισε 22 εκατομμύρια ευρώ και εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. Θα ήταν από τα σημαντικότερα έργα στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Δημοπρατήθηκε το 1997 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα ολοκληρωνόταν το 2001. Η Παντεχνική ήταν η τεχνική εταιρεία που το ανέλαβε, η οποία αρχικά υπέγραψε σύμβαση 13,46 εκατ. ευρώ με ορίζονται υλοποίησης το 2001.

Στο κόστος αυτό υπολογίζονταν και οι δαπάνες για απαλλοτριώσεις.

O κόμβος θα ένωνε την Περιφερειακή Αιγάλεω με την Ιερά Οδό και θα βοηθούσε σημαντικά στην εξομάλυνση της κυκλοφορίας

Ωστόσο, η Παντεχνική τον Απρίλιο του ίδιου έτους πρότεινε πολλές τροποποιήσεις για το έργο. Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων πρότεινε να κατασκευαστεί μια δίδυμη σήραγγα από την οποία θα διέρχεται η Εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη.

Η κατασκευή μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα επιβάρυνε το αρχικό κόστος, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα ξοδεύονταν για τις απαλλοτριώσεις .

Η τότε αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε την έγκριση της να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός και να κατασκευαστούν οι σήραγγες, ενώ σε σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι με αυτό τον τρόπο η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο θα το ολοκλήρωνε σε ακόμη πιο μικρό χρονικό διάστημα.

Το 2003 η Παντεχνική αποσύρθηκε από το έργο

Τελικά το έργο χρειαζόταν περισσότερα κονδύλια και περισσότερα χρήματα για απαλλοτριώσεις. Το νέο εμπόδιο που παρουσιάστηκε ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στο σημείο όπου πέρναγαν οι σήραγγες. Η γυναίκα είχε στην κατοχή της μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και ένα μικρό σπίτι.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδας ήταν κάποτε νησί. Ποιοι έμεναν στο κάστρο του Γλα και γιατί το εγκατέλειψαν ξαφνικά (drone) 

Το επίμαχο σπίτι στις σήραγγες του Σκαραμαγκά. Οι αρμόδιοι έριξαν εκεί όλη την ευθύνη και όχι στους υπολογισμούς τους

Η γυναίκα δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο τη δικαίωσε και δεν επέτρεψε στο Δημόσιο να απαλλοτριώσει το οικόπεδό της.

Σύμφωνα με την εκδίκαση της υπόθεσης, θα αποζημιωνόταν για την απαλλοτρίωση με 150 εκατ. δραχμές, τις οποίες όμως δεν θα μπορούσε να εισπράξει, καθώς δεν διέθετε τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας.

Το 2011 διενεργήθηκε νέα μελέτη του έργου που προέβλεπε την οριστική εγκατάλειψη των σηράγγων

Με σχετικό έγγραφο η τεχνική εταιρεία έπαψε και επίσημα τις εργασίες στον κόμβο και στις σήραγγες, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2003 με τις δαπάνες έως εκείνη τη στιγμή έφταναν τα 22 εκατ. ευρώ. Από τότε το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο να θυμίζει το αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο πολλές φορές λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε βίντεο drone με τις δίδυμες σήραγγες του Σκαραμαγκά, που «κατάπιαν» 22 εκατ. ευρώ:  

Το 2011 φάνηκε φως στο τούνελ με νέα μελέτη που ανατέθηκε από την περιφέρεια Αττικής, στην οποία οι σήραγγες εγκαταλείπονταν εκ νέου από τον σχεδιασμό που προέβλεπε την κατασκευή ενός τριπλού ανισόπεδου κόμβου που θα ένωνε τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με την Αθήνα και τον Πειραιά με κόστος άνω των 50.000.000 ευρώ.

Αυτό το έργο εντάχθηκε σε κοινοτική χρηματοδότηση τον Νοέμβριο του 2012 και απεντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ άλλα τέσσερα χρόνια μετά το 2017, ο κόμβος Σκαραμαγκά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής μόνο και μόνο για να «σκοντάψει» πάνω στον αγωγό φυσικού αερίου που «τρέχει» παράλληλα με τη Λ. Σχιστού.

Χαρακτηρίζοντας το ως έργο εθνικής σημασίας το περασμένο Φθινόπωρο, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ολοκλήρωση του έργου επανέρχεται στο προσκήνιο με την χρηματοδότηση του να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη δημοπράτηση να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Οι πιθανότητες αξιοποίησής του μεγάλου αυτού έργου δεν φαίνεται να είναι στα επόμενα σχέδια του κράτους και αυτό το επιβεβαιώνει η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζει κανείς με σκουπίδια και μπάζα που έχουν καλύψει της εισόδους τους υπενθυμίζοντας ότι ο χρόνος πολύ δύσκολα θα γυρίσει πίσω.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δείτε από ψηλά τις δίδυμες λίμνες. Πως δημιουργήθηκαν και τα σενάρια για μετεωρίτη (βίντεο drone) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.