Αχέροντας. Στα άδυτα του μυθικού ποταμού όπου o Χάρος οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη. Τι απέγινε η Αχερουσία Λίμνη (βίντεο)

Αχέροντας. Στα άδυτα του μυθικού ποταμού όπου o Χάρος οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη. Τι απέγινε η Αχερουσία Λίμνη (βίντεο)

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους αγαπούν τη φύση είναι οι πηγές του Αχέροντα. Ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

Οι πηγές του μυθικού ποταμού, που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης βρίσκονται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία.

Ακολουθώντας τις πινακίδες ο επισκέπτης φτάνει στο ποτάμι όπου γαλαζοπράσινα νερά, αιωνόβια πλατάνια και αναρριχώμενα φυτά  αγκαλιάζουν τους βράχους. Εκεί μπορεί να βουτήξει στα νερά του μυθικού ποταμού ή να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία, καγιάκ και πεζοπορία.

Ο Αχέροντας διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος Ιωαννίνων, ενώ άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη του Σουλίου και της Παραμυθιάς.

Ο Χάροντας και ο Κέρβερος

Η μία εκδοχή λέει ότι η ονομασία Αχέροντας βγαίνει από το «άχος» που τα αρχαία σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή προέρχεται από το «αχός» που σημαίνει «υπόκωφος θόρυβος» και το «ρέω». Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας είναι το ποτάμι που ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, για να καταλήξουν στον Άδη.

Όλοι έπρεπε να καταβάλουν ένα αντίτιμο για τη μεταφορά. Ο μόνος που δεν πλήρωσε, κατά τον Λουκιανό, ήταν ο Μένιππος.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι μία από τις Πύλες που οδηγούν στον Άδη βρισκόταν στη λίμνη Αχερουσία του Αχέροντα ποταμού. Η Αχερουσία λίμνη δεν υπάρχει πια. Αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του ’60.

Ο Χάρων, γιος του Ερέβους και της Νύκτας, ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.

Ο Χάρων οδηγεί τις ψυχές στον Άδη. Πίνακας του Alexander Litovchenko. 1860. Public Domain

Ο Κέρβερος ήταν ο υπηρέτης του Άδη και ακούραστος φρουρός στις πύλες του Κάτω Κόσμου. Ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια με ουρά δράκου και φιδίσια χαίτη. Αλυσοδεμένος στις πύλες του Αχέροντα φρόντιζε να κατασπαράσσει όποιον πήγαινε να το σκάσει από τον κόσμο των νεκρών.

Ο Ηρακλής στον δωδέκατο άθλο του, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των χεριών του, αιχμαλώτισε και μετέφερε τον Κέρβερο στον βασιλιά της Τίρυνθας και των Μυκηνών, Ευρυσθέα. Αυτός όμως τρομοκρατήθηκε και από τον φόβο τον έστειλε πίσω στον Άδη.

Ο Αχέρων Ποταμός σήμερα (Χάρτης 6 τμημάτων). Σχέδιο Δρ. Xαράλαμπος Γκούβας, ιδρυτής του «Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου»

Στο μέρος όπου ο Αχέροντας έσμιγε με τους παραποτάμους του Κωκυτό και Πυριφλεγέθοντα, βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο. Χτισμένο στην κορφή ενός λόφου, στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Αχερουσίας, που δεν υπάρχει πια, οι επισκέπτες μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών.

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι νεκροί μπορούσαν να προβλέπουν το μέλλον. Όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές και να πάρουν προβλέψεις για το μέλλον πήγαιναν εκεί. Σύμφωνα με τον Όμηρο, από αυτό το σημείο κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Τειρεσία και να πάρει χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη.

Η Αχερουσία, αντιστοιχεί στην σημερινή πεδιάδα του τ. Δήμου Φαναρίου και ήταν κατά τη μυθολογία η «χώρα του Άδη».

Εκτείνεται από το χωριό Χόικα μέχρι τη θάλασσα και από τη Χόικα μέχρι την Παραμυθιά. Διασχίζεται από τον Αχέροντα ποταμό και τους παραποτάμους του.

Η αρμοδιότητα του συγκεκριμένου νεκρομαντείου ήταν διαφορετική από αυτή των Δελφών και της Δωδώνης. Ο σκοπός του δεν ήταν η παροχή χρησμού, αλλά η διευκόλυνση της επικοινωνίας των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

Μια μεταγενέστερη παράδοση που σχετίζεται με την χριστιανική πίστη αναφέρει ότι τα νερά του Αχέροντα ήταν πικρά γιατί ένα τέρας που ζούσε στις πηγές τους, τα δηλητηρίαζε. Τα νερά έγιναν γλυκά όταν ο Άγιος Δονάτος, ο πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς, σκότωσε το τέρας. Από εκεί προήλθε και το όνομα του χωριού Γλυκή.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Το άγριο και μυστηριώδες νησί, που για πολλούς έχει την ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων. Το CNN την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τα επτά ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.