Ερευνητές και παπυρολόγοι χρησιμοποίησαν σύγχρονη τεχνολογία για να διαβάσουν έναν αρχαίο πάπυρο χωρίς να τον ανοίξουν φυσικά, αναδεικνύοντας την πρώτη εικόνα του περιεχομένου του.
Ο πάπυρος, που βρέθηκε θαμμένος κάτω από τέφρα στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ηράκλειο μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., είναι γνωστός με τον κωδικό PHerc. 172. Ανακαλύφθηκε το 1750 από έναν Ιταλό εργάτη γης στη βιβλιοθήκη ενός ρωμαϊκού αρχοντικού και ανήκει στους εκατοντάδες παπύρους που ανασκάφηκαν τότε. Μέχρι τώρα, εντοπίστηκαν κάποιες λέξεις, όπως «διατροπή», «φοβ» και «βίου».
Αυτή τη στιγμή, ο πάπυρος φιλοξενείται στις βιβλιοθήκες Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μέρος της ομάδας που συμμετέχει στο Vesuvius Challenge, έναν διαγωνισμό που προσφέρει χρηματικό έπαθλο για τη βοήθεια στην αποκρυπτογράφηση των παπύρων, κατάφερε να αναλύσει το κείμενο χρησιμοποιώντας τεχνικές ακτινοβολίας X-ray και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Το Vesuvius Challenge, μέσω ανακοίνωσής του, σημείωσε πως η πρόκληση του Βεζούβιου είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα για την ανθρωπότητα, καθώς ο πάπυρος πιθανότατα γράφτηκε από τον επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο. Οι γραφές που διακρίνονται στο βιβλίο συνάδουν με την εποχή του πρώτου αιώνα π.Χ. και ταιριάζουν με την γραφή άλλων έργων που αποδίδονται στον ίδιο συγγραφέα.
Για την αποκάλυψη του περιεχομένου του παπύρου, αυτός υποβλήθηκε σε ακτίνες Χ και οι εικόνες που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τρισδιάστατης αναπαράστασης του κειμένου. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να αναδειχθούν τα ίχνη μελανιού, αποκαλύπτοντας τα γράμματα ψηφιακά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου, Stephen Parsons, «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να διαβάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του παπύρου με μεγάλη ακρίβεια, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν».
Η ομάδα του Vesuvius Challenge σημείωσε επίσης ότι πολλοί πάπυροι παραμένουν ακόμα ανοιχτοί και κλειστοί, με την κοινότητα να αναπτύσσει νέες τεχνικές για την ανάγνωσή τους, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, την τεχνική micro-CT (απεικόνιση με ακτίνες Χ).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Musk Foundation, με την υποστήριξη του Ίλον Μασκ, με ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
![Βασίλης Δημάκης. Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου. «Μόνο σιωπή και ατελείωτες αναμνήσεις…»](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2025/02/δημακης-400x225.jpg)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ένταση στη δίκη Φιλιππίδη με τις ερωτήσεις του εισαγγελέα σε μάρτυρα. «Είναι βιαστής ή μάγκας άντρας;»
- Ο Τραμπ καταργεί με διάταγμα και τα χάρτινα καλαμάκια. «Πίσω στο πλαστικό»
- Παλαιό Φάληρο. Το θρυλικό υποβρύχιο Πρωτεύς ΙΙ έπιασε στεριά δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ (Drone)
- Διάβασαν αρχαίο ρωμαϊκό πάπυρο με τη χρήση ΑΙ. Πως έγινε η αποκρυπτογράφηση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ