Αυγά, παπούτσια, αλεύρι, γιαούρτια και διάφορα ζαρζαβατικά δέχονται κατά καιρούς πολιτικοί από εξοργισμένους πολίτες, ακτιβιστές ή τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Έτσι, δείχνουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές που ακολουθούν, αλλά και σε ακραίες δηλώσεις που έχουν κάνει. Είναι μια ένδειξη διαμαρτυρίας, που πολλοί τη θεωρούν αντιδημοκρατική και άλλοι την επικροτούν. Πάντως η δημόσια αποδοκιμασία ξεκίνησε από την αρχαιότητα.
Η πρώτη επίθεση με τρόφιμα έγινε το 63 μ.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός είχε σταλθεί ως κυβερνήτης στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Τυνησία και η Λιβύη. Όμως, η διακυβέρνησή του ήταν “κακόφημη και οδυνηρή” όπως ανέφερε ο Λατίνος ιστορικός Τάκιτος. Μια μέρα κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να του πετούν γογγύλια λόγω των σκληρών ποινών που επέβαλλε και των οικονομικών προβλημάτων.
Τζορτζ Μπους
Στις 14 Δεκεμβρίου 2008 ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δέχτηκε επίθεση με παπούτσι σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη.
Το παπούτσι πέταξε ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταντάρ αλ Ζαίντι. Εκείνη τη στιγμή ο αλ Ζαίντι φώναζε στα αραβικά «αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε». Ο Μπους έσκυψε την κατάλληλη στιγμή και δεν τον πέτυχε.
Λίγο αργότερα εκτόξευσε και το δεύτερο παπούτσι του, ενώ έλεγε “αυτό είναι για όλες τις χήρες και τα ορφανά και όλους αυτούς που έχουν πεθάνει στο Ιράκ”.
Αυτή τη φορά το παπούτσι θα έβρισκε τον στόχο του αν ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι δεν έβαζε το χέρι του μπροστά για να τον προστατέψει.
Οι φρουροί του Μπους έπεσαν πάνω του για να τον σταματήσουν. Τον άρπαξαν, τον ακινητοποίησαν και τον έσπρωξαν έξω από την αίθουσα.
Τον χτυπούσαν “μέχρι που άρχισε να κλαίει σαν μωρό” είπαν όσοι ήταν παρόντες.
Ο Μπους έδειξε ψυχραιμία και απάντησε αστειευόμενος “Αν θέλετε λεπτομέρειες, το παπούτσι του ήταν νούμερο 10”.
Αργότερα όταν τον ρώτησε ξανά ένας δημοσιογράφος για το περιστατικό, εκείνος είπε ότι ήταν ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή.
Και συνέχισε “Δεν είχαμε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε τίποτα. Έσκυψα για να γλιτώσω. Δεν είμαι θυμωμένος με το σύστημα. Πιστεύω ότι μια ελεύθερη κοινωνία αναδύεται που είναι απαραίτητη για τη δική μας ασφάλεια και την ειρήνη“.
Ο Αλ Ζαΐντι παραδόθηκε στον ιρακινό στρατό και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο. Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωναν και ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Διαδηλωτές στο Τορόντο και το Μόντρεαλ άρχισαν να πετούν παπούτσια στις αφίσες του Μπους ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Αλ Ζαΐντι. Πολλοί τον χαρακτήρισαν ήρωα. Υποστήριζαν ότι ο πραγματικός εγκληματίας ήταν ο Μπους.
Αρχικά καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά η ποινή του μειώθηκε στον έναν χρόνο. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος περίπου πέντε μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Αλ Ζαΐντι δέχτηκε επίθεση με παπούτσι από έναν Ιρακινό δημοσιογράφο, ο οποίος τον κατηγορούσε ότι δούλευε υπέρ της δικτατορίας στο Ιράκ. “Αντέγραψε την τεχνική μου” είπε ο Αλ Ζαΐντι.
Στις αραβικές χώρες θεωρείται μεγάλη προσβολή η ρίψη παπουτσιού σε κάποιον. Μεγάλη αγένεια θεωρούν ακόμη και να δείξει κάποιος τη σόλα του παπουτσιού του.
Γιώργος Παπανδρέου
11 Σεπτεμβρίου 2010. Ο πρώην πρωθυπουργός αποχωρούσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας 49χρονος Θεσσαλονικιός του έβγαλε το παπούτσι του και του το πέταξε, χωρίς όμως να καταφέρει να τον πετύχει. Παράλληλα, φώναζε “Είσαι προδότης, δεν είσαι πατριώτης”.
Η προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού τον ακινητοποίησε και εκείνος φέρεται να είπε “είναι χούντα, μας παίρνουν τα σπίτια”.
Τόσο ο δράστης όσο και η 15χρονη κόρη του που τον συνόδευε, οδηγήθηκαν στο τμήμα. Όμως, λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ο πρωθυπουργός δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον του.
Ο δράστης ήταν ο 49χρονος ακτινολόγος Στέργιος Πραπεβέζης. Ήταν μέλος του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου.
Ο Πραπεβέζης ανέφερε ότι ήταν “μια πολιτική πράξη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης και θα πεταχτούν πολλά ακόμη παπούτσια εναντίον του”.
Όπως αποδείχθηκε ήταν μια προσχεδιασμένη επίθεση. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου έγραφε “Κάλεσμα στους κατοίκους των πολυκατοικιών στις λεωφόρους Βασιλίσσης Όλγας και Εγνατίας να υποδεχτούν τον πρωθυπουργό από το μπαλκόνι τους με τα παλιά τους παπούτσια. Τον πρωθυπουργό της νέας τάξης του ΔΝΤ, της ΕΚΤ των τοκογλύφων όπως του αξίζει για τα ψέματα που είπε και συνεχίζει να λέει”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε συνέχεια στο περιστατικό.
Τόνι Μπλερ
Τον Μάρτιο του 2010 δημοσιεύτηκε η αυτοβιογραφία «Ένα ταξίδι» του πρώην Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του στο Δουβλίνο τον Σεπτέμβριο του ίδιο έτους, δέχτηκε επίθεση από Ιρλανδούς διαδηλωτές με αυγά, πλαστικά μπουκάλια και παπούτσια.
Οι περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν ότι ο Μπλερ είπε ψέματα και πως εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. “Στείλτε τον φυλακή για γενοκτονία” έλεγαν.
Κανένα από τα αντικείμενα που πετάχτηκαν δεν πέτυχαν τον πρώην πρωθυπουργό και η αστυνομία έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τόνι Μπερ ήταν ο στόχος. Μέλη της οργάνωσης ακτιβιστών “Fathers 4 Justice” του έριξαν προφυλακτικά γεμάτα με μοβ αλεύρι και ένα από αυτό τον πέτυχε στην πλάτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Δύο άνδρες ηλικίας 50 και 36 ετών συνελήφθησαν.
Όπως ανέφεραν το έκαναν για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην πολιτική του πρώην πρωθυπουργού, να βοηθήσει τους χωρισμένους πατέρες να έχουν περισσότερα δικαιώματα στην ανατροφή των παιδιών τους.
Το ζεύγος Κλίντον
Το 2001 καθώς ο Μπιλ Κλίντον έβγαινε από ένα κατάστημα με αντίκες στη Βαρσοβία, ένας 19χρονος του πέταξε ένα αυγό. Ο Κλίντον αντέδρασε ψύχραιμα, έβγαλε το σακάκι του και συνέχισε τη βόλτα του στην πόλη. Αργότερα, δήλωσε “είναι καλό που οι νέοι αντιδρούν και είναι θυμωμένοι με κάτι”.
Θεόδωρος Πάγκαλος
Γιαούρτια πέταξαν στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, σε ταβέρνα στα Καλύβια. Το περιστατικό έγινε τον Μάρτιο του 2011 με αφορμή τη δήλωση του Πάγκαλου ότι “μαζί τα φάγαμε”. Ο Πάγκαλος είχε βρεθεί στο σημείο ώστε να συζητήσει με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Οι κάτοικοι άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν και να φωνάζουν ότι “δεν τα φάγαμε μαζί”.
Διμοιρία των ΜΑΤ κατέφθασε στην περιοχή και ο κ. Πάγκαλος φυγαδεύτηκε καταγγέλωντας ότι οι επιτιθέμενοι ήταν τοπικά στελέχη του Σύριζα.
Νικολάς Μαδούρο
Το 2015 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο οδηγούσε ένα λεωφορείο στην Αράγκουα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα μάνγκο. Το φρούτο το πέταξε μια γυναίκα η Μαρλένι Ολίβο. Πάνω του έγραφε “Αν μπορείς, τηλεφώνησέ μου” μαζί με το όνομα και το τηλέφωνό της.
Η γυναίκα αντιμετώπιζε οικιστικό πρόβλημα και τελικά ο Μαδούρο επικοινώνησε μαζί της και της παραχώρησε ένα διαμέρισμα. Αυτά δεν είναι παρά μερικά από τα παραδείγματα επιθέσεων κυρίως με ζαρζαβατικά εναντίον πολιτικών. Οι επιθέσεις με τούρτες είναι ένα ξεχωριστό θέμα με δεκάδες θύματα.
Μάλλον όμως κανείς δεν άλλαξε την πολιτική του επειδή αποδοκιμάστηκε δημόσια. Οι πολιτικοί δεν φοβούνται ένα παπούτσι ή μια τούρτα. Με αυτά δεν χάνουν την εξουσία.
Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι η ψήφος των πολιτών.
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Αυτά είναι τα 5 μεγάλα ψέματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μύθος και πραγματικότητα πίσω από τα πρωτοσέλιδα και την προπαγάνδα
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ