Η χορτοφαγία αν και συχνά αναφέρεται ως μόδα ή ως μία σύγχρονη έκφραση, στην πραγματικότητα εντοπίζεται ήδη από την αρχαιότητα. Η περίπτωση του μαθηματικού της αρχαιότητας, Πυθαγόρα, είναι χαρακτηριστική.
Ανά τους αιώνες μια σειρά καλλιτέχνες και διάσημες ιστορικές προσωπικότητες επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής. Άλλοι ακολουθώντας τις επιταγές της θρησκείας τους και άλλοι ακολουθώντας τους κανόνες της ηθικής τους.
Πυθαγόρας
Ένας από το αρχαιότερους βίγκαν πιστεύεται πως ήταν ο Πυθαγόρας. Αν και ο ίδιος δεν άφησε χειρόγραφα που να αποδεικνύουν αυτή την υπόθεση, στις περισσότερες ιστορικές πηγές αναφέρεται πως ο αρχαίος μαθηματικός ακολουθούσε μια αυστηρή δίαιτα, στην οποία δεν περιλαμβάνονταν ζωικά παράγωγα, ούτε κρεάς.
Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν πως είχε εκφράσει ανοιχτά την πεποίθηση περί κατάργηση της κρεοφαγίας ενώ γράφεται πως θεωρούσε ανήθικη τη θανάτωση και εκμετάλλευση των ζώων καθώς υποστήριζε ότι όλα τα έμβια όντα έχουν ψυχή και συναισθήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πριν την επικράτηση του όρου “χορτοφαγία” (vegetarianism) τη δεκαετία του 1840, η εν λόγω διατροφή χαρακτηριζόταν “Πυθαγόρεια” και οι ακόλουθοί της “Πυθαγόρειοι”.
Οι Πυθαγόρειοι πιθανολογείται πως επινόησαν εναλλακτικές λύσεις για τις θυσίες ζώων, μέσω κατασκευής ομοιωμάτων ζώων από φυτικές ύλες. Ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή για θρεπτικούς και ηθικούς λόγους.
Σύμφωνα με το Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Πυθαγόρας είχε πει: “Εφ’ όσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Όσο σφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη”.
Μαχάτμα Γκάντι
Ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής, Μαχάτμα Γκάντι, υπήρξε χορτοφάγος από την παιδική του ηλικία, καθώς μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε μεταξύ άλλων και τη χορτοφαγία. Στα χρόνια της εφηβείας του, ο Γκάντι έκανε “την επανάστασή” του.
Απομακρύνθηκε από τις οικογενειακές παραδόσεις, ξεκίνησε το κάπνισμα και εμπλούτισε τη διατροφή του με κρέας. Ωστόσο, την περίοδο που σπούδαζε Νομική στην Αγγλία, αποφάσισε να μυηθεί ξανά στην χορτοφαγία. Ήταν μία δύσκολη και απαιτητική απόφαση, καθώς έπρεπε να περπατά περίπου είκοσι χιλιόμετρα τη μέρα, προκειμένου να βρει το πλησιέστερο χορτοφαγικό εστιατόριο.
Φραντς Κάφκα
Ο Γερμανόφωνος λογοτέχνης εβραϊκής καταγωγής, Φραντς Κάφκα, υπέφερε από χρόνιες πεπτικές παθήσεις, τις οποίες προσπάθησε να αντιμετωπίσει υιοθετώντας μία χορτοφαγική διατροφή εμπλουτισμένη με γαλακτοκομικά προϊόντα. Ταυτόχρονα απέκτησε μια σειρά από διατροφικές συνήθεις, τις οποίες προσπαθούσε να τηρεί ευλαβικά. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν το μάσημα της τροφής εκατό φορές το λεπτό.
Εκτός όμως από την υγεία του, που τον ανάγκασε ουσιαστικά να γίνει χορτοφάγος, ο Κάφκα είχε και ηθικούς ενδοιασμούς ως προς την κατανάλωση κρέατος. Λέγεται μάλιστα ότι όταν σταμάτησε να τρώει κρέας, επισκέφτηκε με έναν φίλο του ένα ενυδρείο και ψιθύρισε στα ψάρια, “τώρα μπορώ να σας κοιτάζω κατάματα έχοντας καθαρή τη συνείδησή μου”.
Λέων Τολστόι
Μία από τις διασημότερες προσωπικότητες και βασικός θεμελιωτής του χορτοφαγικού κινήματος ήταν ο Ρώσος συγγραφέας, Λέων Τολστόι. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, εγκατέλειψε τα “εγκόσμια” και αποφάσισε να ζήσει πιο κοντά στη φύση, μακρυά από τη δόξα και τα πλούτη του. Η ιδιαίτερη πίστη του στον Χριστιανισμό δεν του επέτρεψε να ανέχεται τη βία κατά των ανθρώπων και των ζώων, γι’ αυτό και είχε απορρίψει το κρέας από τη διατροφή του.
Στην εισαγωγή του βιβλίου “The Ethics of Diet” του Χάρολντ Γουίλιαμς, ο Τολστόι διηγήθηκε την επίσκεψή του σε ένα σφαγείο, όπου είδε την οδύνη των ζωντανών και την αδιαφορία των κρεοπωλών, προσπαθώντας να στηλιτεύσει την απάθεια που δημιουργείται λόγω της εργασίας απέναντι στην βαρβαρότητα της σφαγής.
Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ο σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, ήταν από τους πιο “σκληροπυρηνικούς” χορτοφάγους.
Η πληροφορία αυτή βασίστηκε στις προσωπικές σημειώσεις του ζωγράφου, στις οποίες αν και δεν αναφέρει αν έτρωγε ο ίδιος κρέας ή όχι, περιγράφει την βαθιά ανησυχία του για την καλή μεταχείριση των ζώων και τον τρόμο που τον διαπερνά στη σκέψη ότι τα ζώα μεγαλώνουν για να σκοτωθούν και να καταναλωθούν από ανθρώπους.
Ο ντα Βίντσι υπήρξε άλλωστε θερμός ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων ενώ συνήθιζε να αγοράζει πουλιά από τη ρωμαϊκή αγορά, προκειμένου να τα απελευθερώσει από τα σιδερένια δεσμά τους.
αρχική φωτογραφία: O Πυθαγόρας στηρίζει τη χορτοφαγία, πίνακας του Peter Paul Rubens (1610-1630) Πηγή: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr