Αναδημοσίευση από «Καθημερινή», ρεπορτάζ της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Η λίστα με τις ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες στην Αττική, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, προκάλεσε μια μικρή έκπληξη σε όσους επισκέπτονται συχνά τις παραλίες της Αττικής.
«Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια και προδιαγραφές κάνει μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ, ούτε σε ποιο εργαστήρια. Δεν μας στέλνουν κάποιο έγγραφο για το τι ακριβώς μετράνε, πώς το μετράνε ή πότε θα έρθουν για τις μετρήσεις» λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Ο ίδιος σημειώνει πως η Γλυφάδα βλέπει επανειλημμένα παραλίες της να χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ, την ίδια στιγμή που οι ίδιες παραλίες βραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες τα τελευταία επτά χρόνια. «Και ακριβώς επειδή τα κριτήρια για τη Γαλάζια Σημαία είναι πολύ αυστηρά και γίνονται μετρήσεις διαρκώς, ο δήμος θεωρεί πως αυτές οι λίστες του ΠΑΚΟΕ, οι οποίες και κάθε καλοκαίρι κυκλοφορούν ευρέως και αναπαράγονται διαρκώς στο διαδίκτυο, μας δυσφημίζουν» τονίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας.
Η Δαρεία Νεφέλη Βουρδουμπά, περιβαλλοντολόγος-ωκεανογράφος και υπεύθυνη του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, λέει στην «Κ» πως ο τρόπος που γίνονται οι μετρήσεις των υδάτων είναι πολύ συγκεκριμένος.
Όπως σημειώνει, καθ ’ύλην αρμόδιος για τις εν λόγω μετρήσεις είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων με τις κατά τόπους διευθύνσεις υδάτων που έχει στις Περιφέρειες. «Εμείς λοιπόν λαμβάνουμε υπ’ οψιν μας τις επίσημες μετρήσεις του κράτους, οι οποίες διενεργούνται από ιδιωτικά εργαστήρια πιστοποιημένα από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης)» σημειώνει η κ. Βουρδουμπά διευκρινίζοντας πως οι μετρήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας (2006/7/ΕΚ), η οποία θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τη δειγματοληψία και τη συχνότητα αυτής.
«Ο μόνος αρμόδιος για να κάνει ελέγχους και να δημοσιοποιεί αποτελέσματα για την καταλληλότητα/ακαταλληλότητα των παραλιών είναι το κράτος» σημειώνει από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης. «Γι’ αυτό κι εξετάζουμε τη λήψη νομικών μέτρων για την διασφάλιση της αξιόπιστης κι έγκυρης πληροφόρησης του κοινού», λέει ο ίδιος στην «Κ».
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των παραπάνω εργαστηριακών ελέγχων για την Αττική, θα δημοσιευτούν στις αρχές της εβδομάδας στο patt.gov.gr.
Η θέση του ΠΑΚΟΕ
Το ΠΑΚΟΕ, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του, είναι ένας ανεξάρτητος, ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός φορέας «καταξιωμένος από τους αγώνες του». Στο δελτίο Τύπου της λίστας με τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες σημειώνει πως: «οι προσδιορισμοί μικροβίων γίνονται στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ από επιστήμονες με εμπειρία. Επίσης τις δειγματοληψίες πραγματοποιούν συνεργεία εξειδικευμένων εθελοντών με τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία».
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστουδουλάκης αναφέρει τα εξής: «ακολουθούμε και εμείς τον τρόπο μέτρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας. Φέτος πήραμε συνολικά 776 δείγματα, 247 στην Αττική και 529 στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτά τα 247, τα 21 δείγματα στην Αττική, είναι ακατάλληλα. Παρόλα αυτά, είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι και από πρόπερσι».
Στην ερώτηση πως γίνεται να βγαίνουν «ακατάλληλες» παραλίες οι οποίες είναι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες, ο κ. Χριστοδουλάκης απαντά τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τους δήμους, κάνουμε αδιαλείπτως τη δουλειά μας εδώ και 44 χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αττική παίρνει γύρω στα 400 δείγματα και τα…401 είναι κατάλληλα. Η Γενική Γραμματεία Υδάτων εκπροσωπεί την εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τουρισμό παρά για την καταλληλότητα των παραλίων. Στην Αττική το ποσοστό των ακατάλληλων φέτος είναι 8,5%. Έπρεπε να είναι όλες κατάλληλες για να είμαστε ευχαριστημένοι;»
Έντονη διαμάχη ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και ΠΑΚΟΕ
Πάντως, η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) βλέπει συγκεκριμένους λόγους και κίνητρα πίσω από τις λίστες του ΠΑΚΟΕ, κάνοντας λόγο μέχρι και για οικονομικούς εκβιασμούς εκ μέρους της ΜΚΟ, σε δημάρχους διάφορων περιοχών της Ελλάδας. Στις 21/3/2023 μάλιστα, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το ΠΑΚΟΕ για πλήθος παράνομων πρακτικών.
Αναφέρεται για παράδειγμα πως ο δήμαρχος Αγκιστρίου, Γιάννης Αθανασίου κατήγγειλε πως «στις 12/7/2016 το ΠΑΚΟΕ μας πλησίασε για καταβολή πόσου διενέργειας εκδηλώσεων, γιατί σύμφωνα με τις μετρήσεις της ο δήμος είχε από τις καθαρότερες παραλίες. Μετά την απόρριψή μας έγινε η δημοσίευση για την ακαταλληλότητά τους».
Επίσης, ο Δημάρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σημείωσε πως η ΜΚΟ «έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για εκβιαστικές πρακτικές, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και τη δικαιοσύνη όταν σειρά Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας κατήγγειλαν ευθέως ότι το ΠΑΚΟΕ τους εκβίαζε και έβγαζε το νερό ακατάλληλο. Στον δικό μας Δήμο έχουν δει κατ’ επανάληψη μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που δε συνάδουν με τις αντίστοιχες μετρήσεις πιστοποιημένων κρατικών φορέων, ενώ παράλληλα ο Δήμος έχει δεχτεί προτάσεις για συνεργασία με τον φορέα με οικονομικά ανταλλάγματα, χωρίς προφανώς να έχει ανταποκριθεί ποτέ θετικά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ απαντά με τη σειρά του πως όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «είναι κακοήθειες και ψέματα» και σημειώνει ότι έχουν από πλευράς τους καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του δήμαρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αλλά και κατά της ΚΕΔΕ.
Τέλος, όσον αφορά τον δήμαρχο Γλυφάδας, ο οποίος είδε φέτος δύο βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες στη λίστα του ΠΑΚΟΕ, ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» πως θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του ΠΑΚΟΕ, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να λέει στην «Κ» πως θα στηρίξει όσους Δήμους κινηθούν νομικά κατά της ΜΚΟ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πώς άλλαξε η συμπεριφορά παιδιών μετά από 21 μέρες χωρίς κινητό. Το κοινωνικό πείραμα σε σχολείο της Αγγλίας
- Βίντεο από τη διάσωση της 32χρονης ερευνήτριας που είχε εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στο Μπέργκαμο
- Στόλισαν σπίτι στο Χαλάνδρι με 17.000 λαμπάκια. Τι λέει ο ιδιοκτήτης
- Ξεκινάει σήμερα το «Καλάθι του Άη Βασίλη». Μέχρι πότε θα διαρκέσει, τι θα περιλαμβάνει
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ