Διακοπές στα νησιά off season. Μια αλησμόνητη εμπειρία

Διακοπές στα νησιά off season. Μια αλησμόνητη εμπειρία

Τα ταξίδια στη λεγόμενη off season περίοδο είναι ιδανικά και αποκαλύπτουν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών και χαλάρωσης.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, είναι δύο μήνες που αποκαλούνται «μικρό καλοκαίρι».

Καύσωνας

Αρχικά ξεχάστε τις υψηλές θερμοκρασίες με τα 40άρια που είναι η νέα πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο καιρός είναι δροσερός χωρίς να κάνει κρύο και να χάνει ο ταξιδιώτης το αίσθημα της καλοκαιρινής ραστώνης.

Τα μελτέμια έχουν φύγει μαζί  με τον Αύγουστο και μπορείτε να κάνετε μπάνιο σε όποια παραλία επιθυμείτε!

Το Σεπτέμβρη η θάλασσα είναι γεμάτη ψάρια για όσους θέλετε να τα παρατηρείτε με τη μάσκα θαλάσσης στη Χαβάη της Νάξου

Το ίδιο ισχύει για την Χαβάη, μια γραφική παραλία στη Νάξο. Βρίσκεται στο δρόμο λίγο πριν το Αλυκό, κρυμμένη μέσα στο δάσος από κέδρους. Έχει λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Τα βράχια και οι αμμόλοφοι δημιουργούν μικρές, πριβέ «παραλίες» ενώ το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό. Το Σεπτέμβρη η θάλασσα είναι γεμάτη ψάρια για όσους θέλετε να τα παρατηρείτε με τη μάσκα θαλάσσης.

Δωμάτια

Στα ξενοδοχεία οι κρατήσεις είναι απλή υπόθεση, πιο προσιτή και διαλέγετε εσείς που θα μείνετε ενώ στην υψηλή περίοδο πολλοί μένουν όπου βρουν λόγω της υψηλής ζήτησης. Ξενοδοχεία με υψηλή τιμή τον Αύγουστο είναι σαφώς φθηνότερα στα τέλη Σεπτέμβρη. Το προσωπικό πιο ξεκούραστο και η εξυπηρέτηση πιο άμεση.

Εστίαση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι σε πολλά νησιά πρέπει ο επισκέπτης να έχει κάνει κράτηση ακόμη και σε παραδοσιακές ταβέρνες.

Σε off season, απλά ξεκινάτε το δείπνο την ώρα που θέλετε και πάντα υπάρχει τραπέζι για όλους. Λιγότερη φασαρία, καλύτερο σέρβις καθώς και το προσωπικό διαθέτει περισσότερο χρόνο για ξεκούραση.

Οι κάτοικοι, που συνήθως απασχολούνται κι αυτοί στον τουρισμό, γίνονται ακόμα πιο φιλόξενοι, καθώς έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι ασυνήθιστο να σας ανοίξουν το σπίτι τους για ένα καφέ και να σας πουν ιστορίες του χωριού αν σας ενδιαφέρει η λαογραφία.

Η κίνηση

Τον Αύγουστο το κυκλοφορικό των μεγαλουπόλεων μεταφέρεται στα νησιά. Μποτιλιάρισμα για τους σημαντικούς οικισμούς, το λιμάνι και τις διάσημες παραλίες.

Το πάρκινγκ δυσεύρετο. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει εκτός τουριστικής αιχμής.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι θερμοκρασίες είναι πιο φιλικές για δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η αναρρίχηση καθώς πολλά νησιά έχουν χαράξει μονοπάτια στα βουνά τους και η εμπειρία είναι υπέροχη. Άλλωστε όλα τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται για τα μονοπάτια τους.

Στο ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, ευδοκιμεί το Ασύρτικο,  γνωστό ως το «λευκό διαμάντι» του νησιού. Είναι ένα ευέλικτο σταφύλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ξηρών και γλυκών κρασιών

Ένα από τα πιο μαγικά περιπατητικά μονοπάτια έχει αναδειχθεί αυτό που συνδέει την Οία με τα Φηρά όπου οι ταξιδιώτες περπατάνε στην άκρη της Καλντέρας. Η θέα είναι μοναδική και η εμπερία αξέχαστη, αν φυσικά είστε από αυτούς που απολαμβάνουν την πεζοπορία.

Το μονοπάτι καλύπτει περίπου 7-8 χλμ σε μερικά από τα πιο συναρπαστικά τοπία του νησιού.

Έθιμα και παραδόσεις

Η περίοδος έχει και πολλά δρώμενα και παραδοσιακά πανηγύρια.

Στην Κω σύμφωνα με ένα Βυζαντινό έθιμο, η Πρωτοχρονιά, η αρχή της Ινδίκτου, γιορτάζεται την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη. Το βράδυ της παραμονής της πρωτομηνιάς, οι κάτοικοι αφήνουν κάτω από τα αστέρια την «Αρκιχρονιά», ένα μείγμα από καρπούς ευφορίας, όπως ρόδι, σταφύλι και καρπούζι, τους οποίους φιλούσαν επί ένα χρόνο. Πριν βγει ο ήλιος το ρίχνουν στη θάλασσα και αφήνουν 40 κύματα να το χτυπήσουν.

Παρόμοια έθιμα με ρίζες στο Βυζάντιο υπάρχουν στη Ρόδο όπου η Αρχιχρονιά αποτελείται από στάχυα και στάρι και οι ντόπιοι την κρεμούν στο κεντρικό δοκάρι που στηρίζει τη στέγη του σπιτιού τους.

Κρήτη

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τον Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Τίμιου Σταυρού στον Ψηλορείτη. Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτέμβρη, ντόπιοι και επισκέπτες φτάνουν στην πιο ψηλή κορυφή του νησιού, με υψόμετρο 2456 μέτρα για να διανυκτερεύσουν και να γιορτάσουν το επόμενο πρωί στο ομώνυμο εκκλησάκι. Η ανάβαση διαρκεί 4-5 ώρες και η θέα είναι ασύγκριτη! Στον Ψηλορείτη θα δείτε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία το φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης είναι ιδιαίτερα.

Ο οίνος είναι μια διαφορετική εμπειρία και το οινοτουριστικό ταξίδι, μια νέα πραγματικότητα που συνοδεύεται με ξεναγήσεις σε οινοποιεία. Οι βόλτες στους αμπελώνες, την περίοδο του τρύγου και η δοκιμή κρασιών σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη μέρα, πέρα από τα συνηθισμένα αξιοθέατα,

Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου, επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε εκλεκτές γεύσεις και φυσικά το Μοσχάτο που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στο νησί.

Στο ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, ευδοκιμεί το Ασύρτικο,  γνωστό ως το «λευκό διαμάντι» του νησιού. Είναι ένα ευέλικτο σταφύλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ξηρών και γλυκών κρασιών. Το Ασύρτικο επαινείται συχνά για την ικανότητά του να παλαιώνει με χάρη, με ορισμένα κρασιά να αναπτύσσουν περίπλοκες γεύσεις και αρώματα με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από το Ασύρτικο, η Σαντορίνη καλλιεργεί και άλλες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Αηδάνι και το Αθήρι.

Επίσης στη Σαντορίνη ο  επισκέπτης έχει την ευκαιρία χωρίς την πολυκοσμία που επικρατεί κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, να πραγματοποιήσει την ξενάγηση του σε δύο από τα πολιτιστικά «κοσμήματα» του νησιού που δεν είναι άλλα από το Προϊστορικό & Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαία λατομεία

Οι λάτρεις της αρχαιολογίας οπωσδήποτε σε off season περίοδο είναι απαραίτητο να επισκεφθούν τα αρχαία λατομεία της Πάρου όπου η ζέστη και ο κόσμος είναι υποφερτά. Το Παριανό μάρμαρο ήταν γνωστό στους αρχαίους ως παρία λίθος ή λυχνίτης, καθώς η εκμετάλλευση γινόταν στις υπόγειες στοές με το φως των λυχναριών. Είναι ένα λευκό, ομογενές μάρμαρο με χαρακτηριστική ακτινοβολία και μεγάλη απερατότητα από το ηλιακό φως.

Τα αρχαία λατομεία διατηρούνται σήμερα στην κοιλάδα των λατομείων κοντά στο χωριό Μαράθι. Το πιο γνωστό λατομείο λυχνίτη με υπόγειες στοές ονομάζεται σπήλαιο των νυμφών και παρουσιάζει μεγάλη έκταση υπόγειων έργων.

Η εμπορική εκμετάλλευση του λυχνίτη, ύστερα από μια μεγάλη παύση στα Βυζαντινά χρόνια, γνώρισε και πάλι ανάπτυξη κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, οπότε γινόταν εξαγωγή μαρμάρου στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ή στη Βενετία.

Ο χώρος των λατομείων αποτελεί επισκέψιμο μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας. Στη σύγχρονη εποχή συνεχίζεται η εξόρυξη του μαρμάρου από λατομεία σε άλλα σημεία της Πάρου αλλά η ποσότητα είναι περιορισμένη.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες όταν βρεθούν στα νησιά περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Αρκετοί δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξαιτίας της εργασίας τους αλλά όσοι έχουν τη δυνατότητα και δεν το έχουν δοκιμάσει, χάνουν μια ξεχωριστή εμπειρία, που συνδυάζει το χαμηλό κόστος με τις υψηλές υπηρεσίες.

Κλείστε τώρα εισιτήριο στο https://www.bluestarferries.com/ και ανακαλύψτε το Αιγαίο σε μήνες off season. Σίγουρα αξίζει!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.