Δέκα πρωτοχρονιάτικα πρωτοσέλιδα της εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” δείχνουν πώς άλλαζε η χώρα, οι αγωνίες των πολιτικών και τα προβλήματα των πολιτών. Από τον εμφύλιο πόλεμο, στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε που άρχιζε η οικονομική κατηφόρα και κανείς μας δεν το είχε αντιληφθεί. Ούτε καν αυτοί που μας έσπρωχναν.
1 Ιανουαρίου 1949
Μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΒΗΜΑ” την Πρωτοχρονιά του 1949 αναφέρεται στο Σχέδιο Μάρσαλ, την οικονομική υποστήριξη της Αμερικής σε οποιαδήποτε χώρα κινδύνευε να βρεθεί υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.
“Σημερινή κυβέρνηση” ήταν η κυβέρνηση του ηλικιωμένου και άρρωστου Θεμιστοκλή Σοφούλη.
1 Ιανουαρίου 1953
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α. για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Αν και οι πολιτικοί το διέψευσαν επανειλημμένα, ο δημοσιογράφος υποστήριζε ότι σκόπευαν να συζητήσουν σχετικά με μία πιθανή διάσκεψη ειρήνης με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Η “πάγκοινη και μόνη ελληνική ευχή” ήταν να αποδειχθεί ο Στρατάρχης Παπάγος αντάξιος των καθηκόντων που τού ανατέθηκαν, όταν κέρδισε τις εκλογές.
1 Ιανουαρίου 1959
Σχεδόν αποκλειστικά για την Κύπρο ήταν το πρωτοσέλιδο της 1ης Ιανουαρίου του 1959.
Ο Βασιλιάς Παύλος ευχόταν να λυθεί γρήγορα το θέμα της Κύπρου.
Στα δεξιά, η προκήρυξη του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Διγενή, τονίζει ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι την απελευθέρωση των Κυπρίων.
1 Ιανουαρίου 1963
Σε εκλογικό οργασμό βρισκόταν η χώρα την Πρωτοχρονιά του 1963.
“Έτος Αληθούς Δημοκρατίας” έγραφε το διάγγελμα του Γεωργίου Παπανδρέου, που καλούσε τον κόσμο σε “τίμιες” εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
Δύο μέρες πριν, ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Οι εκλογές του Φεβρουαρίου ’64 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και κέρδισε η Ένωση Κέντρου.
1 Ιανουαρίου 1965
Δύο χρόνια αργότερα, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπόσχεται αύξηση των εισοδημάτων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εύχεται ένωση με την Κύπρο, ενώ στο κάτω μέρος της σελίδας ανακοινώνεται η απόφαση να ανεγερθεί η Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Ζωγράφου και να τεθεί σε λειτουργία το Χημείο στην οδό Σόλωνος.
1 Ιανουαρίου 1972
Την πρωτοχρονιά του 1972, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έθετε τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του Συντάγματος του ’68, οι εργασίες για το οποίο γίνονταν υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδόπουλου.
1 Ιανουαρίου 1977
Την πρωτοχρονιά του 1977, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ετοιμαζόταν για υπουργικό ανασχηματισμό, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες.
“Εθνική συσπείρωση” ζητούσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων για τον νέο χρόνο. Δείτε στην αριστερή στήλη ποιοι μιλούσαν για το νέο έτος.
1 Ιανουαρίου 1981
“Σπατάλες, κακοδιοίκηση, παράτυπες προσλήψεις και παράνομες δαπάνες” κατήγγειλε το πρωτοσέλιδο της 1ης Ιανουαρίου 1981, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ημερομηνία “2014”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αναφέρουν την ένταξη της Ελλάδας στη ΕΟΚ ως τη σημαντικότερη αλλαγή του περασμένου χρόνου, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές.
1 Ιανουαρίου 1995
Οικονομική ανάκαμψη υποσχόταν πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου το 1995.
Μεγάλο μέρος του πρωτοσέλιδου είναι αφιερωμένο στο άγαλμα που είχε εντοπιστεί δύο μέρες πριν στην Κάλυμνο από τον ψαρά Αντώνη Χατζηαντωνίου.
Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να μελετηθεί.
1 Ιανουαρίου 2006
Ένα DVD και 2 CD έδινε δώρο το ΒΗΜΑ της 1ης Ιανουαρίου 2006, που ανακοίνωνε ότι μίκραινε η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και χαρακτήριζε το 2005 ως “περίοδο στασιμότητας”… μέσα έπεσε. Μετά τη στασιμότητα άρχισε η κατηφόρα…
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Καζαμίας. Το πρωτοχρονιάτικο λαϊκό έντυπο που έλεγε το μέλλον και εξηγούσε τα όνειρα
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ