Δείτε το Μάτι από ψηλά πριν και μετά την καταστροφή. Η ιστορία του οικισμού όπου ο κεντρικός δρόμος έχει διαστάσεις μονόδρομου, αλλά αποκαλείται Λεωφόρος (βίντεο drone)

Δείτε το Μάτι από ψηλά πριν και μετά την καταστροφή. Η ιστορία του οικισμού όπου ο κεντρικός δρόμος έχει διαστάσεις μονόδρομου, αλλά αποκαλείται Λεωφόρος (βίντεο drone)

23 Ιουλίου 2018. Λίγο μετά τις 17:00, ξεσπά πυρκαγιά στην Καλιτεχνούπολη Ραφήνας, ανατολικά του Πεντελικού Όρους. Σε λιγότερο από μισή ώρα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Η φωτιά με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων έφτασε στον Νέο Βουτζά.

Μέσα σε ελάχιστη ώρα, το πύρινο μέτωπο πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και κατέβηκε ορμητικά προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Σχέδιο εκκένωσης δεν υπήρξε και οι κάτοικοι παγιδεύτηκαν μέσα στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους. Αντιθέτως τα παιδιά των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων δεν κινδύνευσαν γιατί απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Το Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες σπίτια και άφησε πίσω αμέτρητους νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους

Ένας επίγειος παράδεισος

Το Μάτι υπήρξε ένας προνομιούχος οικισμός με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και ένα πυκνό πευκοδάσος που πρόσφερε δροσιά και οξυγόνο στους παραθεριστές. Συνορεύει βόρεια με τον Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με τον Νέο Βουτζά και ανατολικά “κοιτάζει” τον νότιο Ευβοϊκό. Πιθανόν, το όνομά του να παραπέμπει στην απέραντη και μοναδική θέα που έχει προς τη θάλασσα.

Ως τόπος εξοχικών κατοικιών άρχισε να αποκτά φήμη στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας, στράφηκαν προς την περιοχή, καθώς η απόσταση ήταν ιδανική, αφού απέχει σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οικισμός έσφυζε από ζωή με πολλούς παραθεριστές να προτιμούν τα καθαρά και γαλανά νερά της περιοχής, αλλά και τους ήσυχους κολπίσκους της.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οικισμός έσφυζε από ζωή με πολλούς παραθεριστές να προτιμούν τα καθαρά και γαλανά νερά της περιοχής, αλλά και τους πολλούς και ήσυχους κολπίσκους της.

Σταδιακά, οι κατοικίες αυξήθηκαν, και πολλοί ήταν εκείνοι που έμεναν μόνιμα πλέον στον οικισμό. Μάλιστα, το Μάτι θεωρούνταν περιοχή των οικονομικά προνομιούχων, αλλά και των ηθοποιών, αφού δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που έχτισαν, αγόρασαν ή νοίκιασαν σπίτια στην όμορφη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Η Ρένα Ντορ, η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος ήταν κάποιοι από αυτούς, που επέλεξαν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ), στην κεντρική παραλία, όπου οι υπεύθυνοι επιθυμούσαν με αυτόν τον τρόπο να προωθήσουν την περιοχή ως τόπο και για θαλάσσια αθλήματα. Κάτοικοι και παραθεριστές, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μπάνιο τους και στη συνέχεια να χαλαρώσουν με έναν καφέ στον Ναυτικό Όμιλο, στα λίγα μαγαζιά και στα ξενοδοχεία που επέτρεπαν στο κοινό τις γραφικές βεράντες τους, όσο τα μικρά παιδιά επιδίδονταν σε αθλοπαιδιές, στο γήπεδο του βόλεϊ και στην παιδική χαρά.

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος μετά την καταστροφή. Φωτογραφία Δημήτης Οικονόμου

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Μάτι πλέον ήταν ένας πυκνοκατοικημένος οικισμός. Χωρίς να έχει ενταχθεί πλήρως στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάρκης, η σχεδόν άναρχη δόμηση, όπως και στο γειτονικό Ζούμπερι, αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο κεντρικός παραθαλάσσιος δρόμος, που μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να αποκαλείται Λεωφόρος Ποσειδώνος, ήταν πάντα μπλοκαρισμένος από παρκαρισμένα οχήματα, ενώ η στενότητα του οδοστρώματος δεν επέτρεπε στα αυτοκίνητα να κινηθούν με ευκολία σε διπλή κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα είναι μια λεωφόρος με διαστάσεις μονόδρομου… Αν μάλιστα κάποιος επισκεπτόταν το Μάτι για πρώτη φορά, είχε μεγάλες πιθανότητες να χαθεί μέσα στα στενά δρομάκια του οικισμού χωρίς την καθοδήγηση κάποιου κατοίκου.

Παρόλα αυτά, η περιοχή δεν έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ούτε αναπτύχθηκε πολύ εμπορικά. Πολυκαταστήματα δεν άνοιξαν ποτέ, μόνο λίγες μικροεπιχειρήσεις, αλλά 2-3 ξενοδοχεία που ανακαινίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ένα απέραντο νεκροταφείο 

“Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός”. Με αυτά τα λόγια σχολίασε μόνιμος κάτοικος την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, λίγες ώρες μετά το πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς από το Μάτι. Αυτό που ήταν πριν μια ανάσα πρασίνου και δροσιάς, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, μετατράπηκε σε ένα απέραντο καμένο τοπίο. Καρβουνιασμένα δέντρα, καμμένα σπίτια και διασκορπισμένα κεραμίδια από στέγες παντού.Το Μάτι έγινε τόπος θυσίας για δεκάδες πολίτες. Τουλάχιστον 60 άτομα βρέθηκαν εκεί απανθρακωμένα. 

Αυτό που ήταν πριν μια ανάσα πρασίνου και δροσιάς, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, μετατράπηκε σε ένα απέραντο καμένο τοπίο.

Πλέον το Μάτι δεν θυμίζει σε τίποτα τον πανέμορφο οικισμό των προηγούμενων ετών. Και σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, για να πλησιάσει αυτό που κάποτε ήταν, αλλά ακόμη περισσότερα για να ξεχάσουν οι κάτοικοι που επέζησαν, τη φρικτή τραγωδία που βίωσαν το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι του youtube Up drones . Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στο καταπράσινο Μάτι πριν από ένα μήνα σε σχέση με το καρβουνιασμένο τοπίο αυτών των ημερών αποκαρδιώνουν, προβληματίζουν και συγκινούν.

Μάτι Αττικής. Ο επίγειος παράδεισος που μετατράπηκε σε κόλαση του Δάντη. Ιούνιος 2018 - Ιούλιος 2018

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δείτε από ψηλά την περιοχή της τραγωδίας στο Μάτι και το σημείο που εγκλωβίστηκαν δεκάδες ανύποπτοι πολίτες στην προσπάθεια να φτάσουν στη θάλασσα. Μια 13χρονη πήδηξε στον γκρεμό (βίντεο drone) 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr