Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας από την εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας στην Παλαιά Φώκαια στο Σούνιο, όπου βρίσκονται τοιχογραφίες του Δημήτρη Μυταρά.
Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε «τερατουργήματα» και “βλάσφημα έργα τέχνης” τις αγιογραφίες του καλλιτέχνη στο μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε σε χώρο που παραχώρησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με χρήματα οικιστών.
Το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης διατήρησε το στυλ του, που δεν έχει σχέση με τις κλασσικές αγιογραφίες, οδήγησε στο “σφράγισμα” του ναού, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας.
Οι τοιχογραφίες
Το εκκλησάκι της Παναγιάς Καταφυγιώτισσας βρίσκεται στον όρμο της Καταφυγής, στον οικισμό Αίολο, στο 58ο χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πανέμορφο εκκλησάκι που στέκει κατάλευκο πάνω σε έναν λόφο ανάμεσα στις δύο παραλίες του κόλπου.
Εξίσου εντυπωσιακό αλλά και μοναδικό είναι το εσωτερικό του ναού, καθώς οι τοίχοι του είναι ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες του Δημήτρη Μυταρά.
Στο εκκλησάκι του Μυταρά, όπως είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής, δεν υπάρχουν άγιοι. Στο εσωτερικό του είναι ζωγραφισμένες με το γνωστό καλλιτεχνικό ύφος του ζωγράφου, μορφές που ίπτανται, άλλοτε με φτερά και άλλοτε χωρίς, ανάμεσα σε πουλιά και φυτά. Δεξιά και αριστερά στο τέμπλο βρίσκονται οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, “αγκαλιασμένες” και οι δύο από φτερωτές ανθρώπινες μορφές.
“Μια προσευχή που πάντα χρωστούσα”
Ο Μυταράς ζωγράφισε την Καταφυγιώτισσα το 2004, μετά από ανάθεση τού τότε προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Ποσειδωνίας.
«Μη φοβάσαι δεν θα κάνω τίποτα βλάσφημο» είχε πει στον πρόεδρο ο καλλιτέχνης, ο οποίος έγραψε στις σημειώσεις του για αυτό το έργο:
“Αγιογράφος δεν είμαι. Το έφτιαξα όπως το ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Έβαλα ένα μάτι που βλέπει ο Θεός και ζωγράφισα τον Χριστό και την Παναγία. Και τεράστιους αγγέλους”.
Μπήκε ένας δεσπότης στο εκκλησάκι και μου είπε: “κ. Μυταρά, είστε καλά; Τι κάνετε; Πού είναι το τέμπλο; Οι άγιοί μας;”. Ήταν τόσο φοβισμένος, σαν να είχε δει τον διάβολο! Εγώ έτσι είδα τον Θεό. Τον Θεό τον βλέπω γύρω μου στη φύση! Ο Θεός καταγράφεται στον χώρο!
Ο Μυταράς εξηγήθηκε λέγοντας : “Όταν προσφέρθηκα να εικονογραφήσω το εκκλησάκι, είπα ότι δεν θέλω χρήματα, όχι για να πάω στον παράδεισο, αλλά για να μη μου επιβάλουν οι άλλοι τις απόψεις τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να ξενίζει, να μοιάζει προκλητικό, όμως το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα. Δεν είμαι φανατικά Xριστιανός, είμαι βαθύτατα Xριστιανός”.
Ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε τις ζωγραφιές του στον χώρο αφιλοκερδώς. Στην Παναγιά Καταφυγιώτισσα γίνονταν γάμοι και βαφτίσεις, ωστόσο ο αριθμός των μυστηρίων που τελούνταν κάθε χρόνο ήταν περιορισμένος.
Ο Μητροπολίτης, έθεσε και «ζητήμα εμπορευματοποίησης των μυστηρίων» που τελούνταν στην εκκλησία, με τους οικιστές να υποστηρίζουν ότι είχαν ορίσει το ποσό των 450 ευρώ για την τέλεση μυστηρίου, εξηγώντας ότι έτσι κάλυπταν τα λειτουργικά του έξοδα.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι στο youtube Θέα από ψηλά :
Διαβάστε επίσης:
“Αγία Κορυφή”. Εντυπωσιακά πλάνα από το ψηλότερο σημείο του Άγιου Όρους. Η δύσκολη ανάβαση στα 2.033 μέτρα και το ιστορικό εκκλησάκι
Το εκκλησάκι στη Μητροπόλεως, όπου κρυφά κατασκευάζονταν τα βόλια της Επανάστασης κάτω από τη μύτη των Τούρκων. Άγνωστες ιστορίες για 12 εκκλησάκια της Αθήνας
Δίαπλο. Το άγνωστο νησάκι δίπλα στην Κέρκυρα. Ο μύθος για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που πέτρωσε τους πειρατές (drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr